Jesteś na:

żywność wysoko przetworzona

Fosforany – w żywności, w moczu. Szkodliwość fosforanów

Marzena Kasprzak ponad tydzień temu

Naturalna żywność to niejednokrotnie marzenie. Producenci bowiem, aby zwiększyć jej cechy estetyczne oraz trwałość posiłkują się chemią. Czy aby na pewno jest ona dla nas odpowiednia? Czy podczas nadmiernego spożywania poszczególnych produktów to, co miało pomoc, nie szkodzi naszemu zdrowiu?

Wędliny – produkcja, skład, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Przetwory mięsne od zawsze cieszą się dużą popularnością. W sklepach możemy dostać najróżniejsze rodzaje wędlin, a dla niektórych stanowią one nieodłączny element codziennej diety. Czym właściwe są wędliny i czy warto je spożywać?

Ekstruzja i ekspandowanie zbóż – czy ekspandowany amarantus jest lepszy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rozwój technologii spożywczych z roku na rok posuwa się naprzód oferując klientom produkty wytworzone nowymi metodami. Dzięki temu na sklepowych półkach nie znajdziemy tylko jednego rodzaju makaronu, kaszy i ryżu, a szereg dostępnych możliwości w postaci rozmaitych mąk, preparowanych zbóż, płatków zbożowych i różnokształtnych makaronów może zadziwić niejednego poszukiwacza kulinarnych nowości.

Akrylamid – występowanie w żywności, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Akrylamid jest stosowany w przemyśle, ale powstaje także w niektórych produktach żywnościowych. Gdzie znajduje się ten związek, jak powstaje oraz czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Kokumi – źródła i zastosowanie nowego smaku

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Japończycy słowo “kokumi” tłumaczą jako „smakowitość” lub „pycha”. Kokumi to druga substancja obok „umami”, odkryta przez mieszkańców Japonii. Wykorzystują ją jako wzmacniacz niektórych substancji smakowych zawartych w pożywieniu. Zawartość pewnych nukleotydów wpływa na wyostrzenie i wytworzenie pełnego aromatu w końcowym produkcie, co po jego spożyciu daje wrażenie pełności i kompletności smaku.

Dieta odchudzająca McDonald’s – czy to możliwe?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wszystko to wydaje się oczywiste, do czasu poznania historii Johna Cisny – nauczyciela z Iowa, który postanowił schudnąć, jedząc w restauracji McDonald’s. Jakie były efekty fast foodowej diety i co o tym wszystkim sądzi dietetyk?

Dieta whole30 – czyli jak zmienić swoje życie w 30 dni

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zasady diety whole 30 mogą okazać się pomocne w walce ze złymi przyzwyczajeniami. Pojawia się jednak pytanie o zasadność niektórych jej elementów i czy efekty gwarantowane przez autorów są możliwe do osiągnięcia?

Dieta biblijna – zasady, produkty, efekty i skutki uboczne

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Bierzcie i jedzcie… to, co jadali ludzie Starego Testamentu. Kefir, baranina i chleb ze skiełkowanych ziaren to tylko niektóre pozycje w menu diety biblijnej. Do tego obietnica utraty 10 kg w czterdzieści – bynajmniej nie postnych – dni. Uwierzysz w cud, czy pozostaniesz niedowiarkiem?

Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cywilizacja wciąż się rozwija co ma swoje zalety i wady. Wiele osób jednak dostrzega zgubny wpływ rozwoju cywilizacyjnego na żywienie człowieka. Z tego powodu propagują powrót do sposobu żywienia pierwotnego człowieka, czyli zgodnego z naturą.

Dieta niskosodowa – zasady, wskazania, produkty zalecane i zakazane w diecie bez soli

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Dieta niskosodowa ma korzystny wpływ na nasze serce, pozwala osobom chorym na nadciśnienie tętnicze oraz miażdżycę uzyskać dobre wyniki badań, a także przedłużyć i poprawić jakość ich życia.

Czym zastąpić sól, aby potrawy nadal były smaczne?

Marta Konował ponad miesiąc temu

Badania wskazują na to, że Polacy spożywają zbyt dużo soli, co może mieć wiele niepożądanych konsekwencji. Warto więc ograniczyć jej spożycie w naszej codziennej diecie. Pojawia się jedynie pytanie, czym można sól zastąpić, aby potrawy nadal były smaczne?