Wiśnie

16 18 20
Kalorie: 47 kcal Białko: 0.9 g Tłuszcze: 0.4 g Węglowodany: 9.9 g

Wiśnia to roślina należąca do różowatych. Występuje w formie drzewka owocowego albo krzewu. Posiada około 60 gatunków. Jej strefa występowania to klimat umiarkowany na półkuli północnej. Jest symbolem Japonii, gdzie ceniona jest przede wszystkim za piękne kwiaty i walory estetyczne. Stąd nazywanie tego kraju mianem „Kraju Kwitnącej Wiśni”. Wiśnia należy do owoców pierwotnych, które nie uległy znaczącym zmianom na przestrzeni ponad dwóch tysięcy lat swojej uprawy.

Wiśnie – właściwości

Ponad 80% objętości owoców wiśni to woda. Jednak oprócz niej w tym produkcie znaleźć można także bardzo wiele cennych witamin i składników odżywczych. Wiśnia zawiera na przykład przeciwutleniacze i to w sporej ilości 400 mg na 100 g produktu. Chronią one przed wystąpieniem nowotworów. Są to antocyjany, które poprawiają zarówno działanie umysłu, jak i mają wpływ na sprawność fizyczną, a także na elastyczność naczyń włosowatych, które są umieszczone w tęczówce. To ważna informacja dla osób pracujących dużo przy komputerze, ponieważ dzięki swojemu działaniu wiśnia wspomaga nasz wzrok.

Zawartość potasu w wiśniach chroni przed zawałem. Oprócz tego w składzie owoców odnaleźć można  żelazo oraz witaminę C.

W owocach tego drzewa odnaleźć można witaminę B8 – inozyt, która wpływa na osłabienie procesów siwienia włosów. Organizm produkuje jej niewielkie ilości, ale często okazują się one niewystarczające. Wiśnie to również źródło pektyn, jednego z elementów rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Mają one właściwości żelujące, stąd wykorzystuje się je do produkcji dżemów i powideł, ale także zmniejszają one ilość cholesterolu frakcji LDL we krwi. Wpływają również na lepszą pracę jelit, stąd delikatne właściwości przeczyszczające wiśni.

Owoce wiśni wzmagają apetyt, dlatego niekoniecznie powinny po nie sięgać osoby w trakcie diety odchudzającej. Także osoby z owrzodzeniami żołądka i dwunastnicy powinni z nich zrezygnować, ponieważ wiśnie mają działanie drażniące.

Wiśnie – zastosowanie

Owoce wiśni najczęściej zjadane są na surowo. Dodaje się je także do ciast i deserów, w formie wydrylowanej. Ponieważ wiśnia jest naturalnie słodka, dobrze sprawdzi się w kompotach i napojach owocowych. Z jej udziałem wytwarza się również alkohole, na przykład nalewkę – wiśniówkę. Zawiera ona kumarynę, substancję która obniża krzepliwość krwi, a więc zalecana jest osobom po zatorze lub udarze. Sam miąższ wiśni także ją zawiera, ale z dodatkiem alkoholu jest lepiej wchłaniana przez organizm. Dlatego niewielkie ilości takiej nalewki są zalecane chorym z problemami z układem krążenia.

Zgodnie z zaleceniami naukowców z Belgii, picie soku z wiśni przed i po treningu zapobiega pojawieniu się zakwasów. Medycyna ludowa każe pić sok z wiśni w razie problemów z trawieniem. Ma on działanie delikatnie przeczyszczające i łagodzi objawy chorób płuc, co zostało udowodnione naukowo.

Zobacz również:
Oceń
10.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu