Jesteś na:

witaminy

Oceń
witaminy - 3.5/5. Oddano 6 głosy.

“Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki” – z pewnością każdy kojarzy tę piosenkę. Już od wczesnego dzieciństwa uczono nas, że witaminy należy jeść, przymuszając tym samym do warzyw i owoców. Teraz łatwiej jest nam zrozumieć starania naszych rodziców. Funkcja witamin w organizmie człowieka jest niezwykle ważna. Zarówno ich niedobór, jak i bark może prowadzić do wielu schorzeń. Znajdziecie tutaj artykuły dotyczące witamin: ich funkcji, źródeł, skutków niedoboru. A czy wiecie, że nazwę “witaminy” wprowadził polski biochemik? Więcej o nim i tych cennych związkach przeczytacie w naszych artykułach. Zapraszamy!

Witaminy dla kobiet w ciąży – jakie przed a jakie w ciąży?

Agnieszka Pankowska ponad tydzień temu

Prawidłowe przygotowanie się do ciąży, a także zdrowy styl życia w trakcie jej trwania wywierają duży wpływ na zdrowie dziecka. Jeszcze przed zajściem w ciążę organizm kobiety potrzebuje około 3 miesięcy, aby zaadoptować się do nowej roli. Może w tym czasie zgromadzić zapasy potrzebnych witamin, jak również pozbyć się szkodliwych substancji [1]. Po jakie witaminy sięgnąć przed i w trakcie ciąży, aby zapewnić zdrowie zarówno matce, jak i dziecku?

Witamina F – występowanie, niedobór

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Witaminy oraz składniki mineralne są liczną grupą składników odżywczych, które zarówno w organizmie człowieka, jak i w produktach spożywczych występują w niewielkiej ilości. Należą jednak do niezbędnych składników pokarmowych, co oznacza, że muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Wykazują one ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu, a niedobór czy nadmiar któregokolwiek z nich może skutkować zaburzeniami stanu zdrowia [1]. Dotyczy to również witaminy F. Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.

Niedobór witaminy D – objawy, skutki

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Gdzie można znaleźć witaminę D? Czym grozi jej niedobór?

Witaminy na depresję

Witaminy na depresję

Depresję zawsze kojarzymy z trudną sytuacją życiową albo problemami psychicznymi. Jak pokazują liczne badania ma ona również związek z niedoborem witaminy D! Więc zamiast siedzieć w ciemnym pokoju, warto wyjść na zewnątrz i zażyć trochę słońca.

Niedobór witaminy B – objawy. W jakich produktach jest witamina B?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym objawia się niedobór witamin z gr. B? Jak zapobiec jej niedoborom?

Niedobór witaminy E i jej przedawkowanie. W jakich produktach jest witamina E?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Do  najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, hamujących starzenie się komórek, należy witamina E. Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie - krótka charakterystyka

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

O konieczności spożywania witamin wraz z dietą wie każdy. Wynika to z ogromnej roli jaką pełnią one w prawidłowym rozwoju oraz funkcjonowaniu organizmu. Warto podkreślić, że prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa w pełni zapotrzebowanie organizmu na te związki bez konieczności suplementowania ich z zewnątrz.

Witaminy a suplementy diety

Zanim sięgniemy po suplementy, warto pamiętać, że nic nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety. Witaminy znajdujące się w jedzeniu są najlepiej wchłaniane przez organizm.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy tych osób ubogie są nie tylko w tłuszcze, ale również witaminy, które są w nich rozpuszczone, co skutkuje rozwojem wielu zaburzeń w organizmie.

Naturalne suplementy dla mężczyzn, kobiet, kobiet w ciąży i seniorów

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Suplementy diety to temat trudny. Przez jednych są uwielbiane i spożywane dosłownie na wszystko, przez innych potępiane. Warto pamiętać, że podobnie jak w przypadku wszelkich innych produktów najważniejszy jest skład oraz to z jakich źródeł pochodzą, czy są pochodzenia naturalnego, czy może wyprodukowane syntetycznie. Dowiedz się, które wybrać!

