Jesteś na:

zdrowa żywność

zdrowa żywność Zdrowa żywność to podstawa zdrowego stylu życia. Najcenniejsze są produkty posiadające wysoką wartość odżywczą, czyli zawierające dobrej jakości składniki odżywcze, dużo witamin i składników mineralnych. Warto wybierać produkty jak najmniej przetworzone, wówczas mamy pewność, że nie zawierają substancji dodatkowych, które obniżają wartość odżywczą produktów.

Czytamy etykiety – data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Większość Polaków kupując w sklepie produkty mleczne z dopiskiem “light” lub “większa ilość białka”, jest pewna, że wybierają dobrze. Chcąc zdrowo się odżywiać niestety często wkładamy do koszyka to, co bogate jest w substancje dodatkowe, puste kalorie czy cukry proste, kierując się zapewnieniami producentów ukrytymi z chwytliwych hasłach. Składniki te prowadzą nas prostą drogą do otyłości i wielu innych chorób dietozależnych. Warto wiedzieć jak czytać etykiety, interpretować skład produktów oraz wybrać odpowiednie produkty dla naszego organizmu.

Tofu – skład, właściwości, przepisy. Czy tofu jest zdrowe?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Tofu jest częstym produktem wykorzystywanym w kuchni wegetariańskiej. Soja i jej produkty mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Jeśli wprowadzimy do swojego życia zdrowe nawyki żywieniowe, zdrowe odżywianie nie będzie dla nas problemem. Wręcz w naturalny sposób będziemy sięgać po produkty świeże i nieprzetworzone. Szybko zapomnimy o kuszących fast foodach i słonych przekąskach, które prowadzą do otyłości i pogorszenia stanu zdrowia. Starajmy się już od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych, aby w przyszłości wyrosły na świadomych konsumentów.

Kasza bulgur – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę bulgur?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Co wyróżnia kaszę bulgur na tle innych kasz? Czy warto dodać ją do swojej codziennej diety? Jakie potrawy można z niej przyrządzić?

Pigwa – właściwości i przepisy. Czy warto robić przetwory z pigwy?

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Pigwa to krzew, który jest uprawiany głównie jako roślina ozdobna, ma piękne kwiaty, a jej drobne żółte, jabłkowate owoce również prezentują się pięknie. Nie jest to roślina specjalnie kłopotliwa w uprawie, wymaga tylko sporo słońca i w miarę wilgotnej gleby.

Zasady zdrowego stylu życia

W najbardziej skoncentrowanej wersji zasady zdrowego stylu życia przedstawia piramida żywieniowa zaproponowana przez Instytut Żywności i Żywienia. U podstawy piramidy leży aktywność fizyczna, która zmniejsza ryzyko wielu chorób i pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała. Podstawę diety stanowić powinny warzywa i owoce. Równie ważna jest odpowiednia podaż wody, w ilości 1,5 l wody dziennie. Dalej w piramidzie leżą produkty pełnoziarniste, następnie nabiał, a jeszcze dalej mięso, ryby, warzywa strączkowe i jaja. Na samym szczycie piramidy, oznaczającym najmniejszy udział w diecie, znajdują się źródła tłuszczów np. oleje, oliwa, orzechy i nasiona. Udział odpowiednich produktów w diecie przedstawiony w piramidzie żywienia stanowi najważniejszą zasadę komponowania diety i zdrowego stylu życia, pozwalający zachować zdrowie i świetną kondycję fizyczną.

Właściwości żołędzi. Produkty z żołędzi: kawa, mąka, żołędziówka

Sonia Walla ponad miesiąc temu

W przeszłości żołędzie stanowiły istotne źródło pokarmu. Dziś zdecydowanie odeszły w niepamięć, a niewiele osób wie i korzysta z walorów odżywczych i smakowych tych niepozornych dębowych owoców. Jakie przetwory można przygotować z żołędzi i w jaki sposób one powstają?

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Właściwości żeń-szenia i jego wpływ na trening. Suplementacja tabletkami z żeń-szenia

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Suplementy diety zawierające wyciąg z żeń-szenia znane są przede wszystkim jako środek wzmacniający i adaptogenny, wobec tego często rekomendowane są zarówno osobom żyjącym w ciągłym stresie, jak i osobom obciążonym dużym wysiłkiem fizycznym i intensywnie trenującym.

