Jesteś na:

witamina C

Oceń
witamina C - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Czerwone pomarańcze – właściwości i zastosowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Kolor pomarańczowy jednoznacznie kojarzy nam się z okrągłymi, słodkimi cytrusami o tej intensywnej barwie. Trudno jest więc wyobrazić sobie, iż… nie wszystkie pomarańcze są pomarańczowe! Skąd pochodzą krwistoczerwone odmiany cytrusów, jakie są ich walory odżywcze i zastosowanie oraz czy mają istotną przewagę nad pospolitymi pomarańczami?

Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj właściwości wiśni z Barbados.

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

Jagody camu camu (Myrciaria dubia) – właściwości i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę pod względem zawartości witaminy C żurawinę, czarną porzeczkę, acerolę czy też dziką różę. Znajduje się w nich również cała gama składników mineralnych oraz witamin, dzięki czemu Myrciaria dubię możesz śmiało zastosować nie tylko w przypadku osłabionej odporności organizmu, czy w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych.

Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zgodnie ze starym powiedzeniem „gorzki lek najlepiej leczy”, warto dowiedzieć się, dlaczego sprawdza się ono również w stosunku do egzotycznego, cytrusowego owocu.

Dieta na anemię bogata w żelazo – przykładowy jadłospis

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Niedobór żelaza może być przyczyną niedokrwistości. Najczęściej jest on spowodowany krwawieniami, ale może także wynikać z niezaspokojenia właściwej jego podaży wraz z dietą.

Herbata z cytryną na przeziębienie to mit!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Będąc przeziębionym często sięgamy po domowe sposoby, które w wielu przypadkach są skuteczne. Niestety ludowa medycyna wypełniona jest także mitami i błędnymi przekonaniami, które wciąż utrzymujemy.

Prawoskrętna a lewoskrętna witamina C

Dominika Maj ponad miesiąc temu

Na rynku farmaceutycznym jest wiele preparatów zawierających witaminę C. Czy wszystkie działają tak samo? Czy istnieją różne rodzaje tego związku? Jaka jest efektywność działania syntetycznie wyprodukowanej w porównaniu z tą występującą naturalnie w pożywieniu?

Zmęczone nogi i pajączki – jest na to sposób

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zmęczone nogi pokryte pajączkami to problem niejednej kobiety. Warto zabezpieczyć się przed tym problemem wzmacniając swój układ krwionośny.

Patison – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie warzywa o ciekawym kształcie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

W naszym klimacie patison nie jest warzywem trudnym do uprawy, choć mimo to, jest mało popularny. Ze względu na swoje walory smakowe jest bardzo ceniony w kuchni śródziemnomorskiej. Znajdziemy dla niego zastosowanie w potrawach smażonych, duszonych i gotowanych, możemy je również spożywać na surowo.

Zacznij swój dzień od szklanki wody z cytryną!

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Początek dnia to dla naszego organizmu bardzo ważny moment. Zależy od nas czy rozpoczniemy go z pełną energią do życia czy zaspani i zmęczeni. Jeśli chcemy korzystać z dnia już od pierwszej chwili po przebudzeniu warto wprowadzić do swojego menu prostą miksturę. Woda z sokiem z cytryny, wypijana codziennie rano, zagwarantuje nam dobre samopoczucie już od samego rana.

Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wszystkim znana, ale często niedoceniana i zapomniana w codziennej diecie. Wystarczy jej bardzo niewiele, aby dostarczyć niezbędnych substancji regulujących pracę organizmu. Poznajmy właściwości lecznicze natki z pietruszki.

Kapusta czerwona – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Kapusta jako królowa warzyw jest nie tylko zdrowa i pełna witamin, lecz także na tyle uniwersalna, że można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów i smaków.

Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za lekarstwo na wiele chorób, od problemów skórnych, po oczyszczanie organizmu i ważny element diety dla kobiet ciężarnych.

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.

Cykoria – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.

Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Poznaj cudowne właściwości soku z brzozy. Nie tylko dla Ekomaniaków!