Jesteś na:

zatrucie

Dieta w zatruciach pokarmowych – produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jak radzić sobie z zatruciem pokarmowym, jakie produkty spożywać, a które należy wykluczyć z diety?

Dieta na kaca, czyli co jeść dzień po imprezie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Są takie wieczory, których nie da się zapomnieć. Są też takie, których wolelibyśmy nie pamiętać – po nich zwykle przychodzą dość nieprzyjemne poranki, a wraz z nimi tzw. syndrom dnia poprzedniego, szerzej znany jako kac. Jak przetrwać go w najmniej nieprzyjemny sposób? Co jeść, by jak najszybciej sobie z nim poradzić?

Zatrucie jadem kiełbasianym – objawy, rodzaje, przyczyny, leczenie i diagnostyka botulizmu

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Toksyna niewielkiej bakterii potrafiąca wywołać ciężkie w skutkach zatrucie. Sprawdź jakich produktów wystrzegać się, aby nie doszło do zakażenia.

Rtęć i metylortęć – źródła w żywności, zagrożenia dla organizmu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rtęć i metylortęć nie pełnią w organizmie ludzkim żadnej roli, a dostarczone wraz z pożywieniem lub innymi źródłami gromadzą się w organizmie, co może przyczyniać się do rozwoju chorób neurologicznych i nowotworów. Ryby pochodzące szczególnie z niepewnych źródeł stwarzają zagrożenie zatrucia rtęcią i jej pochodnymi.

Dieta w trakcie i po grypie żołądkowej, czyli co jeść, aby szybko wrócić do formy

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Jak radzić sobie z jelitówką? Jaką rolę w jej leczeniu odgrywa odpowiednia dieta na wszystkich etapach zakażenia? Czy jedząc odpowiednie produkty możemy załagodzić przykre objawy?

Zanieczyszczenie ryb metalami ciężkimi - przyczyny i wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Ryby są niezbędne w naszej diecie. Dostarczają wielu składników odżywczych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych omega-3. Jednakże nie są zalecane częściej niż 2–3 razy w tygodniu, ponieważ mogą być również źródłem substancji szkodliwych. Dowiedzmy się, które ryby najlepiej wybierać.

Na kaca, biegunkę, wątrobę, nerki i trawienie. Mięta posiada wiele cennych właściwości

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Miętę, większość z nas kojarzy z leczniczych właściwości łagodzących wszelkie dolegliwości z układem pokarmowym. Jednak posiada ich znacznie więcej.