Jesteś na:

Właściwości i zastosowanie olejku arganowego. Poznaj płynne złoto Maroka

16 18 20

Olejek arganowy jest szeroko stosowany zarówno w kosmetyce jak i lecznictwie. Stanowi bazę wielu upiększających środków, używanych w najlepszych salonach odnowy biologicznej i SPA. Olej arganowy ma także właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Szczególnie cenny jest olej tłoczony na zimno – metodą ręczną. Posiada liczne, wyjątkowe właściwości, które wykorzystywane są w kosmetologii i medycynie. Co ciekawe, nadaje się także do spożycia na surowo, jako dodatek do sosów i sałatek. Obecnie prowadzonych jest wiele projektów mających na celu ochronę rezerwatu UNESCO, w którym rosną drzewa arganowe.

Olejek arganowy z Maroka

Drzewa arganowe są jednymi z najstarszych na świecie. To właśnie z ich dojrzałych owoców produkowane jest „płynne złoto Maroka”. Wysoka temperatura jaka panuje w tych rejonach, pozwala na szybkie dojrzewanie owoców, które samoistnie spadają na ziemie. To właśnie z nich tłoczony jest cenny olej.

Tłoczeniem olejku arganowego zajmują się kobiety. Jak już wcześniej wspominałam, najlepszy jakościowo olej pochodzi z zimnego tłoczenia. Olejek spożywczy ma lekko czerwoną barwę, natomiast ten kosmetyczny jest poddawany dodatkowej obróbce, w czasie której traci czerwoną poświatę. Z 30 kg owoców można wyprodukować około 1 litra oleju.

Olejek arganowy – właściwości

W skład tego cennego oleju wchodzą tłuszcze Omega, sterole, witamina E, dzięki czemu fantastycznie ujędrnia, wygładza oraz regeneruje zmęczoną i nieodżywioną cerę.

Olej arganowy z powodzeniem stosowany jest w kosmetyce:

  • opóźnia procesy starzenia
  • poprawia elastyczność skóry
  • działa przeciwzapalnie
  • łagodzi objawy alergii
  • wygładza zmarszczki
  • dogłębnie nawilża skórę
  • wspomaga walkę z cellulitem
  • poprawia stan skóry w przebiegu egzemy, ospy wietrznej czy łuszczycy
  • chroni przed działaniem wolnych rodników podczas opalania
  • przyspiesza regenerację naskórka
  • a także chroni go przed wysuszeniem i pękaniem
Olejek arganowy ujędrnia, wygładza oraz regeneruje zmęczoną i nieodżywioną cerę.

Olejek arganowy ujędrnia, wygładza oraz regeneruje zmęczoną i nieodżywioną cerę.

Oprócz powyższych właściwości, które wykorzystywane są w kosmetyce, olejek arganowy stosowany jest także w lecznictwie:

  • obniża cieśnienie i poziom cholesterolu we krwi
  • łagodzi bóle kostno-stawowe
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • poprawia krążenie krwi
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca oraz zawał
  • posiada właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne

Olejek arganowy – zastosowanie

Swoją popularność olejek arganowy zyskał jako produkt o odmładzających właściwościach „anti-aging”. Polecany jest zarówno do pielęgnacji ciała, włosów oraz do pielęgnacji paznokci. Bardzo szybko się wchłania, dlatego można stosować go bezpośrednio na skórę.

Olejek aragnowy można nałożyć bezpośrednio na skórę twarzy lub też dodać go do kremu. Z powodzeniem można stosować go w domowych maseczkach zarówno do twarzy jak i masek regenerujących do włosów. Świetnie sprawdza się jako dogłębnie nawilżający środek do ciała tuż po kąpieli. Polecany jest również osobom, które cierpią z powodu słabych, łamliwych paznokci. Należy go wetrzeć w paznokcie i pozostawić na około 30 minut.

Olej arganowy nadaje się także do bezpośredniego spożycia jako dodatek i dressing do sałatek, sosów, jako marynata do mięs, a także innych produktów spożywczych.

Olejek arganowy jest niezwykłym środkiem, stosowanym zarówno w kosmetyce jak i medycynie. Dzięki licznym właściwościom odmładzającym, poprawiającym wygląd skóry, a także leczniczym cechom (stosowany na rany, oparzenia, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi) zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.

Oceń
Właściwości i zastosowanie olejku arganowego. Poznaj płynne złoto Maroka - 10.0/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?