GMO – wady i zalety, czy spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej jest bezpieczne dla zdrowia?
Człowiek dla odpowiedniego nawodnienia organizmu wybiera płyny w postaci wody do picia czy innych napojów. Woda znajduje się jednak także w pożywieniu. Oto krótka charakterystyka głównych źródeł wody w żywieniu człowieka.
Coraz więcej osób podróżuje po świecie lub trwale zmienia miejsce zamieszkania emigrując do obcych krajów. Nieodłącznym elementem emigracji jest konieczność osiedlenia się w nowych warunkach bytowania, zmiana trybu dotychczasowego funkcjonowania oraz niekiedy przymus zmiany nawyków żywieniowych, związany z nową kulturą oraz dostępnością określonych produktów spożywczych.
Od roku 1900 średnia wielkość porcji obiadowej wzrosła prawie o 23% . Co sprawia, że jemy więcej? Czy zdajemy sobie sprawę ze wszystkich czynników wpływających na nasze nawyki żywieniowe?
Poczucie samozadowolenia, radości i optymizmu zależy oczywiście od wielu czynników. Na nasze samopoczucie może jednak wpływać także nasza dieta. Zobacz w co ją uzupełnić, aby cieszyć się życiem, a nie pogrążać w coraz niebezpieczniejszych skutkach ciągłego stresu.
Dla jednych, odżywianie to czynność niezbędna dla zaspokojenia potrzeb organizmu. Dla innych – celebracja i uczta smaków, której poświęcają wiele czasu i uwagi. Dlaczego tak bardzo różnimy się podejściem do jedzenia? Co kształtuje nasze preferencje żywieniowe i sposób, w jaki się odżywiamy? Który styl żywienia charakteryzuje Ciebie?
Dni stają się coraz cieplejsze, dlatego coraz chętniej wyjeżdżamy zarówno w te dalekie podróże, jak i te nieco bliższe. Co zabrać ze sobą do jedzenia, aby nie czuć dyskomfortu spowodowanego spędzaniem długiego czasu w środkach transportu?
Formaldehyd jest związkiem, który wykazuje liczne negatywne skutki dla organizmu, toteż warto poznać mechanizmy jego działania oraz produkty, które w wyniku migracji stanowią źródło tego związku w żywności.
Jak z pewnością już wiecie, zdrowy styl życia zaczyna się od zmian w sposobie robienia zakupów. To właśnie od rodzaju kupowanych przez nas produktów możemy zacząć zdrowe odżywianie. Czytając etykiety, szczególną uwagę zwróć na te kilka informacji.
Nie mówimy tu o produktach o obniżonej ilości kalorii i tłuszczu, lecz o produktach bez kalorycznych. Jak się okazuje na rynku są dostępne m.in. majonezy, bezkaloryczne oleje, dipy, które można spożywać bez wyrzeczeń. Jednak czy na pewno?
Produkty spożywane każdego dnia kryją w sobie wiele właściwości. Oprócz składników odżywczych i minerałów, niektóre z nich zawierają także specyficzne białka, które w organizmie pełnią szereg funkcji.
Żywność liofilizowana zyskuje coraz większe uznanie wśród podróżników i sportowców. Przekonaj się, dlaczego.
Salicylany dosyć często wywołują u ludzi reakcje alergiczne bądź nietolerancję. Czy w takim wypadku należy zupełnie wyeliminować je z diety? Czy istnieją produkty pozbawione tych substancji? Kiedy należy zastanowić się nad wprowadzeniem diety aspirynowej?
Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego.
Popularne powiedzenie, że jemy także oczami ma swoje potwierdzenie w psychologii. Wygląd posiłku wpływa także na jego smak. Naukowcy z University of Central Florida przeprowadzili bardzo ciekawe badanie, z którego wynika, że obecność lustra przy jedzeniu niezdrowego posiłku zmniejszy przyjemność z jego jedzneia, co wpłynie pozytywnie na nasze późniejsze wybory żywieniowe.
Jedną z możliwości wykorzystania rozwoju technologicznego w spełnianiu potrzeb ludności jest wprowadzanie mięsa otrzymanego w kontrolowanych warunkach. Czy taki produkt jest w pełni bezpieczny?
Złe samopoczucie, zgaga, bóle brzucha, uczucie „ciężkości” po posiłku często mogą być skutkiem niewłaściwego łączenia pokarmów. Zgodnie z dietą rozdzielną przygotowując posiłek należy wybrać odpowiednio pasujące do siebie produkty, aby procesy trawienne sprawnie zachodziły w organizmie.
Naukowcy z uniwersytetu Wageningen udowodnili, że długość żucia w ustach pożywienia przed połknięciem, wpływa na ilość, jaką w ostateczności spożyjemy. Świadome jedzenie, bez pośpiechu znalazło naukowe potwierdzenie skuteczności w zachowaniu pięknej i szczupłej sylwetki.
Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Poznaj kilka kulinarnych trików, dzięki którym ułatwisz sobie pracę w kuchni.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!