Jesteś na:

Właściwości kelpu – przeciwwskazania i działanie uboczne

16 18 20

Kelp jest jedną z kilku odmian wodorostów rosnących w regionach przybrzeżnych na całym świecie, popularny jest szczególnie w Japonii, występuje w charakterystycznym brązowym zabarwieniu i odgrywa niezwykle ważną rolę w życiu morskim, gdyż służy, jako podstawa dla większości łańcuchów pokarmowych. Zawiera dużą ilość jodu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza, a także witaminy, przeciwutleniacze, aminokwasy, tłuszcze omega-3 i błonnik. Jest również fenomenalnym źródłem chlorofilu, który pobudza tworzenie komórek krwi i oczyszcza organizm.

Kelp –  właściwości

Kelp jest uważany za najsilniejsze źródło naturalnie występującego jodu. Niektóre gatunki były znane z koncentrowania jodu nawet do 30 000 razy więcej niż w wodzie morskiej. Niedobory jodu stają się coraz bardziej powszechne na całym świecie, mogą powodować niedoczynność tarczycy i tworzenie się woli.

Dzięki dużej zawartości jodu kelp jest często stosowany jako środek wspomagający leczenie tarczycy. Pierwiastek ten jest niezbędny do produkcji hormonu tego gruczołu, który z kolei reguluje funkcje metaboliczne i biosyntezę hormonów. Zaburzenia w pracy tarczycy, np. jej niedoczynność może być przyczyną zahamowania wzrostu i niedorozwoju umysłowego, jak również spowolnienia przemiany materii. 

Może zapobiegać lub leczyć cukrzycę

Kelp może być również idealnym dodatkiem dla osób chorujących na cukrzycę lub zagrożonych tą chorobą. Koreańskie badanie opublikowane w „Nutrition Research and Practice wykazało, że spożycie wodorostów znacznie poprawiło poziom glukozy we krwi, pozytywnie wpłynęło na kontrolę glikemii i zwiększoną aktywność enzymów przeciwutleniających u pacjentów z cukrzycą typu II. 

Redukcja zakrzepów krwi

Kelp ma również zdolność do zmniejszania skrzepów we krwi. Fucoidan (polisacharyd) obecny w wodorostach wykazał skuteczność w zapobieganiu powstawania zakrzepów, które mogą prowadzić do niebezpiecznych problemów zdrowotnych, w tym udaru i zawału serca. Jest tak skuteczny, że naukowcy cytują go, jako potencjalnie przydatny doustny środek przeciwzakrzepowy, potencjalnie zmniejszający potrzebę stosowania leków na receptę w leczeniu problemów z krzepnięciem. 

Zwalcza nowotwór

Jeśli chodzi o składniki odżywcze zwalczające raka, fucoidan (zawarty w kelpie) jest jednym z najbardziej znanych polisacharydów. Badania wykazują, że dzięki niemu komórki nowotworowe ulegają apoptozie (umierają). Dotyczy to szczególnie białaczki, raka okrężnicy, piersi i płuc. Związek ten działa również przeciwzapalnie, przez co pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, tym samych chroniąc organizm przed zachorowaniem na choroby przewlekłe.

Wzmacnia kości

Kelp będzie również pomocny dla osób narażonych m.in. na osteoporozę. Jest bogatym źródłem witaminy K, która wzmacnia układ kostny. Udowodniono również, iż fuciudan pomaga zapobiegać utracie kości związanej z wiekiem i poprawia ich gęstość mineralną.

Należy jednak pamiętać, iż ludzie stosujący leki rozrzedzające krew powinni unikać dodatkowej witaminy K, ponieważ może to negatywnie wpływać na działanie leków.

Kelp – przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania kelpu dotyczą przede wszystkim kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zasada ta dotyczy większości leków i suplementów diety. Podczas ciąży i karmienia należy zachować szczególną ostrożność i nie przyjmować żadnych preparatów oddziałujących na organizm bez konsultacji z lekarzem.

