Jesteś na:

witamina A

Witamina A w diecie dzieci – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Prawidłowe żywienie dzieci, opierające się na zbilansowanej diecie dostarczającej odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych, ma ogromne znaczenie dla długości i jakości życia pociechy. Dla prawidłowego rozwoju pyscho-fizycznego ważne jest, aby dieta była pełnowartościowa, urozmaicona i smaczna.

Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności'' (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.

Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.

Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.

Nierafinowany olej palmowy – właściwości, skład i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Olej palmowy najczęściej spożywamy w formie bardzo oczyszczonej, czyli przetworzonego surowego oleju poddanego procesowi oczyszczania (rafinacji). Taki biały tłuszcz jest niekorzystny dla naszego zdrowia pod względem żywieniowym i powinniśmy go unikać w naszej codziennej diecie. Inaczej sprawy się mają w przypadku oleju palmowego, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Dlaczego czerwony olej warto wdrożyć do naszego żywienia?

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?

GAC, czyli właściwości i zastosowanie owocu z rodziny dyniowatych

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Owoc GAC – czyli Momordica cochinchinensis to tropikalna roślina, której naturalnym środowiskiem są obszary Południowej Azji – Wietnam, Chiny, Tajlandia. Zbiory owoców trwają od jesieni do zimy, kiedy ich skórka przybiera kolor od ciemno-pomarańczowego po czerwony. Najbardziej wartościowa jest czerwona warstwa otaczająca nasiona. Ze względu na swój intensywny czerwony kolor wykorzystywana jest do nadania apetycznej barwy w tradycyjnej wietnamskiej potrawie Xoi Gac.

Trawa pszeniczna – hodowla, właściwości oraz dostępne formy produktu

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Poznaj kolejny super food – właściwości trawy pszenicznej. Odżywcza roślina, którą możesz wyhodować w domu.

Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Odpowiednia dieta jako ochrona przed stresem

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jest wiele metod i sposobów radzenia sobie ze stresem, ale czy dieta może nas ochronić przed jego negatywnymi skutkami? Oczywiście, że tak! Ważne jest, aby w diecie zachować równowagę pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi, mineralnymi i witaminami.

Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.

Cykoria – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.

Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.

Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej występującej i poławianej w naszym rodzimym morzu odmianie bałtyckiej (Gadus morhua membras).

Makrela – wartości odżywcze, przepis

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Tuńczyk kojarzy się nam głównie z metalową puszką, w której po otworzeniu znajdziemy kawałki soczystej ryby. Ta niezwykle uniwersalna ryba posiada bardzo interesujący skład.

Czarna i czerwona porzeczka – właściwości, zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Czy czarna i czerwona porzeczka to ten sam owoc? Jakie mają właściwości? Poznaj skład kwaśnego, ale jakże cennego owocu.