Jesteś na:

zdrowe przekąski

Dieta po 40. roku życia – jadłospis, przepisy. Jaka jest najlepsza dieta odchudzająca po 40. roku życia?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Właściwą dietę powinno stosować się od urodzenia – co zrobić, gdy jednak zabrakło wiedzy i lub rozsądku w zakresie jedzenia i po 40. latach postanowi się zmianę nawyków żywieniowych? Jak powinna wyglądać dieta odchudzająca po 40. roku życia?

Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

Paulina Grupa ponad miesiąc temu

Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jakie właściwości posiadają nasiona chia i jak można wykorzystać je w przygotowywaniu potraw?

Frytki z batatów

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Propozycja dla wszystkich wielbicieli frytek. Tym razem w mniej kalorycznej i zdrowszej od tradycyjnej wersji. 

Słodycze dla dzieci – przepisy. Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że spożywanie cukru zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci, a także wpływa na kształtowanie się nieprawidłowych preferencji żywieniowych. Sposób żywienia najmłodszych oddziałuje na ich zdrowie i kształtuje właściwe przyzwyczajenia oraz wybory żywieniowe, których dokonywać będą w przyszłości. Co zatem podawać dzieciom, gdy mają ochotę na coś słodkiego [1]?

Rodzynki – rodzaje, właściwości. Rodzynki a odchudzanie. Czy rodzynki są zdrowe?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Rodzynki można uwielbiać lub mieć do nich awersję. Ich dodatek do ciast – sernika czy makowca – budzi duże kontrowersje. Jak rodzynki wyglądają z punktu widzenia dietetyka?

Imbir kandyzowany – właściwości. Jak kandyzować imbir?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Imbir kandyzowany to dodatek, którym możemy wzbogacić nasze dania. Zapewne nikt jednak nie zadał sobie pytania, czy tak naprawdę jest zdrowy i jakie ma właściwości. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Frytki z batatów – smażone czy z piekarnika? Jak zrobić frytki z batatów?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Czy myślałeś kiedyś, że spożywając frytki, możesz dostarczać organizmowi cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych? Wystarczy tylko, że do ich przyrządzenia użyjesz słodkich ziemniaków i zastosujesz odpowiednią obróbkę termiczną.

Suszone figi – właściwości. Jak suszyć figi?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Suszone figi są surowcem niezwykle popularnym. Znajdują się na półkach wszystkich sklepów i są nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowego kompotu z suszu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakimi właściwościami się charakteryzują i jakie korzyści płyną z ich spożywania!

Suszone banany – właściwości, kalorie. Czy suszone banany są zdrowe?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Banany są popularnym produktem spożywczym, są bardzo smaczne i dostępne w niemal każdym sklepie. Jakich właściwości nabierają banany po przejściu procesu suszenia?

Zdrowe słodycze. Przepisy na dietetyczne słodycze

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Większość z nas, szczególnie kobiety, kocha słodycze. Ich słodki smak, dla niektórych nawet uzależniający, sprawia, że są dla nas wymówką. Im bardziej żyjemy w biegu i stresie, tym częściej sięgamy po słodycze, które służą nam jako przekąska lub „umilacz” dnia. Nie ma nic złego w spożywaniu słodyczy, jeżeli są one wykonane z zdrowych i pożywnych składników, nie każdy wie, że łatwo jest przygotować „małe co nieco” wykorzystując np. kaszę jaglaną czy bataty. Więcej o pomysłach na zdrowe słodycze w artykule!

Pestki słonecznika – właściwości, witaminy, w czasie odchudzania i ciąży. Czy słonecznik jest zdrowy?

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Pestki słonecznika, choć z pozoru mogą wydawać się mało znaczącym składnikiem diety, kryją w sobie wiele składników odżywczych o korzystnym działaniu zdrowotnym. Nie bez przyczyny znalazły więc swoje miejsce w uaktualnionej w 2017 roku Piramidzie Zdrowego Żywienia. Komu szczególnie są polecane? Odpowiedź na to pytanie kryje się pod łuską tych nasion.

Kasza bulgur – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę bulgur?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Co wyróżnia kaszę bulgur na tle innych kasz? Czy warto dodać ją do swojej codziennej diety? Jakie potrawy można z niej przyrządzić?

Batony proteinowe – domowy przepis. Kiedy najlepiej jeść batony proteinowe

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Batony proteinowe okazują się być ciekawym rozwiązaniem dla osób zabieganych, prowadzących zdrowy, aktywny tryb życia. Produkty tego typu mogą stanowić substytut wyrobów cukierniczych, a także są wygodne w spożyciu, dostarczając przy tym wartościowych kalorii. Oczywiście batony proteinowe lepiej zrobić samemu niż kupować gotowe, które przeważnie należą do produktów wysoko przetworzonych.

Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak, zawierają kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia i nowotworów, a to tylko niektóre z właściwości oliwek.

Dieta na studiach, czyli kilka wskazówek zdrowego odżywiania dla każdego studenta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Studenckie życie nie kojarzy się zwykle z uregulowanym planem dnia i prowadzeniem zdrowej diety, jednak coraz więcej młodych ludzi stara się zwracać większą uwagę na to, jak się odżywia. Mimo to, trzeba przyznać, że często przez ograniczony budżet, napięty grafik i intensywne życie towarzyskie postanowienie zdrowszego odżywiania często kończy się na dobrych chęciach. Jak pogodzić obie te kwestie i zachować zdrowy balans pomiędzy studenckim życiem a zdrową dietą? Poniżej kilka wskazówek.

Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i łączące różnorodne składniki, których kombinacje są nieograniczone. Stanowią świetny dodatek zarówno do makaronu pełnoziarnistego, razowego pieczywa czy warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Zdrowe, pełne błonnika, składników mineralnych i witamin. Mowa o pastach wegańskich!

Najlepsza przekąska – niedocenione orzechy laskowe

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dlaczego wciąż mówi się tylko o orzechach włoskich zapominając o innych rodzimych gatunkach orzechów? Dziś przyjrzymy się orzechom laskowym – cennym, lecz nadal niedocenianym.

Delegacja służbowa, czyli jak utrzymać dietę i nie poddać się na starcie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Częste wyjazdy służbowe nie muszą kończyć się większym rozmiarem kolejnych eleganckich garniturów czy garsonek. Dobrze przemyślany plan żywieniowy ustalony przed wyjazdem na delegację może okazać się rozwiązaniem zabezpieczającym przed niekontrolowanym apetytem, którego zaspokojenie kończy się przeważnie na dużej porcji mało wartościowego posiłku w barze szybkiej obsługi czy słodkich lub słonych przekąskach wieczorową porą. Poznaj zasady diety podczas delegacji!