Jesteś na:

zdrowa żywność

zdrowa żywność Zdrowa żywność to podstawa zdrowego stylu życia. Najcenniejsze są produkty posiadające wysoką wartość odżywczą, czyli zawierające dobrej jakości składniki odżywcze, dużo witamin i składników mineralnych. Warto wybierać produkty jak najmniej przetworzone, wówczas mamy pewność, że nie zawierają substancji dodatkowych, które obniżają wartość odżywczą produktów.

Przepis na kotleciki z kurczaka z warzywami

Marzena Kapucka ponad miesiąc temu

Kotleciki z kurczaka z warzywami to doskonały pomysł na urozmaicenie naszych codziennych obiadów. Kotlety te są naprawdę smaczne, a co najważniejsze zdrowe i lekkie. Podawane z dipem jogurtowo- czosnkowym smakują wyśmienicie.

Zdrowa dieta odchudzająca – efekty, jadłospis, przepisy

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Zdrowo schudnąć, bez monotonnej diety i głodu? Tak, to możliwe! Porady znajdziesz w tym artykule.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Jeśli wprowadzimy do swojego życia zdrowe nawyki żywieniowe, zdrowe odżywianie nie będzie dla nas problemem. Wręcz w naturalny sposób będziemy sięgać po produkty świeże i nieprzetworzone. Szybko zapomnimy o kuszących fast foodach i słonych przekąskach, które prowadzą do otyłości i pogorszenia stanu zdrowia. Starajmy się już od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych, aby w przyszłości wyrosły na świadomych konsumentów.

Czy można pić wodę z kranu? Najlepsze filtry do wody

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Przez lata większość rodziców czy dziadkowów uczyła z nas, że woda z kranu nie nadaje się do spożycia. Ich zdaniem była, a dla niektórych wciąż jest, zanieczyszczona różnymi pierwiastkami, a jej picie skutkuje pojawieniem się dolegliwości brzusznych, takich jak biegunka czy wymioty. Jak jest tak naprawdę i czy rzeczywiście warto rezygnować z wody kranowej na rzecz butelkowanych? O tym i nie tylko przeczytasz w artykule!

Płatki jaglane a odchudzanie. Płatki jaglane na wodzie czy na mleku? Przepisy na dania fit!

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Płatki jaglane to jeden z najwartościowszych produktów zbożowych. Charakteryzują się bowiem wysoką zawartością składników mineralnych i witamin. Są stosunkowo niedrogie, a pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, wygląd skóry, włosów i paznokci. Przyczyniają się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, ich zaletą jest brak zawartości glutenu, co czyni je doskonałym produktem dla osób chorujących na celiakię i innymi problemami związanymi z nietolerancją glutenu.

Przepis na Ciasto Marchewkowe Fit

Marzena Kapucka ponad miesiąc temu

Chcielibyście zaskoczyć swoich gości pysznym deserem a do tego zdrowym, bez dodatku cukru i całkowicie wegańskim? Zaserwujcie im fit ciasto marchewkowe. Gwarantuję, że nawet najwięksi przeciwnicy zdrowego jedzenia będą prosić o dokładkę.

Zasady zdrowego stylu życia

W najbardziej skoncentrowanej wersji zasady zdrowego stylu życia przedstawia piramida żywieniowa zaproponowana przez Instytut Żywności i Żywienia. U podstawy piramidy leży aktywność fizyczna, która zmniejsza ryzyko wielu chorób i pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała. Podstawę diety stanowić powinny warzywa i owoce. Równie ważna jest odpowiednia podaż wody, w ilości 1,5 l wody dziennie. Dalej w piramidzie leżą produkty pełnoziarniste, następnie nabiał, a jeszcze dalej mięso, ryby, warzywa strączkowe i jaja. Na samym szczycie piramidy, oznaczającym najmniejszy udział w diecie, znajdują się źródła tłuszczów np. oleje, oliwa, orzechy i nasiona. Udział odpowiednich produktów w diecie przedstawiony w piramidzie żywienia stanowi najważniejszą zasadę komponowania diety i zdrowego stylu życia, pozwalający zachować zdrowie i świetną kondycję fizyczną.

