zboża

Dieta bez pszenicy – efekty, jadłospis. Co jeść na diecie bez pszenicy?

Dieta bez pszenicy, a właściwie bez glutenu, to nie tylko sposób żywienia dla osób z chorobą trzewną czy też z uczuleniem na gluten. Dr William Davis napisał książkę, w której przekonuje, że to głównie obecna w pożywieniu pszenica odpowiada za choroby cywilizacyjne. Zastosowanie diety eliminacyjnej poprawia stan chorego i pomaga w redukcji masy ciała.

Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Bardzo często przyjmuje postać płatków zbożowych z mlekiem oraz dodatkiem owocowym. Najbardziej popularnymi śniadaniowymi produktami zbożowymi są płatki owsiane, jaglane czy gryczane. Rzadko sięga się natomiast po płatki pochodzące z jęczmienia. Jakie wartości odżywcze mają płatki jęczmienne i czy mogą stanowić alternatywę dla popularnych płatków owsianych?

Dieta makrobiotyczna – jadłospis, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta makrobiotyczna znana jest od dziesiątek lat, a jej zasady wywodzą się z chińskiej filozofii. Jakie korzyści niesie z sobą dieta makrobiotyczna? O tym w artykule!

Mąka gryczana – właściwości, indeks glikemiczny, przepisy. Czy mąka gryczana posiada gluten?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Kasza gryczana to produkt doskonale znany każdemu z nas, który często gości na naszych stołach. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym i coraz szerzej popularyzowanym zdrowym stylem życia pojawiły się nowe rodzaje mąki, które według producentów są znacznie zdrowsze i korzystniejsze. Jednym z nich jest właśnie mąka gryczana. Przeczytaj artykuł by wiedzieć jakie ma właściwości i do czego ją stosować.

Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Co to jest amarantus? Czy amarantus jest zdrowy? Jak go spożywać?

Owies zwyczajny – właściwości Czy owies zawiera gluten?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Owies zwyczajny – czy produkty z owsa można spożywać chorując na celiakie? Jakie właściwości zdrowotne wykazuje owies?

Mleko owsiane – właściwości. Jak zrobić mleko owsiane?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Mleko owsiane to produkt bardzo popularny od jakiegoś czasu. W sklepach kosztuje fortunę, biorąc pod uwagę ceny zwykłego mleka. Z tego właśnie powodu przysparza problemów ekonomicznych pewnym grupom ludności, m.in. weganom. Nie każdy wie, że napój ten z łatwością i niskim kosztem można przygotować samodzielnie w domu. Sposób ten wraz z garścią ciekawostek znajdziecie w artykule, zapraszam do lektury!

Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym różni się mąka durum od mąki zwykłej? Jaki makaron warto wybierać do codziennych dań?

Płatki orkiszowe – właściwości, przepisy. Czy orkisz zawiera gluten?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Orkisz i produkty z niego powstałe to źródło węglowodanów, w tym błonnika oraz składników mineralnych i witamin. Zawiera również białka, jednak czy są one zdolne do tworzenia kompleksu glutenowego podobnego do tego, który powstaje z białek pszenicy? Jakie dania można przygotować z wykorzystaniem płatków orkiszowych?

Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły podstawę diety człowieka. W ostatnich latach zauważa się powrót do kuchni „pańskiej” wykorzystującej prastare niekiedy zapomniane gatunki zbóż określanych jako zagubiony magazyn dobroczynny światowego rolnictwa i żywienia.

Najstarszy gatunek zboża i jego tajemnice

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wiele produktów popularnych w dawnych czasach, dziś wraca do łask. Jednym z nich jest orkisz – zboże powszechne w starożytnym Egipcie i Rzymie. Co sprawia, że doceniamy go także dziś?

Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.