Jesteś na:

witamina E

Właściwości płatków owsianych i ich wpływ na odchudzanie. Przepisy z płatkami owsianymi

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Płatki owsiane to produkt pełen wartościowych składników. Dlaczego warto docenić go zwłaszcza na diecie redukcyjnej?

Witamina E w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina E często nazywana witaminą młodości słynie z silnych właściwości antyutleniających, które cenią dojrzałe kobiety oraz sportowcy. Jaką rolę tokoferol odgrywa w diecie dziecka i jakie produkty spożywcze stanowią jego bogate źródło?

Nierafinowany olej palmowy – właściwości, skład i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Olej palmowy najczęściej spożywamy w formie bardzo oczyszczonej, czyli przetworzonego surowego oleju poddanego procesowi oczyszczania (rafinacji). Taki biały tłuszcz jest niekorzystny dla naszego zdrowia pod względem żywieniowym i powinniśmy go unikać w naszej codziennej diecie. Inaczej sprawy się mają w przypadku oleju palmowego, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Dlaczego czerwony olej warto wdrożyć do naszego żywienia?

Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.

Cykoria – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.

Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.

5 sposobów na pozbycie się zmarszczek i zatrzymanie czasu

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Chcesz być młoda dłużej i nie obawiać się swojego odbicia w lustrze? Poznaj niezawodne sposoby na zatrzymanie czasu.

Makrela – wartości odżywcze, przepis

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Witamina E – jej historia, funkcje i lecznicze właściwości

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Witamina E jest naturalnym źródłem młodości Dowiedz się, jak działa i gdzie ją znaleźć.

Śledź – występowanie, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Śledź jest rybą, która kojarzy się nam szczególnie z okresem świąt Bożego Narodzenia, jednak warto urozmaicać nią nasz jadłospis przez cały rok.

Masło klarowane – właściwości, zastosowanie, domowy przepis

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Masło klarowane – doskonalszy odpowiednik masła. Poznaj jego prozdrowotne właściwości. W czym jest lepsze od zwykłego masła?

Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku mamy dobre wiadomości. Suszone pomidory posiadają wiele składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Zdrowa i zbilansowana dieta najlepszym sposobem na piękne włosy

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Nie musisz kupować drogich kosmetyków, aby cieszyć się pięknymi i zdrowymi włosami. Wystarczy, że wprowadzisz do swojej diety zdrowe produkty i zadbasz o odpowiednią podaż wiamin.

Żywieniowe i fitoterapeutyczne wspomaganie odporności organizmu

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Wspomóż swój układ immunologiczny wybierając produkty i zioła, które mają na niego korzystny wpływ.

Mleczny zawrót głowy – przegląd produktów mlecznych, ich wartość odżywcza, walory i wady

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Głównie ze względu na niesamowitą różnorodność, stale zwiększaną przez producentów. Dowiedz się więcej o produktach mlecznych.