Jesteś na:

węglowodany

węglowodany Węglowodany to główne źródło energii dla naszego ciała. Zarówno ich niedobór, który powoduje syntezę białek jak i ich nadmiar, zamieniany w tkankę tłuszczową jest nie korzystny. Należy uważać na spożywaną ilość węglowodanów i wybierać najcenniejsze ich źródła w postaci pełnoziarnistych produktów, owoców i warzyw. W artykułach znajdujących się poniżej dowiecie się, jaką ilość węglowodanów musicie zagwarantować swojemu organizmowi oraz z jakich źródeł najlepiej je czerpać. Jeśli uprawiacie sport znajdziecie również informację na temat ich roli w diecie sportowca i jak powinny wyglądać posiłki okołotreningowe zarówno w diecie kulturystów jak i biegaczy. Zapraszamy do lektury!

Podwyższony poziom kreatyniny – produkty zakazane i zalecane

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wyniki badań morfologicznych krwi oraz ogólnych moczu, zlecane przez lekarza pierwszego kontaktu bądź specjalistę, dostarczają cennych informacji na temat stanu zdrowia jego pacjenta. Co oznacza podwyższone stężenie kreatyniny oraz w jakim celu oznaczenie tego związku jest wskazane? Jakie produkty należy spożywać, a jakie ograniczyć w diecie?

Różne gatunki ryżu – który najlepszy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na świecie istnieje wiele gatunków ryżu, które między sobą różnią się nie tylko zawartością błonnika, skrobi, składników mineralnych oraz witamin, ale i zastosowaniem, kolorem, wyglądem ziarenek, smakiem, czasem przygotowania i… wieloma innymi cechami. Poznajmy bliżej najpopularniejsze rodzaje bezglutenowego zboża oraz zastanówmy się: który z nich wybrać?

Makaron w diecie – zagrożenie dla sylwetki?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Czy makaron rzeczywiście tuczy?

Węglowodany złożone – źródła

Najlepszymi źródłami węglowodanów są produkty z pełnego zboża jak pełnoziarnisty chleb, owsianka, brązowy ryż, kasza czy rośliny strączkowe. Węglowodany pozyskiwane z takich produktów będą długo się wchłaniać, dlatego zapewnią nam dużo energii i poczucie sytości.

Metoda 100, czyli zasady diety z ograniczeniem cukru

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Trener personalny Jorge Criuse proponuje dietę, w której węglowodany stanowią niewielki udział w diecie, a ich ilość nie może przekraczać 100 kcal na dobę. W jaki sposób argumentuje zasady swojej metody na redukcję masy ciała? Czy warto skorzystać z metody 100?

Na długie wyprawy wakacyjne zabierz ze sobą suszone owoce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wakacje to czas urlopów i odpoczynku. Jednak niektórzy wolą wakacje spędzać aktywnie. Gdziekolwiek się znajdziemy, jakikolwiek sport będziemy uprawiać, warto mieć przy sobie suszone owoce!

Dieta dla osób z marskością wątroby – zasady, produkty oraz przykładowy jadłospis

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby, jak skompensowana marskość, na szczęście nie wymaga wielu wyrzeczeń. Oto podstawowe założenia diety.

Węglowodany proste – źródła

Na węglowodany proste należy szczególnie uważać. Ich źródłem są owoce, warzywa, słodycze. Szybko rozkładają się w organizmie i mogą w sytuacjach wyjątkowych dać kopa energetycznego. Ich obecność w posiłkach okołotreningowych jest bardzo ważna, bo dostarczają siły na nadchodzący wysiłek. Ich nadmiar jednak szybko zostaje odkładany w postaci tkanki tłuszczowej, co w wielu wypadkach prowadzi do otyłości.

Dieta cukrzycowa – produkty zalecane i zakazane

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Niegdyś zwana dietą cukrzycową. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów jest jednym z najważniejszych elementów terapii cukrzycy typu II.

Mięsno-tłuszczowa dieta odchudzająca Atkinsa

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kiedyś święciła triumfy, dziś już nieco zapomniana. Dlaczego, skoro tak wiele osób deklarowało szybką i skuteczną redukcję wagi?

Wymienniki węglowodanowe w cukrzycy – stosowanie oraz obliczanie

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

W przypadku cukrzycy polecana jest dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Ważny jest w niej zarówno dobór, jak i ilość produktów. Jednak jeśli nie jest się dietetykiem ciężko jest ustalić poprawny jadłospis, zwłaszcza dla osób, które dopiero dowiedziały się o swojej chorobie i nie mają jeszcze żadnej wiedzy na ten temat. Aby ułatwić poprawne komponowanie diety opracowano wymienniki węglowodanowe.

