Jesteś na:

wolne rodniki

Stres oksydacyjny i RFT – niebezpieczne dla Twojego zdrowia!

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Organizm stale otaczany jest przez czynniki powodujące powstawanie wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się do stresu oksydacyjnego. Warto poznać naturalne antyoksydanty znajdujące się w żywności oraz czynniki, jakich warto unikać, aby nie dopuścić do powstania nadmiaru reaktywnych form tlenu, gdyż są one przyczyną do powstania nowotworów, stanów zapalnych czy choroby Alzheimera.

E-papieros – zdrowsza alternatywa popularnej używki?

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Jesteś fanem e-papierosa? Ta informacja powinna Cię zainteresować. Przeczytaj zanim zdecydujesz się sięgnąć po niego ponownie.

Słabe strony antyoksydantów. Czy rzeczywiście chronią przed nowotworami?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców nad rozprzestrzenianiem się komórek ujawniają nowe odkrycia dotyczące działania antyoksydantów. Jak pokazują ich właściwości zwalczania wolnych rodników nie zawsze są pożądane.

Fluor – właściwości i toksyczne działanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Fluor jest jednym z nielicznych składników mineralnych, których granicę bezpiecznego spożycia bardzo łatwo przekroczyć.

Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami.

Biała herbata. Odpowiednie parzenie zachowa jej liczne właściwości zdrowotne

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Polska to kraj nie mlekiem, lecz herbatą płynący. Statystyczny Polak spożywa około 1 kg herbaty rocznie. Czy tak naprawdę wiemy co pijemy?