Zdrowe odżywianie dzieci

Odżywianie dzieci w głównej mierze zależy od wyborów rodziców. Same nie są jeszcze w stanie wybierać i przygotowywać sobie posiłków. To właśnie na rodzicach spoczywa odpowiedzialność przekazania zdrowych nawyków żywieniowych swoim dzieciom i zadbanie o prawidłowy ich rozwój poprzez podawanie im wysokiej jakości posiłków dostosowanych do ich wieku i etapu rozwoju.

Żeń-szeń na pamięć i na potencję. Działanie żeń-szenia i przeciwwskazania do stosowania

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Korzeń życia, korzeń – piorun, boskie ziele… to tylko nieliczne nazwy reliktowej byliny nazywanej powszechnie żeń-szeniem. Od niepamiętnych czasów znano i ceniono jego właściwości, dopatrując się zarysów ludzkiej postaci poprzez specyficzny kształt korzenia boskiego ziela.

10 sposobów na pozbycie się tłuszczu z brzucha

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Nadmiar tłuszczu brzusznego wpływa niekorzystnie nie tylko na nasz wygląd, ale również na zdrowie. Jego nadmiar może m.in. wywoływać choroby związane z narządami jamy brzusznej. Co zrobić, by skutecznie się go pozbyć? Przekonaj się sam!

Prawdziwy czy sztuczny – jak rozpoznać miód i nie dać się oszukać

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Miód jest surowcem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifica z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Posiada nie tylko walory smakowe, ale działa wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. [1] Konwencjonalna produkcja miodu jest długotrwałym, czasochłonnym procesem, stąd wysoka cena miodu nie powinna nas dziwić.

Dieta best life – zasady, produkty i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

„Dieta lepszego życia” autorstwa Boba Greene’a to składający się z trzech faz plan zmian niezdrowych nawyków żywieniowych oraz wdrożenia dostosowanej do naszych możliwości aktywności fizycznej. Poznajmy bliżej program światowej sławy dietetyka.

Dieta IGpro – zasady, efekty, produkty

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Dieta redukcyjna oparta na piramidzie żywienia oraz indeksie glikemicznym pozwoli skutecznie schudnąć bez "efektu jojo". Zamiast kalorii licz punkty i zbieraj nagrody!

Metoda Gabriela, czyli jak schudnąć bez diety

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kolejny tygodniowy jadłospis i rozpisany plan treningowy, kolejne wyrzeczenia, kolejne wątpliwości. Mieszanka strachu i obaw, czy rozpoczęta redukcja masy ciała przyniesie oczekiwane rezultaty. Czy warto męczyć się z kolejną „dietą cud”, która nie dość, że kosztuje wygórowaną cenę to jej efekty mogą okazać się krótkotrwałe? Czy da się schudnąć bez diety?

Dieta whole30 – czyli jak zmienić swoje życie w 30 dni

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zasady diety whole 30 mogą okazać się pomocne w walce ze złymi przyzwyczajeniami. Pojawia się jednak pytanie o zasadność niektórych jej elementów i czy efekty gwarantowane przez autorów są możliwe do osiągnięcia?

Dieta biblijna – zasady, produkty, efekty i skutki uboczne

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Bierzcie i jedzcie… to, co jadali ludzie Starego Testamentu. Kefir, baranina i chleb ze skiełkowanych ziaren to tylko niektóre pozycje w menu diety biblijnej. Do tego obietnica utraty 10 kg w czterdzieści – bynajmniej nie postnych – dni. Uwierzysz w cud, czy pozostaniesz niedowiarkiem?

System Nowaka – odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Trudno jest wybrać książkę, która w jasny i ciekawy sposób tłumaczy podstawowe aspekty fizjologii odchudzania i wskazuje, jak zastosować je w praktyce. Okazuje się jednak, że takie lektury istnieją, a jedną z nich jest „System Nowaka – odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii”. Czy warto jest mieć tę książkę na swojej bibliotecznej półce?