Jesteś na:

witamina C

Oceń
witamina C - 5.0/5. Oddano 1 głosy.

Szkorbut – przyczyny, objawy, leczenie

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Szkorbut niegdyś był schorzeniem bardzo powszechnym, natomiast obecnie występuje niezwykle rzadko. Z tego względu niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, czym tak właściwie jest ta choroba, dlaczego się pojawia oraz jakie niesie ze sobą konsekwencje. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o szkorbucie i metodach jego leczenia!

Niedobór witaminy C – objawy, skutki. Źródła witaminy C

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Witaminy to związki egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego konieczne jest ich dostarczanie wraz z dietą. Są one potrzebne w niewielkiej ilości, ale bez nich wzrost i rozwój organizmu jest praktycznie niemożliwy. Witaminy same nie dostarczają energii, pomagają jednak w metabolizmie składników, które są jej źródłem – czyli białek, tłuszczów i węglowodanów. Niedobory witamin mogą być przyczyną wielu chorób.

Przedawkowanie witaminy C – objawy. Dzienna dawka witaminy C

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Z uwagi na brak enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej, a tym samym możliwości syntezy witaminy C w organizmie człowieka, innych naczelnych i świnek morskich, istnieje konieczność dostarczania jej wraz z produktami żywnościowymi. Wraz z okresem jesienno-zimowych zachorowań, pod wpływem reklam telewizyjnych i innych mass-mediów, rośnie zainteresowanie rozmaitymi preparatami witaminowymi, w tym kwasem L-askorbinowym, dostępnymi  w aptekach i nie tylko..

Witamina C lewoskrętna – działanie, dawkowanie. Witamina C lewoskrętna dla dzieci

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O prawoskrętnej witaminie C, której przypisana została lewoskrętność. Dlaczego nie warto przepłacać za kwas l-askorbinowy?

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, wpływ na odchudzanie

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Sok z kiszonej kapusty, charakteryzujący się specyficznym smakiem, niesie z sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Dlaczego warto włączyć ten napój do diety i jaki wpływ może to mieć na naszą masę ciała?

Sposoby na kaca – sok pomidorowy, kefir, elektrolity, glukoza, aspiryna, cytryna

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jeden powód kaca i tysiąc sposobów, jak się go pozbyć. Który z nich jest najskuteczniejszy? Sok pomidorowy czy woda z cytryną? A może żaden z nich?

Dieta płodności dla mężczyzn – zalecane produkty, jadłospis

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Kluczem do walki z problemem niepłodności jest zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych. Sprawdź, których witamin i składników mineralnych nie może zabraknąć w twojej diecie.

Acerola – źródło naturalnej witaminy C

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Źródłem tej witaminy są produkty roślinne, przede wszystkim owoce jagodowe i cytrusowe, warzywa kapustne, papryka i pomidory. Od jakiegoś czasu coraz większym uznaniem cieszy się acerola, która przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej. Przyjrzyjmy się jej dokładniej.

Dieta na zdrowe stawy – co należy jeść a czego unikać?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?

Witamina C w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Urozmaicona i zgodna z zaleceniami żywieniowymi dieta dziecka powinna dostarczyć niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, które warunkują prawidłowy przebieg rozmaitych procesów metabolicznych zachodzących w każdym momencie życia. Ważną rolę pełni witamina C, którą w łatwy sposób jesteś w stanie wprowadzić do diety dziecka, unikając stosowania preparatów farmaceutycznych.

Aronia – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Żywność, która ma najlepszy wpływ na zdrowie człowieka zyskała miano funkcjonalnej lub prozdrowotnej. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe, a wśród nich niedoceniana aronia, która charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów oraz innych polifenoli.

Acerola – właściwości, witamina C, sok

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Malpighia emarginata, czyli Acerola. O tym dlaczego jej owoce są niezwykłe oraz czy możemy cieszyć się nimi w Polsce.

Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.

Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności'' (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.

Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.

Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce oraz zielarstwie, a w kuchni stanowi smaczny dodatek do surówek i kanapek. Poznajmy właściwości i sposoby wykorzystania czarnej rzepy.

Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!