Jesteś na:

witamina K

Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.

Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za lekarstwo na wiele chorób, od problemów skórnych, po oczyszczanie organizmu i ważny element diety dla kobiet ciężarnych.

Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Witamina K2 jest odmianą witaminy K i jest bardzo kluczowa w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz osteoporozy. Jaka jest jej rola w organizmie?

Masło klarowane – właściwości, zastosowanie, domowy przepis

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Masło klarowane – doskonalszy odpowiednik masła. Poznaj jego prozdrowotne właściwości. W czym jest lepsze od zwykłego masła?

Dieta po złamaniu kości – co należy spożywać a czego unikać?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Bogata w cenne witaminy i minerały dieta korzystnie wpływa na regenerację złamanych kości. Sprawdź, które produkty jeść, a które unikać po przebytym złamaniu.

Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Malinowe pomidory idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Posiadaja także wiele cennych dla zdrowia składników, które poprawią funkcjonowanie całego organizmu.

Mleczny zawrót głowy – przegląd produktów mlecznych, ich wartość odżywcza, walory i wady

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Głównie ze względu na niesamowitą różnorodność, stale zwiększaną przez producentów. Dowiedz się więcej o produktach mlecznych.

Rukiew wodna. Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i przepisy

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo. Niech jednak cię to nie zmyli – to prawdziwa bomba witaminowa. Poznaj spektakularne działanie tej rośliny.

Rzodkiewka. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i wpływ na karmienie piersią

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Warzywo, którego pojawienie się na straganach zwiastuje wiosnę. Bez niej pyszna kanapka z nowalijkami nigdy się nie uda. Dowiedz się, ile zdrowia kryje się w tej małej i niepozornej rzodkiewce.

Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Szparagi są niejako zwiastunem wiosny. Cieszą się dużą liczbą smakoszy, a sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. Znaleźć je można w menu wielu restauracji, ale coraz częściej pojawiają się w jadłospisie domowym. Przez medycynę ludową cenione były za swe lecznicze właściwości.

Soczysty i „krwawy” symbol płodności – co skrywa granat?

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Wrzuć granat do jadłospisu, czyli wartość odżywcza oraz właściwości wybuchowego owocu

Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Wśród różnego rodzaju kasz, jedną z najpopularniejszych jest kasza jęczmienna. Jej delikatny smak i cenne składniki odżywcze powodują, że jest świetną propozycją dodatku do wszelkich rodzajów dań.

Rozstępy – jak się ich pozbyć domowymi sposobami?

Justyna Gawrońska ponad miesiąc temu

Sprawdź jak w domowych warunkach możesz pozbyć się uciążliwych i małoestetycznych rozstępów. Pamiętaj nie zwlekaj z ich leczeniem!

Odpowiednia dieta i ruch to najlepszy sposób przeciwdziałania osteoporozie!

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Właściwa dieta i regularna aktywność fizyczna to najlepsza linia obrony przed osteoporozą!

Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach - jaki wpływ mają na organizm człowieka?

Marta Florczak ponad miesiąc temu

W dobie Internetu świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania znacznie wzrasta, lecz nadal mamy problem z ułożeniem prawidłowego jadłospisu dla siebie.