zboża

Dieta bez pszenicy – efekty, jadłospis. Co jeść na diecie bez pszenicy?

Dieta bez pszenicy, a właściwie bez glutenu, to nie tylko sposób żywienia dla osób z chorobą trzewną czy też z uczuleniem na gluten. Dr William Davis napisał książkę, w której przekonuje, że to głównie obecna w pożywieniu pszenica odpowiada za choroby cywilizacyjne. Zastosowanie diety eliminacyjnej poprawia stan chorego i pomaga w redukcji masy ciała.

Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Bardzo często przyjmuje postać płatków zbożowych z mlekiem oraz dodatkiem owocowym. Najbardziej popularnymi śniadaniowymi produktami zbożowymi są płatki owsiane, jaglane czy gryczane. Rzadko sięga się natomiast po płatki pochodzące z jęczmienia. Jakie wartości odżywcze mają płatki jęczmienne i czy mogą stanowić alternatywę dla popularnych płatków owsianych?

Dieta makrobiotyczna – jadłospis, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta makrobiotyczna znana jest od dziesiątek lat, a jej zasady wywodzą się z chińskiej filozofii. Jakie korzyści niesie z sobą dieta makrobiotyczna? O tym w artykule!

Mąka gryczana – właściwości, indeks glikemiczny, przepisy. Czy mąka gryczana posiada gluten?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Kasza gryczana to produkt doskonale znany każdemu z nas, który często gości na naszych stołach. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym i coraz szerzej popularyzowanym zdrowym stylem życia pojawiły się nowe rodzaje mąki, które według producentów są znacznie zdrowsze i korzystniejsze. Jednym z nich jest właśnie mąka gryczana. Przeczytaj artykuł by wiedzieć jakie ma właściwości i do czego ją stosować.

Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Co to jest amarantus? Czy amarantus jest zdrowy? Jak go spożywać?

Owies zwyczajny – właściwości Czy owies zawiera gluten?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Owies zwyczajny – czy produkty z owsa można spożywać chorując na celiakie? Jakie właściwości zdrowotne wykazuje owies?

Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym różni się mąka durum od mąki zwykłej? Jaki makaron warto wybierać do codziennych dań?

Najstarszy gatunek zboża i jego tajemnice

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele produktów popularnych w dawnych czasach, dziś wraca do łask. Jednym z nich jest orkisz – zboże powszechne w starożytnym Egipcie i Rzymie. Co sprawia, że doceniamy go także dziś?

Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.