Jesteś na:

Wino –właściwości antyoksydacyjne i wpływ na profilaktykę nowotworów

16 18 20

Wino lekarstwem na otyłość, miażdżycę i zawał serca? Badania mówią same za siebie- liczba osób umierająca w Francji z powodu chorób układu krążenia jest ponad – krotnie niższa niż w Ameryce! W menu przeciętnego francuza znajdziemy tłuste mięsa, słodkie tarty, ciężkie sosy i bagietkę z białej mąki podczas gdy Amerykanie prześcigają się w wymyślaniu kolejnych diet stawiając na chude kurczaki, produkty niskotłuszczowe i odchudzone ciasta.

Jeszcze niedawna uważano, że to zasługa magicznych genów, które Francuzi dziedziczą z pokolenia na pokolenie. Jednak cały sekret tkwi w ich zbilansowanym trybie życia i winie. Koniecznie czerwonym i wytrawnym, podawanym do obiadu lub kolacji.

Antyoksydanty w winie

Swoje cudowne właściwości wino zawdzięcza antyoksydantom, czyli związkom, które mają pozytywny wpływ na liczne funkcje w naszym organizmie, są to:

  • Resweratrol – związek należący do grupy flawonoidów. Jego źródło stanowi skórki winogron, które wykorzystuje się podczas produkcji czerwonego wina (co wyróżnia go spośród innych rodzajów win) i to właśnie dlatego jest ono szczególnie polecane. Resweratrol chroni przed miażdżycą. Obniża również ryzyko występowania choroby wieńcowej i Alzheimera. Działa przeciwnowotworowo i zapobiega otyłości. Resweratrol obniża również cholesterol i opóźnia procesy starzenia.
  • Katechina to również związek należący do grupy flawonoidów. Szczególnie ważny jest dla osób dbających o figurę ponieważ obniża apetyt i poprawia metabolizm tkanki tłuszczowej.
  • Kwetorcetyna – pochodna flawonu. Charakteryzuje ją działanie przeciwzapalne, zmniejsza też rakcje alergiczne organizmu.
  • Mirycetyna to jeden z największych i najsilniejszych przeciwutleniaczy Jego źródła możemy szukać nie tylko w skórkach winogron, ale także w niektórych owocach i warzywach.

Wino panaceum na raka

Wiele osób z nadzieją spogląda na resweratrol jako związek, który miałby przeciwdziałać nowtworom. Dr Hanna Piotrowska z Katedry i Zakładu Toksykologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu wyjaśnia

Resweratrol posiada zdolność hamowania procesu nowotworowego na wszystkich trzech etapach jego rozwoju: inicjacji, promocji i progresji, a mechanizm działania chemoprewencyjnego tego stylbenu jest bardzo złożony. Resweratrol działa przeciwnowotworowo ponieważ wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antyproliferacyjne oraz proapoptotyczne.

Jednocześnie podkreśla, że działanie resweratrolu jest ograniczone ze względu na jego niską biodostępność. Oznacza to, że niszczy on tylko niektóre komórki nowotworowe, a więc nie może być uznany jako lekarstwo na raka, a jedynie jako jeden z elementów profilaktyki przeciwnowotworowej.

Zachowaj umiar

Stare powiedzenie „co za dużo to nie zdrowo” sprawdza się również w tym przypadku. Mimo, że korzyści wynikających z picia wina mogą być duże, to wcale nie oznacza, że powinniśmy pić je bez ograniczeń. Odpowiednia dawka to jeden kieliszek dziennie dla kobiet, a dwa dla mężczyzn. W przeciwnym razie nie tylko nie skorzystamy z dobroczynnych właściwości trunku, ale zaszkodzimy swojemu organizmowi. Nadmierne picie wina może zaszkodzić wątrobie, powodować migreny, zwiększać ryzyko nowotworów piersi, a także przyczyniać się do nadwagi i rozwoju osteoporozy.

 

Oceń
Wino –właściwości antyoksydacyjne i wpływ na profilaktykę nowotworów - 5.5/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?