Suplementy witaminowe dla sportowców

To prawda, że osoby uprawiające sport zawodowo potrzebują większej ilości witamin. Niekiedy nie są w stanie dostarczyć ich wszystkich z jedzeniem. Suplementy pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu witamin i minerałów, jednak nie zastąpią one zdrowiej i zbilansowanej diety, która w przypadku sportowców jest niezbędna.

Witamina C lewoskrętna – działanie, dawkowanie. Witamina C lewoskrętna dla dzieci

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O prawoskrętnej witaminie C, której przypisana została lewoskrętność. Dlaczego nie warto przepłacać za kwas l-askorbinowy?

Witamina D3 – działanie, norma, niedobór. Naturalna witamina D3

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Coraz częściej słyszy się o potrzebie suplementacji witaminy D, a reklamy najróżniejszych preparatów bombardują nas tym ze wszystkich stron. Dlaczego właśnie ta witamina zasługuje na szczególną uwagę i jakie jest jej działanie?

Suplementy witaminowe – skład i zagrożenia. Profilaktyka niedoboru witamin

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Kompleksowe preparaty witaminowo-mineralne w obecnych czasach stały się popularnym suplementem diety dla wielu osób aktywnych fizycznie. Niektórzy uważają tzw. multipacki za konieczne uzupełnienie diety, bez których nie da się pokryć zapotrzebowania organizmu na wszystkie niezbędne substancje.

5 powodów dla których warto jeść nasiona Chia

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Niepozorne nasiona Chia zyskują na popularności i sięgają po nie coraz częściej także osoby nie zainteresowane zdrowym stylem życia. Co wyróżnia te drobne nasiona i co przyciąga coraz więcej amatorów posiłków z dodatkiem Chia?

Najlepsze dodatki do Smoothie owocowych i warzywnych

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Chcąc urozmaicić codzienny jadłospis spróbuj przygotować pożywne Smoothie, będące doskonałą alternatywą dla zwykłych soków.

Jiaogulan – właściwości, zastosowanie, herbata, cena

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Jiaogulan jest rośliną od lat stosowaną w medycynie chińskiej. Najczęściej spożywany jest w formie naparu, zamiast herbaty zielonej. Uważa się, że posiada on liczne właściwości prozdrowotne, niestety nie zostały one udowodnione naukowo. Nie mniej jednak, mieszkańcy południowych Chin, którzy spożywają herbatę z jiaogulanu dożywają 100 lat.

Sok z pokrzywy i jego wpływ na zdrowie

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną bardzo łatwo dostępną w Polsce. Można ją znaleźć w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością a nawet dziko rosnącą przy drodze. Pokrzywa zawiera sporo witamin i składników mineralnych oraz wykazuje szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Ale pod jaką postacią spożywać pokrzywę? Oraz dla kogo przede wszystkim jest ona zalecana?

Wskazówki żywieniowe dla osób z depresją

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czy depresję można leczyć tylko środkami farmakologicznymi i przy pomocy psychoterapii? Jaki wpływ ma odżywianie na naszą kondycję psychiczną? Przekonaj się sam!

Stan paznokci a niedobory witaminowe

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jeżeli nagle nasze paznokcie stały się łamliwe, rozdwojone, pojawiły się na nich przebarwienia lub płytka pokryta jest poprzecznymi lub podłużnymi rowkami może być to sygnał, że w organizmie coś się dzieje.

Pierzga pszczela – właściwości, pozyskiwanie, dawkowanie i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Produkty wytwarzane przez pszczoły od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Zarówno miód, pyłek oraz tytułowa pierzga pszczela są produktami, które zdecydowanie warto mieć w swoim domowym zaciszu, aby stosując je w codziennej diecie, naturalnie wzmacniać swoje zdrowie. Co wartościowego zawiera w sobie pierzga pszczela i dlaczego proces jej powstawania możemy porównać do kiszenia kapusty? Zapraszam do lektury!

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?