Kelp – działanie uboczne

Sporadycznie u osób spożywających kelp można zauważyć skutki uboczne takie jak: podrażnienia, nudności, utrata włosów. Objawy te są jednak krótkotrwałe i ustępują po zmniejszeniu dawki kelpu. Pomocne może być również jednoczesne przyjmowanie kelpu i cynku. W przypadku przekroczenia zalecanej dawki zdarzały się również zatrucia arsenem. Pierwiastek ten naturalnie występuje w kelpie i jest niezbędny w diecie, jednak spożywany w nadmiernej ilości działa toksycznie. Należy, więc pamiętać, iż kelp jest świetnym źródłem jodu i w sytuacjach jego braku może zostać włączony do diety, jednak, tylko w dawce dopełniającej dzienne zapotrzebowanie. W przypadku nasilenia się dolegliwości lub pojawienia się jakichkolwiek wątpliwości, co do zasadności stosowania preparatu należy koniecznie skonsultować się z lekarzem.

Istnieje około 30 różnych odmian wodorostów morskich, które rosną w chłodnych wodach na całym świecie, niektóre z nich są najlepszym dostępnym źródłem jodu. Kelp może pomóc w utracie masy ciała, poprawić czynniki ryzyka cukrzycy i zapobiegać zakrzepom krwi, a zawarty w nim fucoidan wykazuje właściwości przeciwnowotworowe przeciwzapalne. Należy jednak pamiętać, iż zanim przystąpimy do suplementacji wodorostami należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym, aby nie dopuścić, np. do nadmiaru jodu w diecie, co również może być niebezpieczne dla zdrowia.

 

Literatura:

  1. Min Sun Kim , Jung Yun Kim , Woong Hwan Choi ,  Sang Sun Lee. Effects of seaweed supplementation on blood glucose concentration, lipid profile, and antioxidant enzyme activities in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutr Res Pract . 2008 Summer; 2(2): 62–67.
  2. Kim SK, Bhatnagar I. Physical, chemical, and biological properties of wonder kelp–Laminaria. Adv Food Nutr Res. 2011;64:85-96
  3. Teas J, Pino S, Critchley A, Braverman LE. Variability of iodine content in common commercially available edible seaweeds. Thyroid. 2004 Oct;14(10):836-41.
  4. Kapil U. Health Consequences of Iodine Deficiency. Sultan Qaboos University Medical Journal. 2007;7(3):267-272.
  5. Abudabbus A, Badmus JA, Shalaweh S, Bauer R, Hiss D, Effects of fucoidan and chemotherapeutic agent combinations on malignant and non-malignant breast cell lines, Curr Pharm Biotechnol. 2017 Nov 14, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29141543
  6. McGuffin M., Dentali S. Safe Use of Herbal Kelp Supplements. Environ Health Perspect. Dec 2007; 115(12): A575–A576
  7. Jin XZhu LLi XJia JZhang YSun X, Ma JLiu ZMa X. Low-molecular weight fucoidan inhibits the differentiation of osteoclasts and reduces osteoporosis in ovariectomized rats. Mol Med Rep. 2017 Feb;15(2):890-898.
  8. Tae Young AKang JHKang DJVenkatesan JChang HKBhatnagar IChang KYHwang JHSalameh ZKim SKKim HTKim DG. Interaction of stem cells with nano hydroxyapatite-fucoidan bionanocomposites for bone tissue regeneration. Int J Biol Macromol. 2016 Dec;93(Pt B):1488-1491.
  9. Abudabbus ABadmus JAShalaweh SBauer RHiss D. Effects of fucoidan and chemotherapeutic agent combinations on malignant and non-malignant breast cell lines. Curr Pharm Biotechnol. 2017 Nov 14.
  10. Mathew LBurney MGaikwad ANyshadham PNugent EKGonzalez ASmith JA. Preclinical Evaluation of Safety of Fucoidan Extracts From Undaria pinnatifida and Fucus vesiculosus for Use in Cancer Treatment. Integr Cancer Ther. 2017 Dec;16(4):572-584
  11. Zanelatto FBDias EVTeixeira JMSartori CRParada CATambeli CH. Anti-inflammatory effects of propranolol in the temporomandibular joint of female rats and its contribution to antinociceptive action. Eur J Pain. 2017 Dec 11

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Właściwości kelpu – przeciwwskazania i działanie uboczne - 4.5/5. Oddano 4 głosy.
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!