zioła

Balsam peruwiański – właściwości, zastosowanie, alergia

Alicja Bławat ponad tydzień temu

Wykorzystywany jako składnik o właściwościach zapachowych i antybakteryjnych. Wbrew pozorom nie pochodzi z Peru. Aktualnie rzadziej stosowany ze względu na występujące alergie kontaktowe. Czego powinny obawiać się osoby z alergią na balsam peruwiański?

Adaptogeny – działanie. Rośliny adaptogenne

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Presja i stresujący tryb życia towarzyszą nam od zawsze. Rozwiązaniem na negatywne oddziaływanie stresu mogą stać się adaptogeny. Koniecznie dowiedz się więcej na ich temat!

Lawenda lekarska – olejek, herbata, nalewka i syrop z lawendy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa lavare, co oznacza "prać", być może przez to, że była często używana w kąpielach, aby pomóc oczyścić ciało i ducha. Mowa o lawendzie, którą można wykorzystać jako lek na szereg dolegliwości m.in. bezsenność, depresja i zmęczenie.

Środki przeczyszczające, zioła. Domowe sposoby na przeczyszczenie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna, stres, podróże, niedostateczna podaż płynów w ciągu dnia oraz dieta bogata w węglowodany proste i tłuszcze zwierzęce, natomiast uboga w surowe warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste, to czynniki przyczyniające się do wystąpienia zaparć. Formą doraźnej pomocy przy utrudnionym oddawaniu stolca jest zastosowanie ziół lub środków o działaniu przeczyszczającym.

Bazylia pospolita – właściwości lecznicze. Olejek bazyliowy

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Bazylię często spotyka się na sklepowych półkach wśród licznych przypraw, jest chętnie wykorzystywana na co dzień w kuchni. Dodaje aromatu potrawom – to pewne, ale czy wiesz, że wpływa korzystnie m.in. na trawienie, a powstały z niej olejek ma działanie immunomodulujące oraz uśmierzające ból? W czym jeszcze może być pomocna bazylia?

Rozmaryn lekarski – właściwości lecznicze. Herbata z rozmarynu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że zarówno warzywa, jak i owoce stanowią cenne źródło nie tylko witamin i składników mineralnych, ale i substancji biologicznie czynnych o prozdrowotnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Niestety w dalszym ciągu, obserwuje się słabą znajomość substancji zawartych w ziołach dodawanych do potraw, a ich rolę ogranicza się jedynie do celów kulinarnych, czyli nadania smaku i aromatu daniom. Warto pamiętać, że magia ziół polega na ich wysokiej aktywności przeciwutleniającej.

Hyzop lekarski – uprawa, właściwości, zastosowanie. Olejek hyzopowy

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Hyzop lekarski, określany również jako izap lekarski lub józefek, należy obecnie do  bardzo niedocenianych roślin, mimo posiadania licznych oraz cennych właściwości zdrowotnych. Ziele wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego zaleca się je do stosowania jako uzupełnienie leczenia tradycyjnego w licznych chorobach. 

Werbena cytrynowa – właściwości lecznicze, zastosowanie. Herbata z werbeny

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Werbena cytrynowa jest rośliną stosunkowo słabo znaną w Polsce, a jej nazwa w pierwszej chwili może przynosić skojarzenie z jedną z firm farmaceutycznych. Jest to roślina o niepowtarzalnym aromacie, wyśmienicie wzbogacającym bukiet smakowy naszych potraw. Dodatkowo charakteryzuje się szeregiem właściwości, w tym leczniczych, dlatego warto wiedzieć o niej więcej i włączyć tę przyprawę do codziennego menu.

Lepsza bazylia świeża czy suszona? Uprawa bazylii

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Bazylia jest przyprawą popularną wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Jej właściwości odżywcze są znane są większości. Niekiedy jednak zadajemy sobie pytanie kiedy, jaka bazylia jest lepsza – ta świeża z marketu czy ryneczku, czy może jednak ta suszona kupowana w saszetkach. Dokonanie wyboru jest niekiedy problematyczne, a wszelkie wątpliwości powinien rozwiać poniższy artykuł.

Widłak goździsty i jego skutki uboczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Widłak goździsty to podobna do tradycyjnego i pospolitego mchu roślina, która rośnie na zacienionych terenach leśnych i na wrzosowiskach. Ta wiecznie zielona roślina w języku ludowym określana jest bardzo ciekawymi nazwami jak niedźwiedzia łapa, morzybab, pas św. Jana czy też włóczęga. W medycynie ludowej, widłaka wykorzystuje się jako antidotum na szereg dolegliwości. Jakie są przeciwwskazania i skutki uboczne zażywanie tej rośliny?

Wrotycz – właściwości, na pasożyty, kleszcze. Nalewka z wrotyczu

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Niegdyś powszechnie stosowany jako cudowne lekarstwo, dziś w Unii Europejskiej uchodzi  za roślinę toksyczną. Złocistożółte kwitnące ziele wrotyczu pospolitego w naszym kraju jest dość pospolite, jak również często obecne w sierpniowych bukietach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak wiele składników  biologicznie czynnych kryją surowce Tanacetum vulgare.

Babka lancetowata – właściwości, zastosowanie, syrop. Babka lancetowata na rany

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Liście babki lancetowatej są obecnie produkowane na szerszą skalę. Posiadają właściwości bakteriobójcze, ściągające i wspomagające regenerację naskórka.

Chmiel – właściwości, zastosowanie. Działanie niepożądane szyszek chmielu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sugeruje się, że kolebką chmielu są Chiny, gdyż na terenach tego państwa odnaleziono wszystkie jego gatunki. Obecnie chmiel można spotkać w państwach strefy klimatu umiarkowanego, jednak częściej hoduje się je na większą skalę, z uwagi na szereg możliwości wykorzystania ekstraktu chmielowego do produkcji m.in. kosmetyków, piwa i leków.

Cząber – uprawa, właściwości, zastosowanie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Cząber to aromatyczna roślina o wielu cennych właściwościach kulinarnych oraz leczniczych. W jaki sposób go uprawiać? Czy jest stosowany jedynie jako przyprawa w kuchni?

Nawłoć pospolita – właściwości lecznicze

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Na przełomie lata i jesieni, na łąkach i pastwiskach można spotkać rozgałęzioną roślinę zielną o żółtych kwiatach. Jest to nawłoć pospolita, której lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków w kuracji wielu schorzeń.

Glistnik (jaskółcze ziele) – sok, olejek, maść, nalewka. Jaskółcze ziele na kurzajki

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Glistnik jaskółcze ziele to roślina występująca powszechnie w Polsce, jak i na świecie. Znalazła ona szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i medycynie alternatywnej. Dawniej glistnik uważany był za roślinę leczniczą szczególnie niwelującą dolegliwości wątrobowe. Dzisiaj jest on rzadziej wykorzystywany ze względu na trujące właściwości po spożyciu zwiększonej dawki.

Czosnek niedźwiedzi – właściwości lecznicze. Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) jest wykorzystywany w lecznictwie od dawna. Choć nie jest tak popularny jak czosnek pospolity, posiada nie mniej ważne od niego właściwości – działa m.in. kardioprotekcyjnie, przeciwnowotworowo i antybakteryjnie. Po czym go poznać, jak wykorzystać i jakie korzyści z niego czerpać?

Melisa lekarska – działanie, przeciwwskazania, skutki uboczne. Nalewka z melisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Melisa lekarska-czy jej stosowanie jest bezpieczne? Jakie ma działanie? Kto nie powinien jej stosować?