Jesteś na:

Tofu – skład, właściwości, przepisy. Czy tofu jest zdrowe?

16 18 20

Twarożek powstały z mleka sojowego jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia, dlatego jest chętnie spożywany przez wegetarian. Tofu w wielu krajach jest jednym z najpopularniejszych produktów sojowych. Sam jego smak może specjalnie nie zachwyca, ale odpowiednio przyrządzone tofu może stanowić doskonały dodatek do wielu potraw.

Tofu

Tofu jest z reguły niefermentowanym, wysokobiałkowym produktem sojowym, występującym w postaci twarożku. Istnieje wiele jego odmian, różniących się od siebie strukturą i metodami ich pozyskiwania, tj. m.in. extra twarde, twarde, miękkie i jedwabiste tofu. Extra twarde posiada teksturę podobną do gotowanego mięsa, z kolei twarde tofu przypomina w dotyku surowe mięso. Te rodzaje tofu świetnie nadają się do potraw z grilla. Z kolei miękkie i jedwabiste tofu ze względu na swoją delikatność i miękkość tekstury wykorzystywane są do przyrządzania sosów czy deserów.  

Naturalne tofu jest białego koloru i posiada neutralny, delikatny smak. Jako uniwersalny produkt, można go przyrządzać na ostro lub słodko, wzbogacając w ten sposób posiłek o wartościowe białko.

Tofu możemy również spotkać w postaci sfermentowanej, aromatyzowanej, smażonej, wędzonej, czy też mrożonej.

W jaki sposób powstaje  tofu? Mleczko sojowe poddawane jest koagulacji, najczęściej z użyciem siarczanu (VI) wapnia, siarczanu (VI) magnezu, chlorku wapnia, czy glukonolaktonu. Powstały w tym procesie supernatant zostaje usunięty, a ser przenoszony jest do perforowanych pojemników, gdzie zostaje poddawany prasowaniu w celu uzyskania jednolitych bloków. Tutaj w zależności od końcowej zawartości wody oraz rodzaju koagulantu produkt może mieć odmienną strukturę. Koagulacja z wykorzystaniem siarczanu (VI) wapnia prowadzi do uzyskania produktu o silnie ziarnistej strukturze, a wykorzystanie związków zawierających magnez prowadzi do powstania tofu o strukturze żelu. Najbardziej delikatna odmiana tofu (tofu jedwabiste) uzyskiwana jest dzięki zastosowaniu glukonolaktonu oraz obecność serwatki, która nie jest oddzielana w czasie produkcji.

Skład tofu

Tofu jest produktem o cennych wartościach odżywczych. Stanowi bardzo dobre źródło białka, dostarcza organizmowi  aminokwasy egzogenne, a także kwas linolowy i lecytynę. Zawiera również  izoflawony, czyli związki nazywane fitoestrogenami.

Poza tym w skład serka sojowego wchodzą roślinne tłuszcze nienasycone, w szczególności omega-3. Ze względu na to, że jest to produkt pochodzenia roślinnego nie zawiera cholesterolu. Ponadto w tofu znajdziemy szereg składników mineralnych, z których znaczącą rolę odgrywa wapń. Tofu twarde  wyróżnia się większą zawartością wapnia od tofu miękkiego. Porcja sojowego twarożku jest dobrym źródłem żelaza, magnezu, cynku, selenu, potasu, fosforu, miedzi, manganu oraz witamin głównie z grupy B (B1, B2, B4,B6, kwas foliowy) oraz witaminy A.

Tofu jest produktem niskokalorycznych (100 g w zależności od rodzaju tofu dostarcza 40100 kcal).

Właściwości tofu

Wysoka zawartość w tofu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz izoflawonów przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i trójglicerydów w osoczu krwi. W związku z tym spożycie produktów sojowych obniża ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, w tym na miażdżycę. Ponadto warto pamiętać, że zawarte w tofu izoflawony wpływają korzystnie na nasz organizm,  zmniejszając ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe jak np. rak piersi, prostaty czy też rak jelita grubego.  Naukowcy wskazują, że izoflawony odpowiedzialne są również za zmniejszenie ryzyka zachorowania na osteoporozę i dodatkowo wykazuje działanie antyoksydacyjne. Z kolei wapń i magnez obecne w tofu mogą wpływać na łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego, a ponadto regulować poziom cukru we krwi i zapobiegać migrenom. 

Czy tofu jest zdrowe?

Od dawna wiadomo, że dieta bogata w produkty roślinne zapobiega powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Spożycie pokarmów sojowych, takich jak tofu, zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, otyłości, a także wpływa na kondycję cery i włosów oraz dodaje energii. To tylko niektóre korzyści wynikające ze spożycia produktów sojowych. Warto również zwrócić uwagę, że soja i tym samym produkty sojowe nie są wolne od składników antyodżywczych. Niektóre składniki zawarte w tej roślinie mogą wpływać niekorzystnie na organizm człowieka. Izoflawony sojowe jak wyżej opisano mogą mieć korzystny wpływ, jednak to one budzą wśród badaczy najwięcej kontrowersji. Niektórzy wskazują, że fitoestrogeny mogą wiązać się z receptorami estrogenu i tym samym wpływać na pracę hormonów. Jednakże  naukowcy podkreślają również, że umiarkowane spożywanie izoflawonów sojowych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka.

Produkty sojowe wykazują również właściwości wzdymające. Przyczyną możliwego uczucia dyskomfortu po spożyciu są (oligosacharydy), a dokładniej  galaktocukry, które nie ulegają rozłożeniu pod wpływem enzymów pokarmowych. Trafiają one do jelita grubego i wykorzystywane są przez znajdujące się tam mikroorganizmy. W konsekwencji w jelicie grubym wytwarzane są gazy, tj. wodór, metan i dwutlenek węgla.

Ze względu na przeważające korzyści zdrowotne jakie niesie spożycie produktów sojowych, w tym tofu, warto włączyć je do diety. Ważna jest jednak odpowiednia ilość korzystny efekt zdrowotny jest odczuwalny już przy spożyciu 25 g soi dziennie.

Tofu – przepisy

Przepis na sałatkę z tofu, roszponką i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 150 g tofu
  • 100 g roszponki
  • 1 ogórek
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzania: tofu pokrojone w kostkę podsmażyć na oleju przez około 23 min. Ogórek pokroić w plastry, orzechy włoskie posiekać. Wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Do miski wrzucić roszponkę, ogórek, orzechy włoskie, szczypiorek, koperek oraz grillowane tofu i wlać przyrządzony dressing. Całość wymieszać delikatnie i odstawić na kilka minut. Można podawać z opiekaną bagietką.

rozwiń
Przepis na przystawkę z tofu w płatkach kokosowych

Składniki:

  • 160 g wędzonego tofu
  • wiórki kokosowe
  • 1 jajko

Sposób przyrządzania: wędzone tofu pokroić na grube plastry. Panierować w jajku i wiórkach kokosowych, a następnie smażyć z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Podawać z sosem chilli.

rozwiń

Literatura:

Nowak A. Jakość mikrobiologiczna sera tofu pakowanego, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 1 (46) Supl., 73 – 79
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Tofu – skład, właściwości, przepisy. Czy tofu jest zdrowe? - 3.5/5. Oddano 12 głosy.
Autor artykułu: