Jesteś na:

żelazo

Oceń
żelazo - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

Niedobór żelaza u dzieci – przyczyny, objawy. Co jeść przy niedoborze żelaza u dzieci?

Martyna Jaros 3 dni temu

Żelazo jest pierwiastkiem uznanym za niezbędny do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu dziecka. Większość żelaza zgromadzonego w organizmie wchodzi w skład hemoglobiny (barwnik krwi), która odpowiada za transport tlenu po organizmie.

Właściwości płatków owsianych i ich wpływ na odchudzanie. Przepisy z płatkami owsianymi

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Płatki owsiane to produkt pełen wartościowych składników. Dlaczego warto docenić go zwłaszcza na diecie redukcyjnej?

Anemia u niemowląt – przyczyny, objawy, wskazówki dietetyczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

U niemowląt można wyróżnić zasadniczo trzy grupy niedokrwistości spowodowane odmiennymi czynnikami. Stawiając diagnozę anemii u niemowlaka, należy wziąć pod uwagę wiek oraz masę urodzeniową jego ciała.

Wygląd języka a zdrowie – nalot, bolący i piekący język to może być objaw choroby!

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Obserwuj swój język. Występujące na nim niepokojące objawy mogą wskazywać na stan chorobowy.

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Hemochromatoza – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Mutacja genetyczna jednego z kilku poznanych dotąd genów prowadzi do rozwoju choroby, powszechnie nazywanej pierwotną hemochromatozą. Na skutek wzmożonej kumulacji żelaza w tkankach powstają reaktywne formy tlenu – wolne rodniki, które w konsekwencji powodują indukcję reakcji zapalnych z następowym uszkodzeniem organelli komórkowych, tkanek i narządów.

Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.

Dieta na zmęczenie i senność – produkty zalecane i zakazane

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ciągle czujesz się zmęczony i ospały? Odpowiednie produkty w codziennym menu pobudzą Cię do życia, sprawdź jakie.

Dieta na anemię bogata w żelazo – przykładowy jadłospis

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Niedobór żelaza może być przyczyną niedokrwistości. Najczęściej jest on spowodowany krwawieniami, ale może także wynikać z niezaspokojenia właściwej jego podaży wraz z dietą.

Żelazna zasada osób uprawiających sport

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jeśli intensywnie i regularnie uprawiasz sport, powinieneś pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo. Dzięki temu unikniesz groźnych konsekwencji jego niedoboru!

Niedobory składników mineralnych i witamin w dietach wegetariańskich

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Diety wegetariańskie, w zależności od stopnia rygoru dotyczącego eliminacji mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego i jaj, stanowią zagrożenie licznych niedoborów zarówno składników mineralnych i witamin pochodzenia zwierzęcego.

Hummus – właściwości, wartości odżywcze i przepis

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini należy do żywności funkcjonalnej, która posiada liczne walory zdrowotne. Wcale jednak nie musisz kupować gotowego opakowania, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami produktu. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus oraz poznaj prosty sposób na jego przygotowanie.

Wchłanianie żelaza hemowego i niehemowego z pożywienia

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Żelazo cechuje się niską przyswajalnością, ponieważ istnieje wiele czynników, które obniżają jego wchłanialność z układu pokarmowego.

Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wszystkim znana, ale często niedoceniana i zapomniana w codziennej diecie. Wystarczy jej bardzo niewiele, aby dostarczyć niezbędnych substancji regulujących pracę organizmu. Poznajmy właściwości lecznicze natki z pietruszki.

Soja – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Przekonaj się, jakie bogactwa kryje w sobie soja!

Ta choroba grozi każdemu. Powstrzymaj anemię!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anemia jest dość powszechną chorobą. Jej objawy bardzo często są bagatelizowane, co może prowadzić do przykrych konsekwencji.

Anemia – typy niedokrwistości oraz badania krwi

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Morfologia wykazała zbyt niski poziom erytrocytów we krwi, ich nieprawidłowy kształt lub nieodpowiednia ilość hemoglobiny? Dodatkowo stosujesz dietę ubogą w żelazo oraz witaminę B12? Ciągłe zmęczenie i senność dokucza Ci sprawiając, że nie czujesz się sobą? Mogą to być objawy ciężkiej dolegliwości – anemii.

Przewlekła niewydolność nerek – dieta i przykładowy jadłospis

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Chorbę tę diagnozuje się coraz częściej, warto więc poznać jej objawy i przebieg. Na przewlekłą niewydolność nerek choruje już 4 miliony Polaków.

Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku mamy dobre wiadomości. Suszone pomidory posiadają wiele składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.