Jesteś na:

Tłuste dodatki do piwa – dlaczego działają tak destruktywnie na sylwetkę?

16 18 20

Zanim zrobi się wystarczająco ciepło, aby spędzić wieczór ze znajomymi na świeżym powietrzu, musimy jeszcze przez moment zadowolić się domowym zaciszem. Podczas takich spotkań bardzo często towarzyszy nam alkohol oraz jego popularna forma złotego trunku z chmielowym posmakiem. Jednak  należy pamiętać, że piwo wzmaga apetyt, przyczyniając się do dietetycznych „grzechów”, które mogą zepsuć efekty naszego ciężkiego wysiłku w zachowaniu zgrabnej sylwetki. Czego unikać i jak uchronić się przed takimi sytuacjami?

Alkohol ten jest dość specyficzny, ponieważ jest łatwym źródłem energii, której organizm nie jest w stanie odpowiednio wykorzystać, przez co prowadzi do pojawienia się tak niechcianej przez wszystkich oponki na brzuchu. Jest to spowodowane nie tylko samą kalorycznością alkoholu, ale również dodatków do niego oraz przekąsek jak  paluszki, orzeszki czy chipsy.

Tłuszcz otrzewny (oponka) odkłada się najłatwiej, głównie z powodu podstawowych błędów dietetycznych, takich jak podjadanie między posiłkami lub zbyt obfita kolacja. Spalenie tego tłuszczu jest już wyjątkowo trudne, ponieważ jest on wykorzystywany jako źródło energii najpóźniej. Sprawdź jakie są najlepsze ćwiczenia na zrzucenie oponki. Aby nie doprowadzić do skuszenia się przy alkoholu do niewskazanych przekąsek, warto poświęcić parę minut przed imprezą, aby przygotować kilka łatwych i efektownych potraw, które w znacznie mniejszym stopniu odbiją się na naszej sylwetce.



Kaloryczność alkoholu

1 g czystego alkoholu zawiera 7 kcal (1 g tłuszczu to 9 kcal). 10 g alkoholu znajdziemy już w małym piwie (350 ml), 110 ml wina czy kieliszku (50 ml) wódki. Nasz organizm nie posiada mechanizmów pozwalających na wchłonięcie energii z tego źródła, musi być ona na bieżąco spalana. Dostarczane w międzyczasie tłuszcze i węglowodany są natychmiastowo odkładane w postaci tkanki zapasowej (tłuszczowej).

Inną, istotną kwestią jest zmniejszenie hamulców, utrzymujących naszą silną wolę. Alkohol sprawia że szybciej sięgniemy po ciasteczka, sałatki wypełnione majonezem czy tłuste, pieczone mięsa. Tak więc, warto ograniczać spożywanie alkoholu jeżeli zależy nam na pięknej sylwetce. Pamiętajmy również o zachowaniu umiaru, ponieważ zalecana porcja alkoholu mieści się już w małym piwie lub niewielkim kieliszku wina!

Najzdrowszymi piwami są niepasteryzowane i niefiltrowane, charakteryzujące się krótkim okresem ważności (do trzech tygodni). Posiadają one osad drożdżowy, który jest źródłem dużej ilości witamin, zwłaszcza tych z grupy B.

Poza tym, w piwie znajdziemy magnez, potas, sód, fosfor, żelazo, wapń. Ten złocisty płyn ma właściwości izotoniczne, oznacza to że wyrównuje ciśnienie międzykomórkowe i hipotoniczne, ułatwiające organizmowi przyjmowanie substancji odżywczych. Dzięki temu bardzo dobrze nawadnia, uzupełniając utracone elektrolity.

Słodkie dodatki do alkoholu

Sporym zagrożeniem dla naszego płaskiego brzucha są również pozostałe napoje, które spożywamy na imprezie. Zazwyczaj sięgamy po gazowane i słodkie, mające niewiele wspólnego z naturalnymi, świeżo wyciśniętymi sokami. Wysokoalkoholowe trunki wymieszane z tymi napojami dają nam istne bomby kaloryczne, których szkodliwości nie odczujemy od razu.

Unikajmy nie tylko gazowanych napojów typu cola (również light), ale także napojów i nektarów, które nie są prawdziwymi sokami. Zawierają zazwyczaj duże ilości cukru lub co gorsza, syropu glukozowo-fruktozowego.

Przekąski piwne

To nie samo piwo tuczy, ale to, co do niego podjadamy. Złocisty trunek wzmaga apetyt. To wówczas sięgamy po zabójcze dla naszej diety produkty. W ruch najczęściej idą najpopularniejsze i jednocześnie mało zdrowe chipsy. Tymczasem jest naprawdę masa smacznych i przede wszystkich zdrowych produktów, które spokojnie mogą je zastąpić. Wystarczy nieco chęci, odrobina wyobraźni i wolnego czasu przed zaplanowanym wieczorem. A oto kilka propozycji:

  • Chipsy z cukinii – doskonała i  zdrowa alternatywa dla tradycyjnych chipsów. Obraną cukinię kroimy w plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, smażymy z małym dodatkiem tłuszczu do lekkiego zbrązowienia. Wszelkiego rodzaju chipsy warzywne to zdrowe przekąski do piwa, które pomogą uniknąć dodatkowych kilogramów. Możemy wykorzystać różnego rodzaju warzywa i owoce – cukinię, buraki, marchew, kalarepę, jabłka itp.
  • Chipsy marchewkowe z dipem czosnkowym – obrane marchewki kroimy w plastry i przygotowujemy do nich dip czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, bez majonezu oraz śmietany. Z wszelkiego rodzaju dietetycznymi dipami na bazie jogurtu naturalnego sprawdzą się również warzywa gotowane na parze – kalafior, marchewka i brokuły.
  • Jeżeli natomiast mamy ochotę na coś słodkiego, zamiast tego możemy sięgnąć po owoce, będące jednocześnie bardzo dobrym źródłem witamin. Możemy przygotować kolorową sałatkę która ucieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy.

Tak więc pamiętajmy o zachowaniu umiaru podczas spożywania napojów alkoholowych, unikajmy kolorowych drinków oraz smażonych dodatków. Również solone przekąski nie są wskazane, ponieważ potęgują uczucie pragnienia. Przede wszystkim nie idźmy na łatwiznę i przygotowujmy lekkie potrawy, abyśmy nie dali się ponieść pokusie i nie zamówili niczego na wynos, co skutecznie zaburzy nasz dzienny bilans kaloryczny.

 

Oceń
Tłuste dodatki do piwa – dlaczego działają tak destruktywnie na sylwetkę? - 9.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?