Opinie

  1. Mam 172 i ważę 133kg-jestem cukrzykiem biorę insulinę i na domiar warfin,jestem po zatorowości płuc.Zaczołem się odchudzać i dieta- żp=żryj połowę.zaczął mi spadać cukier i zacząłem się pocić zacząłem słabnąć,zachwianie równowagi,na domiar częste krwawienia z nosa.Diabetolog=jedz dużo warzyw, Pulmonolog ogranicz to co zielone. Ostatnio jak rano wstaję i smarkam w chusteczkę krwawi mi z nosa. Raz miałem taki krwotok,że lekarz z pogotowia nie dał rady,dopiero w szpitalu zatrzymali.Przez ten covid są problemy z wizytami u specjalistów.
    Jestem bardzo osłabiony,moje odczucie-po tych szczepionkach nic mi nie pomogły,dalej ma stan podgorączkowy 37.2C..
    Chwilami jestem bardzo załamany,biorę tyle leków, a czuję się taki osłabiony.Pozdrawiam wszystkich.

  2. Jestem w grupie seniorów , po 2-ch ablacjach i warfin przyjmuję na stałe .Wiadomo ,że wszystko co “zielone” to w niewielkiej ilości , ale jak sobie radzić z dietą , gdy są do tego inne przewlekłe schorzenia , jak rzs , astma , niedoczynność tarczycy ? diety się “kłócą” ze sobą , tak samo leki . Lekarzy to nie interesuje , bo każdy widzi tylko swoją specjalizację .
    Pewnie , dobry dietetyk może by i opracował wypośrodkowaną dietę , lecz nie każdy emeryt może sobie na to pozwolić . Czytam diety na poszczególne schorzenia i nie ja jedna zapewne doznaję wielu rozterek jak sobie pomóc żywieniem , dobrym zestawieniem produktów , bo często gęsto jedna dieta wyklucza drugą . Macie podobne problemy ? proszę o dzielenie się uwagami .

    1. chleb i woda i mrchwi duzo surowej

  3. Zastanawiające, dlaczego nie napisać : takie produkty wzmagają rozcieńczenie krwi, natomiast inne zwiększają krzepliwość. Byłoby krótko i na temat. W tej formie j,w. człowiek tak samo mądry po przeczytaniu jak przed lekturą. Dobrze, że w ten sposób nie wykładają filozofii.

  4. Ja też trochę teraz niewiem co mam jesc przyjmujec acenocumarol i mam dietę

  5. Trochę zgłupiałem po przeczytaniu artykułu.Wymienione sa chyba wszystkie warzywa jakich nie zaleca sie spozywac czyli przeciwwskazanie.Na koniec zaś konkluzja //produkty zalecane na diecie pacjentów przyjmujących warfarynę to z pewnością warzywa i owoce. Poza wspomnianymi zielonymi warzywami i liśćmi oraz żurawiną ??
    I tutaj lepiej bym sie czuł jak wymieniono by jakie? Pozdrawiam stary już dziadek

    1. biore warfin juz ponad 5 lad i miałem 3 razy porzadny krwotok,nie wiem ,dlaczego,ale najprawdopodobniej od wyskiego ciśnienia krwi,jadłem czosnek,cebule i było ok,ale jak sie przypl atało ciśnienie krwi,to teraz bardzo uważam co jem,pulmonolog ,powiedział,moze pan wszystko zjejść,ale zależy ile,plasterek nie zaszkodzi ani wiecej mi nie wolno.

    2. Tutaj kłania się czytanie ze zrozumieniem 🙂 W artykule nie jest napisane, że nie możesz jeść wymienionych produktów, tylko żeby ograniczyć i kontrolować, a najlepiej to skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Chodzi o to, żeby nie rozrzedzić za bardzo krwi, bo możesz dostać krwotoku wewnętrznego. Kiedyś czytałam jakiś artykuł, że ponoć w Wielkiej Brytanii rocznie umiera 50 tys. ludzi z grupy 70+ od krwotoku wewnętrznego spowodowanego przez aspirynę. Dlatego dziwi mnie, że autorka nie wymieniła aspiryny.

      1. 70 plus to juz dość życia i można umierać, a do dietetyka niech sobie chodzą nawiedzeni durnie którzy myślą że w ten sposób będą żyć sto lat. Chyba najbardziej jednak szkodzi alkohol bo zjedzenie paru brokułów to śmieszne.

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *