Jesteś na:

Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?

16 18 20

Starożytni Rzymianie wykorzystywali ją jako afrodyzjak, ale ma również wiele innych właściwości, o których warto wiedzieć. Popularna jest w kuchni śródziemnomorskiej. Poprawia odporność, wspiera układ kostny i  działa przeciwnowotworowo. Jej ostry smak nadaje potrawom charakteru. O czym mowa? Rukola, kuzynka jarmużu i kalafiora.

Rukola

Rukola nazywana również rokiettą siewną to liściaste zielone warzywo o charakterystycznym smaku, dostępna w wielu sklepach cieszy się coraz większym gronem zwolenników. Należy do warzyw krzyżowych. Dostarcza sporej ilości witaminy K, A, C, witamin z grupy B oraz folianów. Ponadto jest bogata w składniki mineralne takie jak wapń, magnez, potas i żelazo.

Właściwości lecznicze rukoli

Za specyficzny smak rukoli odpowiedzialne są zawarte w liściach glukozynolany, które organizm przekształca w składniki zwane izotiocyjanianami, te z kolei chronią nasz organizm przed nowotworem, motywując go do czyszczenia komórek, w których mogłoby dojść do mutacji.

Sulforafan  obecny w warzywach krzyżowych (m.in. w rukoli) ma zdolności do hamowania raka z obiecującymi wynikami związanymi z nowotworami czerniaka, przełyku, gruczołu krokowego i trzustki. Związek ten może hamować enzym deacetylazę histonową (HDAC), która bierze udział w progresji komórek nowotworowych.

Rukola zawiera również chlorofil, który, jak wykazano, skutecznie blokuje rakotwórcze działanie amin heterocyklicznych wytwarzanych podczas grillowania potraw w wysokiej temperaturze.

Niskie spożycie witaminy K wiąże się z wyższym ryzykiem złamania kości. Odpowiednie jej spożycie, której źródłem jest m.in. rukola wspiera zdrowie kości, poprawiając wchłanianie wapnia i zmniejszając jego wydalanie z moczem.

Rukola przyczynia się również do pokrycia dziennego zapotrzebowania na wapń, zapewniając 64 miligramów w 2 filiżankach.

Dzięki wysokiej zawartości potasu rukola pozytywnie wpływa na walkę z cukrzycą, wspomaga wytwarzanie większej ilości insuliny, a także pomaga organizmowi w walce z insulinoopornością, dlatego też wskazana jest dla osób z cukrzycą.

Dzięki wysokiej zawartości żelaza w liściach rukoli, jest ona często zalecana dla osób z anemią lub zagrożonych tą chorobą. Polecana jest zwłaszcza osobom, które są na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej i nie mogą spożywać takich przetworów jak np. wątróbka, bogata w żelazo.

Liście rukoli bogate są w cynk oraz witaminę C, które pobudzają pracę układu immunologicznego, wzmacniając odporność i przeciwdziałając przeziębieniom.

Rukola w ciąży

Jeśli nie występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz inne wymienione poniżej, nie ma przeciwwskazań do spożycia rukoli w ciąży. Należy jednak uważać na reakcje alergiczne, które mogą pojawić się po jej spożyciu, dlatego też ważne jest to, aby obserwować swój organizm. Każda dieta powinna być dopasowana indywidualnie do osoby biorąc pod uwagę jej stan zdrowia.

Rukola – przeciwwskazania

Sulforafan zawarty w rukoli może powodować nadmierne wzdęcia wraz ze skurczami brzucha i dyskomfortem, dlatego też przy wrażliwym żołądku jej spożycie nie jest wskazane.

Spożycie rukoli jest niebezpieczne przy przyjmowaniu leków rozrzedzających krew, gdyż witamina K przeciwdziała rozcieńczaniu i może powodować skrzepy krwi.

W przypadku nieprawidłowego przechowywania, sok warzywny zawierający azot może gromadzić bakterie, które przekształcają azotany w azotyny i zanieczyszczają sok. Wysokie poziomy azotynów mogą być potencjalnie szkodliwe w przypadku spożycia. Liście kupowane w plastikowym opakowaniu powinno się jak najszybciej z niego wyjąć.

Większość liściastych warzyw, takich jak rukola, jest bogata w kwas szczawiowy, który zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych, dlatego też jeśli jesteś obciążony ryzykiem ich wystąpienia, rukolę powinno się jeść w ograniczonej ilości.

Co można zrobić z rukoli?

W kuchni rukola może być wykorzystywana na różne sposoby. Sprawdza się na surowo, podsmażona, jak i po ugotowaniu.

Rukola jest najczęściej spożywana w postaci świeżej sałatki, ale może być również dodawana do makaronów, zapiekanek, sosów, kanapek omletów oraz różnego rodzaju koktajli podobnie jak inne liściaste warzywa. Coraz częściej można ją też spotkać jako dodatek do pizzy. Sprawdzi się w kompozycji z serami, suszonymi pomidorami, jajami czy nawet z mięsem.

Powinna być przechowywana w lodówce i zużyta w ciągu kilku dni od zakupu.

Przepis na rukolę z parmezanem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • garść rukoli
  • parmezan 30g
  • suszone pomidory 5szt
  • oliwa z zalewy pomidorów 20g
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, tworząc sos. Następnie pokroić pomidory i parmezan w paski, wymieszać z rukolą i zalać sosem. Można podawać z grzankami. Gotowe!

rozwiń

Taka przekąska świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Rukola to warzywo, które sprawdzi się w wielu potrawach, jej bogactwo witamin i składników mineralnych przemawia za jej częstym spożyciem, dlatego też jeżeli nie ma przeciwwskazań powinna znaleźć się w każdej kuchni, jako dodatek do posiłku. Polecana do spożycia na surowo, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może zniszczyć jej właściwości.

 

Literatura:

  1. http://jn.nutrition.org/content/131/11/3027S.short
  2. Lenzi M, Fimognari C, Hrelia P. Sulforaphane as a promising molecule for fighting cancer. Cancer Treat Res. 2014;159:207-23
  3. Bryan Roof. Arugula – so good, even children will eat it. Today dietitian. May, 2014
  4. Densie Webb. Powerful prostate cancer fighters – from arugula to wasabi, cruciferous veggies pack a powerful punch. Today dietitian. Oct 2011

Dietę za 20zł

Kup w kilka minut przez internet
Oceń
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli? - 7.7/10. Oddano 32 głosy.
Katarzyna Urbańska
ponad miesiąc temu Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i kursów doszkalających w Akademii Dietetyki oraz Nutri Center.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?