Jesteś na:

Truskawki – odmiany, indeks glikemiczny, kalorie. Czy truskawki tuczą?

16 18 20

Truskawki od wieków cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na swój smak i aromat. Owoce te wykazują również właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne, ponieważ są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety, ze względu na ich silne właściwości uczulające nie każdy może korzystać z ich zbawiennego wpływu.

Truskawki – odmiany

W Polsce największą popularnością cieszą się truskawki murzynki, zwane także purpuratkami. Słodkie, smaczne oraz ciemnowiśniowe owoce są doskonałym materiałem na przetwory. Najczęściej używane są do konfitur, kompotów i zamrażania. Bardzo znana wśród truskawek jest także niemiecka odmiana Senga. Od pozostałych wyróżnia się charakterystycznym wydłużonym kształtem.

Owoce są jaśniejsze od murzynek, o średniej wielkości oraz delikatnej strukturze, co utrudnia ich transport oraz dłuższe przechowywanie. Do gorszych gatunków możemy zaliczyć kartoflanki czy ananasówki. Zwykle mają one one białe lub zielone zakończenie, są mniej aromatyczne oraz zawierają mniej soku. Przede wszystkim przeznaczone są do zjadania ich na surowo.

Od dawna znana jest również odmiana Dukat, która cechuje się ciemnoczerwonymi, błyszczącymi, dużymi owocami odpornymi na mróz oraz choroby systemu korzeniowego. Najczęściej wykorzystuje się je do przetwórstwa i mrożenia. Do wczesnych odmian truskawek możemy zaliczyć Honeoye oraz Kama. Pierwsze owoce dojrzewają już w maju. Niestety są dość miękkie i wilgotne, dlatego latem mogą być atakowane przez szarą pleśń. Coraz bardziej popularną odmianą jest włoska truskawka deserowa, która znana jest pod dwiema nazwami – Marmolada i Onebor. Jej owoce zbierane są w czerwcu. Są bardzo duże, nie dotykają ziemi i nie brudzą się, dlatego nie gniją.

Truskawki – indeks glikemiczny, kalorie

Truskawki uwielbiane są prawie przez wszystkich. I słusznie, ponieważ są to owoce zdrowe i niskokaloryczne. 100 g truskawek to zaledwie 32 kcal, czyli 320 kcal w kilogramie. Ponadto dostarczają one 0,7 g białka, 0,3 g tłuszczów i 7,7 g węglowodanów. W 90% składają się z wody, zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego (2 g/100 g produktu), który pozytywnie wpływa na procesy trawienne w naszym organizmie. Truskawki to owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG) – 40, dlatego nie powodują nagłego skoku poziomu glukozy we krwi. Najlepiej owoce te spożywać na surowo, ponieważ przetwory z nich, produkowane zwykle z dodatkiem cukru, charakteryzują się znacznie wyższym IG.

Czy truskawki tuczą?

Truskawki na pewno nie tuczą, ale należy jeść je w rozsądnych ilościach, bez dodatku cukru czy śmietanki. Bardzo ważne, aby spożywać je najlepiej w postaci surowej oraz kupować wyłącznie w sezonie z krajowych upraw. Ze względu na zawartość wody i błonnika pokarmowego są doskonałym elementem diety odchudzającej. Zawierają duże ilości pektyn, które przyczyniają się do uwalniania komórek tłuszczowych z tkanki tłuszczowej. Jedzone bez tuczących dodatków przyspieszają przemianę materii. W swoim składzie zawierają także duże ilości żelaza, które chroni przed anemią. Truskawki zawierają również enzym – bromelinę, który przyspiesza spalanie tłuszczu oraz przygotowuje organizm do trawienia.

Truskawki są nie tylko smaczną i niskokaloryczną przekąską, ale również idealnym dodatkiem do wielu potraw. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom są doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Wykazują również właściwości pielęgnacyjne, dlatego coraz częściej wykorzystywane są w kosmetyce.

Literatura:

  1. A. Banaś, A. Korus, „Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni”, Med. Rodz., 2016, 19, 3, 158162,
  2. Z. Zdrojewicz, N. Bieszczad, P. Gąsior i in., „ Jedz truskawki – będziesz zdrowszy”, Med Rodz 2017, 20, 1, 4852,
  3. http://www.ilewazy.pl/.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Truskawki – odmiany, indeks glikemiczny, kalorie. Czy truskawki tuczą? - 4.5/5. Oddano 4 głosy.
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
, Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.