Jesteś na:

witamina A

Trawa pszeniczna – hodowla, właściwości oraz dostępne formy produktu

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Poznaj kolejny super food – właściwości trawy pszenicznej. Odżywcza roślina, którą możesz wyhodować w domu.

Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Odpowiednia dieta jako ochrona przed stresem

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jest wiele metod i sposobów radzenia sobie ze stresem, ale czy dieta może nas ochronić przed jego negatywnymi skutkami? Oczywiście, że tak! Ważne jest, aby w diecie zachować równowagę pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi, mineralnymi i witaminami.

Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.

Cykoria – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.

Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.

Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej występującej i poławianej w naszym rodzimym morzu odmianie bałtyckiej (Gadus morhua membras).

Makrela – wartości odżywcze, przepis

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.

Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Tuńczyk kojarzy się nam głównie z metalową puszką, w której po otworzeniu znajdziemy kawałki soczystej ryby. Ta niezwykle uniwersalna ryba posiada bardzo interesujący skład.

Czarna i czerwona porzeczka – właściwości, zastosowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Czy czarna i czerwona porzeczka to ten sam owoc? Jakie mają właściwości? Poznaj skład kwaśnego, ale jakże cennego owocu.

Chlorella – skład, działanie, stosowanie, przepis

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Zielony skarb wód – chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Co jeszcze kryje ta cudowna roślina?

Karambola – działanie, wartości odżywcze i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Egzotyczny owoc, który zachwyci Cię swoim bogactwem witamin, prozdrowotnych właściowości i wyglądem.

Dieta w nadczynności tarczycy – wskazówki żywieniowe

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Nadczynność tarczycy niesie za sobą wiele kłopotliwych objawów. Poznaj kilka zasad żywienia, które pozwolą ich uniknąć.

Masło klarowane – właściwości, zastosowanie, domowy przepis

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Masło klarowane – doskonalszy odpowiednik masła. Poznaj jego prozdrowotne właściwości. W czym jest lepsze od zwykłego masła?

Zdrowa i zbilansowana dieta najlepszym sposobem na piękne włosy

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Nie musisz kupować drogich kosmetyków, aby cieszyć się pięknymi i zdrowymi włosami. Wystarczy, że wprowadzisz do swojej diety zdrowe produkty i zadbasz o odpowiednią podaż wiamin.

Żywieniowe i fitoterapeutyczne wspomaganie odporności organizmu

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Wspomóż swój układ immunologiczny wybierając produkty i zioła, które mają na niego korzystny wpływ.

Agrest. Właściwości, witaminy i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Często spotykany na działkach i przydomowych ogródkach krzew agrestu skrywa bardzo cenne dla zdrowia owoce. Przekonaj sie jak te niepozorne, małe owoce wpływają na funkcjonowanie twojego organizmu.

Mleczny zawrót głowy – przegląd produktów mlecznych, ich wartość odżywcza, walory i wady

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Głównie ze względu na niesamowitą różnorodność, stale zwiększaną przez producentów. Dowiedz się więcej o produktach mlecznych.

Rukiew wodna. Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i przepisy

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo. Niech jednak cię to nie zmyli – to prawdziwa bomba witaminowa. Poznaj spektakularne działanie tej rośliny.