Jesteś na:

witamina D

Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu.

Osteoporoza – czynniki ryzyka, leczenie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Osteoporoza jest chorobą układu kostnego, na którą cierpi coraz więcej osób, szczególnie w podeszłym wieku. Niewystarczające spożycie wapnia, zaburzenie jego wchłaniania, nadmierne wydalanie pierwiastka wraz z moczem oraz nieprawidłowa gospodarka hormonalna to nie jedyne czynniki wpływające na rozwój tej przypadłości.

Wapń – rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wapń należy do makroelementów niezbędnych dla organizmu, które należy dostarczyć wraz z codzienną racją pokarmową. Średnie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi ok. 1000 mg dziennie i wzrasta wraz z wiekiem. Mimo, że wapń znajduje się głównie w mleku i produktach mlecznych oraz zielonych warzywach, w Polsce występują stałe niedobory tego pierwiastka.

Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Receptory Witaminy D mogą być podstawą skutecznego leczenia SM

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Według najnowszych badań wynika, że witamina D może przyczynić się do opracowania skutecznego leczenia osób ze stwardnieniem rozsianym. Według badań opublikowanych w „Journal of Cell Biology” receptory witaminy D są w stanie odbudować osłonkę mielinową chroniącą komórki nerwowe, które w czasie choroby ulegają zniszczeniu.

Brak sportu to nie jedyna przyczyna zimowego tłuszczyku!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Na zimę wiele osób przybiera na wadze. Zazwyczaj winę za to obarcza się mniejszą aktywność fizyczną, na którą nie pozwalają nam chłodne, zimowe dni. Z jednej strony brzydka pogoda i długie wieczory mogą skutecznie zniechęcić do aktywności fizycznej, jednak przyczyny zimowego tłuszczyku leżą także gdzie indziej.

Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.

Dieta na dobry nastrój. Co jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem?

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Dobre samopoczucie jest odzwierciedleniem prawidłowego żywienia. Jeśli w naszej diecie znajdują się odpowiednie grupy produktów, zauważamy nie tylko piękny wygląd ciała, ale również i pogodny nastrój

Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.

Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej występującej i poławianej w naszym rodzimym morzu odmianie bałtyckiej (Gadus morhua membras).

Dlaczego przybieramy na wadze zimą?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Nadchodzi jesień. Wiele osób zauważa, że wraz ze zmianą pory roku zmienia się również ich waga. Nie mówimy rzecz jasna o jakiejś radykalnej zmianie, ale o kilku nadprogramowych kilogramach – które zauważamy na wadze po sezonie jesienno-zimowym.

Makrela – wartości odżywcze, przepis

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Tuńczyk kojarzy się nam głównie z metalową puszką, w której po otworzeniu znajdziemy kawałki soczystej ryby. Ta niezwykle uniwersalna ryba posiada bardzo interesujący skład.

Seniorze – dbaj o swoje zdrowie, my powiemy Ci jak!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dziś przygotowaliśmy mnóstwo wskazówek dla seniorów, które pomogą im zachować swoje ciało w młodzieńczej kondycji!

Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Witamina K2 jest odmianą witaminy K i jest bardzo kluczowa w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz osteoporozy. Jaka jest jej rola w organizmie?

Najlepsza dieta na masę. Rozbuduj swoje mięśnie!

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Chcesz zbudować swoją sylwetkę i przybrać na masie mięśniowej. Oprócz treningu nie zapominaj o odpowiedniej diecie!

Śledź – występowanie, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Śledź jest rybą, która kojarzy się nam szczególnie z okresem świąt Bożego Narodzenia, jednak warto urozmaicać nią nasz jadłospis przez cały rok.

Dieta po złamaniu kości – co należy spożywać a czego unikać?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Bogata w cenne witaminy i minerały dieta korzystnie wpływa na regenerację złamanych kości. Sprawdź, które produkty jeść, a które unikać po przebytym złamaniu.

Grzyby – poznajmy ich zalety i wady oraz cenne składniki

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Myślisz, że grzyby nie posiadają w sobie nic cennego oprócz walorów smakowych? A jednak włączenie ich do codziennej diety przyniesie Twojemu organizmowi mnóstwo pożytku. Przekonaj się sam!

Żywieniowe i fitoterapeutyczne wspomaganie odporności organizmu

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Wspomóż swój układ immunologiczny wybierając produkty i zioła, które mają na niego korzystny wpływ.