Jesteś na:

Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis

16 18 20

Ulubiony smak świeżych owoców, często staramy się zamknąć w przetworach, które służyć mogą nam cały rok. Jednak warto również pamiętać o winie, które można sporządzać z wielu rodzajów owoców. Przykładem może być wino z czarnego bzu, które jest ciekawym sposobem na zatrzymanie letnich smaków oraz leczenie wielu dolegliwości zdrowotnych.

Wino z czarnego bzu

Wino z czarnego bzu wytwarzane jest z dojrzałych, umytych i odsączonych z wody owoców, dobrze obranych z szypułek. Prócz wielu właściwości prozdrowotnych, witamin i składników mineralnych, które czynią czarny bez bardzo cenną i wartościową rośliną, posiada także własności trujące, dlatego przygotowując wino z czarnego bzu, należy zdawać sobie z tego sprawę.

W świeżej roślinie występują niekorzystnie działające na organizm człowieka związki: sambunigryna i sambucyna. W większych ilościach mogą działać jak trucizna. By pozbyć się niekorzystnych substancji, należy wykorzystać w obróbce czarnego bzu wysoką temperaturę (np. gotowanie bez przykrycia). Do zatrucia czarnym bzem najczęściej dochodzi po spożyciu niedojrzałych owoców.

Oprócz produkowania wina z czarnego bzu (choć niewiele osób lubi jego zdecydowany i charakterystyczny smak), można dodawać go do czerwonego wina, wzbogacając smak, aromat i zabarwienie trunku.

Wino z czarnego bzu – właściwości

Wino z owoców czarnego bzu reguluje trawienie, wzmaga apetyt. Zawartość wielu antyoksydantów bardzo korzystnie wpływa na organizm, a także wygląd skóry. Posiada właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe, dlatego też nierzadko (szczególnie w medycynie ludowej) wykorzystywane jest w stanie przeziębienia. Posiada także właściwości moczopędne, co wspomaga pracę nerek i usuwa toksyny z organizmu. Przeciwzapalne właściwości są także wykorzystywane przy zapaleniu i bólu gardła. Ponadto pomaga usuwać zbędne złogi z organizmu. Posiada właściwości łagodzące ból oraz chroni naczynia krwionośne i wzmacnia ich ściany.

Wino z czarnego bzu – zastosowanie

Wino z czarnego bzu oprócz swojego smaku i rozluźniających właściwości, które wykorzystywane są w celach relaksacyjnych, znajduje zastosowanie w wielu dolegliwościach. Stosowane jest także w niestrawności i występowaniu braku apetytu. Ponadto dobrze sprawdza się w sytuacjach, kiedy chcemy oczyścić organizm i uwolnić go od zbędnych substancji.

Wino z czarnego bzu – przepis

Przepis na wino z czarnego bzu
Aby przygotować wino z czarnego bzu należy zagotować wodę z cukrem w dość dużym naczyniu (na 1,5 litra owoców, przygotowujemy syrop z 3,5 litra wody i 1 kg cukru). Gdy syrop się przestudzi, wsypujemy do niego oczyszczone i dojrzałe, wcześniej umyte owoce czarnego bzu. Następnie całość należy podgrzać, doprowadzając do wrzenia, ale nie gotować. Po przestudzeniu kolejno dodajemy matkę drożdżową (drożdże winiarskie w formie płynnej lub suszonej, przed dodaniem do nastawu winiarskiego poddane kontrolowanemu rozmnożeniu w odpowiednich warunkach) oraz kwas cytrynowy (2–3 g na litr nastawu). Całość przelewamy do balonu, który zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Przez pierwsze 2 tygodnie następuje burzliwa fermentacja, a po około 2 miesiącach przefiltrowane wino można rozlać do butelek.
rozwiń

Wino z czarnego bzu jako trunek lub dodatek do win czerwonych (zwykle słodkich), jest nie tylko procentowym trunkiem, ale posiada wiele pozytywnie wpływających na nasz organizm właściwości. Pomaga w przeziębieniach, zwalcza gorączkę, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Przy przygotowaniu tego rodzaju wina należy zwrócić szczególną uwagę na zawarte w owocach czarnego bzu groźne substancje, które w dużych ilościach mogą wywoływać zatrucie.

 

Kup dietę za 20zł

Wysyłana na e-mail w kilka minut
Oceń
Wino z czarnego bzu. Właściwości, zastosowanie i niezawodny przepis - 6.5/10. Oddano 151 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?