Jesteś na:

układ pokarmowy

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?

Kawa – jak działa na jelito grube i potrzebę wypróżnienia?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Każdy z amatorów kawy reaguje indywidualnie na jej spożycie. Nie ulega jednak wątpliwości, że wielu z nas odnotowuje po niej potrzebę skorzystania z toalety. Dlaczego tak tak się dzieje?

Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy śmiało zakwalifikować do żywności o prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto zainteresować się skrobią oporną i w jaki sposób możemy sami ją wytworzyć w żywności? Zapraszam do lektury artykułu!

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit (PMC) – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Antybiotykoterapia może przyczyniać się do zaburzenia mikroflory jelitowej i przerostu patologicznych szczepów bakterii. Jednym z nich może być Clostridium difficile, które z kolei jest najczęstszą przyczyną rozwoju Rzekomobłoniastego Zapalenia Jelit. Jak objawia się PMC i jak go wyleczyć?

Gastropareza – objawy, przyczyny i dieta przy zaburzeniach opróżniania żołądka

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaburzenia opróżniania żołądka mogą wynikać z kilku przyczyn, najczęściej występującą jest jednak cukrzyca.

SIBO – diety zalecane w zespole rozrostu bakteryjnego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

SIBO to zespół przerostu flory bakteryjnej w obrębie jelita cienkiego dotykający nawet do 22% populacji dorosłych. Konwencjonalne leczenie oparte na celowanej antybiotykoterapii, mającej zmniejszyć liczebność bakterii kolonizujących jelito cienkie, powinno być wsparte odpowiednią dietą – najlepiej FODMAP, SCD, GAPS lub protokołem dr Siebecker. Na czym polegają te modele żywieniowe i jaka jest ich rola w leczeniu SIBO?

SIBO – zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Nierzadko okazuje się, iż syndrom ZJD mylony jest z podobnym w objawach SIBO – przerostem bakterii w obrębie jelita cienkiego. Jak prawidłowo zdiagnozować to zjawisko? Jakie są jego przyczyny i objawy. Co robić, by wyleczyć SIBO?

Przełyk Barretta – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nieleczony refluks przyczynia się do rozwoju schorzenia określanego mianem przełyku Barretta, który łatwo może przekształcić się w raka gardła, przełyku lub jamy ustnej.

5 powodów, dla których warto jeść jogurty i kefiry

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jogurty i kefiry mogą stać się podstawą zdrowego śniadania bądź idealnym wyborem na przekąskę i bazą dla owocowych koktajli. Dlaczego jogurty i kefiry są tak ważnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety?

Achalazja – objawy, przyczyny, rozpoznanie, leczenie i dieta przy przewężeniu przełyku

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Achalazja to rzadka, uciążliwa choroba występująca z częstotliwością 1/100 000. To jedno z wielu schorzeń, gdzie dieta odgrywa istotną rolę w łagodzeniu objawów.

Grzybica układu pokarmowego – objawy, przyczyny, diagnostyka leczenie oraz dieta

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Drożdżyca to coraz częstsze schorzenie wynikające z nieprawidłowej diety. W jaki sposób należy ją zmodyfikować, aby ustrzec się rozwoju grzybów w przewodzie pokarmowym?

Problemy z trawieniem – objawy, przyczyny oraz zioła łagodzące dolegliwości

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Poznaj najczęstsze objawy kłopotów trawiennych i naucz się im zapobiegać.

Dieta w trakcie i po grypie żołądkowej, czyli co jeść, aby szybko wrócić do formy

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Jak radzić sobie z jelitówką? Jaką rolę w jej leczeniu odgrywa odpowiednia dieta na wszystkich etapach zakażenia? Czy jedząc odpowiednie produkty możemy załagodzić przykre objawy?

Estragon – przyprawa o leczniczych właściwościach. Opis, charakterystyka, zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ta niepozorna roślina zwana również bylicą dragankiem jest przyprawą szczególnie docenianą w zachodniej Europie. W wielu krajach jest już powszechnie uprawiana. Jej zastosowanie w kuchni wymaga jednak pewnej wiedzy, aby nie popsuć przygotowywanych potraw. Niektórzy doceniają tylko i wyłącznie jej walory lecznicze.

Dieta niskoresztkowa – zasady, wskazania, produkty oraz jadłospis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dieta niskoresztkowa dostarcza organizmowi wysokiej dawki energii, która w całości zostaje wykorzystana przez organizm, nie obciążając jelit, dzięki czemu znajduje zastosowanie w stanach chorobowych układu pokarmowego oraz u osób w kilku dobach po zabiegach operacyjnych.

Pasożyty przewodu pokarmowego – krótka charakterystyka

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Pasożyty przewodu pokarmowego są powszechnym problemem, z którego często nie zdajemy sobie sprawy. Poznaj indywidualne cechy konkretnych gatunków i towarzyszące im objawy.

Dieta w przepuklinie rozworu przełykowego – ogólne założenia, produkty zalecane i zakazane

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Może pozostawać niezauważona lub swoimi objawami obniżyć komfort życia codziennego. Przepuklina rozworu przełykowego – jak i co jeść, aby uniknąć przykrych dolegliwości.

Candida albicans a występowanie autyzmu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Candida albicans jest naturalnym elementem fizjologicznej flory przewodu pokarmowego człowieka. Problemem staje się wtedy, gdy naturalna równowaga w składzie gatunkowym jelita pod wpływem różnych czynników ulega zmianie. Powoduje to przerost grzyba Candida albicans, którego dominacja zaburza funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach – prowadząc również do występowania autyzmu.

Dieta lekkostrawna – wskazania, zasady, produkty, efekty oraz jadłospis

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Dieta lekkostrawna to najprostsza modyfikacja podstawowego żywienia zdrowego człowieka i jest najpopularniejszą dietą leczniczą. Sprawdź, które produkty spożywać a których unikać w chorobach układu pokarmowego.