zboża

Dieta makrobiotyczna – jadłospis, przepisy

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Dieta makrobiotyczna znana jest od dziesiątek lat, a jej zasady wywodzą się z chińskiej filozofii. Jakie korzyści niesie z sobą dieta makrobiotyczna? O tym w artykule!

Mąka gryczana – właściwości, indeks glikemiczny, przepisy. Czy mąka gryczana posiada gluten?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Kasza gryczana to produkt doskonale znany każdemu z nas, który często gości na naszych stołach. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym i coraz szerzej popularyzowanym zdrowym stylem życia pojawiły się nowe rodzaje mąki, które według producentów są znacznie zdrowsze i korzystniejsze. Jednym z nich jest właśnie mąka gryczana. Przeczytaj artykuł by wiedzieć jakie ma właściwości i do czego ją stosować.

Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Co to jest amarantus? Czy amarantus jest zdrowy? Jak go spożywać?

Owies zwyczajny – właściwości Czy owies zawiera gluten?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Owies zwyczajny – czy produkty z owsa można spożywać chorując na celiakie? Jakie właściwości zdrowotne wykazuje owies?

Mleko owsiane – właściwości. Jak zrobić mleko owsiane?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Mleko owsiane to produkt bardzo popularny od jakiegoś czasu. W sklepach kosztuje fortunę, biorąc pod uwagę ceny zwykłego mleka. Z tego właśnie powodu przysparza problemów ekonomicznych pewnym grupom ludności, m.in. weganom. Nie każdy wie, że napój ten z łatwością i niskim kosztem można przygotować samodzielnie w domu. Sposób ten wraz z garścią ciekawostek znajdziecie w artykule, zapraszam do lektury!

Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym różni się mąka durum od mąki zwykłej? Jaki makaron warto wybierać do codziennych dań?

Najstarszy gatunek zboża i jego tajemnice

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele produktów popularnych w dawnych czasach, dziś wraca do łask. Jednym z nich jest orkisz – zboże powszechne w starożytnym Egipcie i Rzymie. Co sprawia, że doceniamy go także dziś?