Żywność funkcjonalna – co to jest, przykłady

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Żywność funkcjonalna jest pojęciem stosunkowo nowym i od niedawna pojawiającym się w sklepach. Nie każdy wie, czym są te produkty i czy warto po nie sięgnąć. Jest to żywność zwyczajowa, wzbogacona w procesie produkcji o składniki odżywcze, dzięki czemu wykazuje udowodniony, korzystny wpływ na zdrowie. Więcej w tym temacie w artykule, zapraszam!

Czytamy etykiety – data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Większość Polaków kupując w sklepie produkty mleczne z dopiskiem “light” lub “większa ilość białka”, jest pewna, że wybierają dobrze. Chcąc zdrowo się odżywiać niestety często wkładamy do koszyka to, co bogate jest w substancje dodatkowe, puste kalorie czy cukry proste, kierując się zapewnieniami producentów ukrytymi z chwytliwych hasłach. Składniki te prowadzą nas prostą drogą do otyłości i wielu innych chorób dietozależnych. Warto wiedzieć jak czytać etykiety, interpretować skład produktów oraz wybrać odpowiednie produkty dla naszego organizmu.

Tofu – skład, właściwości, przepisy. Czy tofu jest zdrowe?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Tofu jest częstym produktem wykorzystywanym w kuchni wegetariańskiej. Soja i jej produkty mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników.

Zdrowe odżywianie dzieci

Odżywianie dzieci w głównej mierze zależy od wyborów rodziców. Same nie są jeszcze w stanie wybierać i przygotowywać sobie posiłków. To właśnie na rodzicach spoczywa odpowiedzialność przekazania zdrowych nawyków żywieniowych swoim dzieciom i zadbanie o prawidłowy ich rozwój poprzez podawanie im wysokiej jakości posiłków dostosowanych do ich wieku i etapu rozwoju.

Kasza bulgur – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę bulgur?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Co wyróżnia kaszę bulgur na tle innych kasz? Czy warto dodać ją do swojej codziennej diety? Jakie potrawy można z niej przyrządzić?

Pigwa – właściwości i przepisy. Czy warto robić przetwory z pigwy?

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Pigwa to krzew, który jest uprawiany głównie jako roślina ozdobna, ma piękne kwiaty, a jej drobne żółte, jabłkowate owoce również prezentują się pięknie. Nie jest to roślina specjalnie kłopotliwa w uprawie, wymaga tylko sporo słońca i w miarę wilgotnej gleby.

Właściwości żołędzi. Produkty z żołędzi: kawa, mąka, żołędziówka

Sonia Walla ponad miesiąc temu

W przeszłości żołędzie stanowiły istotne źródło pokarmu. Dziś zdecydowanie odeszły w niepamięć, a niewiele osób wie i korzysta z walorów odżywczych i smakowych tych niepozornych dębowych owoców. Jakie przetwory można przygotować z żołędzi i w jaki sposób one powstają?

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Właściwości żeń-szenia i jego wpływ na trening. Suplementacja tabletkami z żeń-szenia

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Suplementy diety zawierające wyciąg z żeń-szenia znane są przede wszystkim jako środek wzmacniający i adaptogenny, wobec tego często rekomendowane są zarówno osobom żyjącym w ciągłym stresie, jak i osobom obciążonym dużym wysiłkiem fizycznym i intensywnie trenującym.

Żeń-szeń na pamięć i na potencję. Działanie żeń-szenia i przeciwwskazania do stosowania

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Korzeń życia, korzeń – piorun, boskie ziele… to tylko nieliczne nazwy reliktowej byliny nazywanej powszechnie żeń-szeniem. Od niepamiętnych czasów znano i ceniono jego właściwości, dopatrując się zarysów ludzkiej postaci poprzez specyficzny kształt korzenia boskiego ziela.

10 sposobów na pozbycie się tłuszczu z brzucha

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Nadmiar tłuszczu brzusznego wpływa niekorzystnie nie tylko na nasz wygląd, ale również na zdrowie. Jego nadmiar może m.in. wywoływać choroby związane z narządami jamy brzusznej. Co zrobić, by skutecznie się go pozbyć? Przekonaj się sam!

Prawdziwy czy sztuczny – jak rozpoznać miód i nie dać się oszukać

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Miód jest surowcem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifica z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Posiada nie tylko walory smakowe, ale działa wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. [1] Konwencjonalna produkcja miodu jest długotrwałym, czasochłonnym procesem, stąd wysoka cena miodu nie powinna nas dziwić.