Węglowodany – zapotrzebowanie organizmu

Według Instytutu Żywności i Żywienia energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić od 45–70 % całej energii pozyskiwanej z pożywienia. Ich ilość zależna jest od płci, wieku, kondycji zdrowia, aktywności fizycznej. Odpowiednią ilość węglowodanów dla siebie możecie obliczyć samodzielnie.

Dieta niskowęglowodanowa – zasady, produkty, skutki i przykładowe przepisy

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wokół diety niskowęglowodanowej rośnie coraz więcej mitów i niedomówień, a sama dieta staje się czasem nad wyraz gloryfikowana lub zbyt krytykowana i z góry postrzegana negatywnie. Czym tak naprawdę charakteryzuje się dieta niskowęglowodanowa?

Dieta niskowęglowodanowa – fakty i mity

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Dieta niskowęglowodanowa to jeden z najgorętszych tematów świata dietetyki. Aby nie zatracić zdrowego rozsądku i z dystansem spojrzeć na istotę diety niskowęglowodanowej, warto zapoznać się z faktami i mitami jej dotyczącymi i samemu wyciągnąć wnioski.

Nieprawidłowe łączenie pokarmów

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Złe samopoczucie, zgaga, bóle brzucha, uczucie „ciężkości” po posiłku często mogą być skutkiem niewłaściwego łączenia pokarmów. Zgodnie z dietą rozdzielną przygotowując posiłek należy wybrać odpowiednio pasujące do siebie produkty, aby procesy trawienne sprawnie zachodziły w organizmie.

Soylent – jedzenie przyszłości dla zabieganych

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

W 2012 roku student informatyki Rob Rhineheart doszedł do wniosku, iż jedzenie nie jest mu całkowicie potrzebne. W konsekwencji nie stał się jednak mnichem, który potrzebuje do życia promieni świetlnych lub kosmicznej energii.

Odpowiednia dieta jako ochrona przed stresem

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jest wiele metod i sposobów radzenia sobie ze stresem, ale czy dieta może nas ochronić przed jego negatywnymi skutkami? Oczywiście, że tak! Ważne jest, aby w diecie zachować równowagę pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi, mineralnymi i witaminami.

Dieta na dobry nastrój. Co jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem?

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Dobre samopoczucie jest odzwierciedleniem prawidłowego żywienia. Jeśli w naszej diecie znajdują się odpowiednie grupy produktów, zauważamy nie tylko piękny wygląd ciała, ale również i pogodny nastrój

Zalety i wady suszonych owoców – bomba witamin czy pustych kalorii

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Dla jednych – skoncentrowane źródło witamin i mikroelementów utrwalone w postaci małej, słodkiej przekąski. Dla innych – kaloryczna bomba, która poza olbrzymią ilością cukru ma nam niewiele do zaoferowania. Czy warto sięgać po suszone owoce? Kiedy i jakie wybierać, by czerpać jak najwięcej korzyści z ich spożywania?

Obniżony nastrój i zespół napięcia przedmiesiączkowego przyczyną nadmiernego jedzenia

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Niestety wraz z obniżonym nastrojem, brakiem chęci do podejmowania jakiejkolwiek aktywności zwiększona ilość węglowodanów czy ich dodatkowa (nadplanowa) ilość skutkuje wzrostem wagi.

Żywienie sportowców – wpływ indeksu glikemicznego na wydolność tlenową

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

W sporcie wytrzymałościowym przeważa energetyka tlenowa, a głównym substratem dla pracujących mięśni jest glikogen mięśniowy i wątrobowy. W związku z tym, rola węglowodanów jest niepodważalna. Natomiast wpływ indeksu glikemicznego posiłków na ewentualną poprawę wydolności nadal nie jest potwierdzony.

Najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie z perspektywy dietetyka

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Śniadanie nie raz określane jest jako najważniejszy posiłek dnia. Z tego powodu nie warto go omijać w celu utrzymania szczupłej sylwetki, lecz zadbać, aby było zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu.

Pasta party – makaron a dieta sportowców

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Słynne pasta party organizowane przed zawodami sportowymi, szczególnie biegami na długie dystanse, mają swoje uzasadnienie. Makaron stanowi bardzo dobre źródło potrzebnej dla sportowców energii.