Jesteś na:

ziemniaki

Właściwości i zastosowanie zamienników tradycyjnego ziemniaka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W miarę rozwoju gospodarki rolno-spożywczej do Polski zaczęły napływać różne produkty, które mogą stanowić zamiennik polskiego kartofla. Pod lupę weźmiemy dziś słodkie ziemniaki – bataty oraz mniej znany topinambur.

Dieta ziemniaczana – zasady, efekty, przeciwwskazania oraz przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Etiologia diety ziemniaczanej nie dotyczy redukcji masy ciała, a dodatkowo fakt, iż dieta ziemniaczana powoli zostaje wykluczana z żywienia szpitalnego, pozostawia retoryczne pytanie: czy jej stosowanie jest korzystne dla organizmu człowieka?

5 powodów, dla których lepiej wybrać bataty niż zwykłe ziemniaki

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

W tradycyjnej polskiej kuchni ziemniaki odgrywają duże znaczenie. Łączymy je prawie ze wszystkim. Warto jednak choć raz na jakiś czas zastąpić je batatami.

Ziemniaki w diecie nie są wcale takie złe!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Ziemniaki to powszechne warzywo będące podstawą wielu tradycyjnych dań państw Europy i Ameryki. Zwykle uważane jest za warzywo tuczące i nieposiadające zbyt wielu wartości odżywczych. Naukowcy jednak podkreślają ich rolę w utrzymaniu zdrowych jelit i dużej odporności organizmu.

Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.

Porównanie pierogów ruskich „z tacki”

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Brak czasu i tęsknota za domowymi potrawami sprawiają, że coraz częściej sięgamy po gotowe wyroby garmażeryjne. Krokiety, łazanki, gołąbki, pyzy, kluski śląskie, pierogi – wybór jest ogromny. W dzisiejszym rankingu skupimy się jednak na popularnych zarówno w Polsce jak i na Ukrainie pierogach ruskich.

Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.

Kuchnia litewska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia litewska obfituje w dania ziemniaczane i mączne. To królestwo cepelinów, kołdunów i chłodnika litewskiego .

6 najdroższych produktów spożywczych na świecie

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Najwięksi smakosze na świecie potrafią wydać fortunę, aby zasmakować niektórych produktów. Przedstawiamy Wam zestawienie najdroższych produktów spożywczych na świecie, a wśród nich kawa z odchodów łaskuna czy przyprawa pozyskiwana z pręcików krokusa.

Kuchnia meksykańska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Tym razem podróżujemy do Meksyku, kraju pysznych tortilli i tacos! Zapraszamy!

Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Kuchnia hiszpańska to termin bardzo ogólny, który odnosi się do tradycji i zwyczajów przygotowywania oraz spożywania posiłków w całej Hiszpanii. Jak każda inna kuchnia świata, bazuje na pewnych podstawowych produktach. Każdy region posiada typowe dla niego danie, z którego słynie.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw.

7 najczęściej popełnianych błędów w kuchni

Emilia Muchowska ponad miesiąc temu

Co należy wiedzieć, aby ich nie popełniać? Oto kilka praktycznych porad przydatnych w codziennym gotowaniu

Co nauka mówi o jedzeniu chipsów? Ukryty cichy zabójca?

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Gdy już zaczniemy jeść chipsy, trudno nam się powstrzymać i kończymy dopiero wówczas, gdy na dnie paczki zostają same okruszki. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się dzieje?