Jesteś na:

układ pokarmowy

układ pokarmowy Na układ pokarmowy składają się narządy umożliwiające pobieranie, trawienie, wchłanianie pokarmu i wydalanie niestrawionych resztek. W skład układu pokarmowego wchodzą przewód pokarmowy (jama gębowa, jelito cienkie, jelito grube, odbyt), gruczoły (wątroba, trzustka, ślinianki), a także narządy dodatkowe takie jak zęby czy język.

Stomia – jelita grubego, jelita cienkiego. Dieta przy stomii

Ewa Świndryk kilka godzin temu

Do głównych przyczyn prowadzących do wykonania ileostomii zaliczamy nieswoiste choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna.

Glistnica – objawy, leczenie i dieta. Glistnica u dzieci

Paulina Michalak ponad tydzień temu

Kaszel, duszności, biegunka, bóle głowy mogą być objawami glistnicy. Jest to najczęstsza choroba pasożytnicza przewodu pokarmowego, powodowana przez zakażenie jelita cienkiego glistą ludzką (Ascaris lumbricoides). Najczęściej chorują na nią dzieci.

Zapalenie jelita grubego – objawy, leczenie, dieta

Sonia Walla ponad tydzień temu

Zapalenia jelita mogą mieć różne podłoże i obraz kliniczny. Zawsze jednak charakteryzują się występowaniem stanu zapalnego, który skutkuje dyskomfortem i dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, wymagającymi szybkiego podjęcia leczenia. Jakie są formy zapaleń jelita grubego, czym się objawiają i jak przebiega ich leczenie?

Funkcje układu pokarmowego

Głównym zadaniem układu pokarmowego jest przekształcanie spożywanego pokarmu, w energię i potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Wpływa także na pracę układu nerwowego, odpornościowego i hormonalnego.

Grypa żołądkowa – objawy, leczenie, dieta. Jak zapobiec grypie żołądkowej?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Prawie każdy z nas chociaż raz w życiu doświadczył incydentu biegunki powszechnie zwanej grypą żołądkową. Jakie są objawy i jak leczyć popularną grypę żołądkową?

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?

Tarnina – właściwości, rola w prewencji chorób, nalewka z tarniny

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Właściwości tarniny od lat znajdują zastosowanie w procesie leczenia. Owoce z krzewu tarniny były stosowane jako naturalne lekarstwo na biegunki i stany zapalne. Jakie korzyści zdrowotne możemy czerpać z tego niepozornego krzewu?

Jak dbać o układ pokarmowy

Podstawową zasadą dbania o układ pokarmowy jest zdrowa dieta dostarczająca odpowiedniej ilości składników odżywczych, a także błonnika. Wszelkie używki jak alkohol czy spożywanie wysokoprzetworzonych produktów mogą znacznie osłabić i zaburzyć funkcjonowanie poszczególnych narządów i całego układu pokarmowego.

Koci pazur – właściwości, zastosowanie, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zwana przez niektórych „korzeniem życia”, czepota puszysta – inaczej koci pazur – znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, także tej konwencjonalnej. Jej immunostymulujące, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości sprawiają, iż wykorzystuje się ją w tradycyjnej terapii wielu chorób.

Hipotrofia płodu – niedożywienie dzieci, przyczyny, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy harmonijny rozwój dziecka w łonie matki zostanie zakłócony przez nieznany dotąd czynnik, należy przypuszczać, iż nastąpiło ograniczenie wzrastania u płodu, klinicznie określane jako hipotrofia.

Pasożyty układu pokarmowego

Układ pokarmowy narażony jest także na zakażenia pasożytami. Przyczyną najczęściej jest nieodpowiednia higiena (niedostateczne mycie rąk, owoców i warzyw). W układzie pokarmowym człowieka najczęściej osiedlają się robaki (tasiemce i obleńce). Ich obecność w organizmie może wywołać groźne powikłania dla zdrowia a nawet życia człowieka.  

Najczęstsze problemy żołądkowo-jelitowe u sportowców

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Problemy z trawieniem, takie jak gazy, odbijanie, wzdęcia czy biegunka wiążą się z dużym dyskomfortem, a także mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. Nieodpowiedni dobór składników odżywczych w diecie, jak i nieumiejętne spożywanie posiłków to jedne z najczęstszych przyczyn dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe mogą mieć różne podłoże, niekiedy wręcz niebezpieczne. W niniejszym artykule postaram się przybliżyć istotę tego zagadnienia.

Wygląd języka a zdrowie – nalot, bolący i piekący język to może być objaw choroby!

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Obserwuj swój język. Występujące na nim niepokojące objawy mogą wskazywać na stan chorobowy.

Ocet winny – właściwości, zastosowanie, przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Celem dodania winnego octu do dań jest przedłużenie trwałości potraw (ze względu na niskie pH dodanego octu), zaostrzenie smaku, zakwaszenie lub nadanie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych. Niewielu z nas łączy naturalny ocet winny z produktem o właściwościach, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Jakie to właściwości?

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

Pierzga pszczela – właściwości, pozyskiwanie, dawkowanie i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Produkty wytwarzane przez pszczoły od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Zarówno miód, pyłek oraz tytułowa pierzga pszczela są produktami, które zdecydowanie warto mieć w swoim domowym zaciszu, aby stosując je w codziennej diecie, naturalnie wzmacniać swoje zdrowie. Co wartościowego zawiera w sobie pierzga pszczela i dlaczego proces jej powstawania możemy porównać do kiszenia kapusty? Zapraszam do lektury!

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?

Kawa – jak działa na jelito grube i potrzebę wypróżnienia?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Każdy z amatorów kawy reaguje indywidualnie na jej spożycie. Nie ulega jednak wątpliwości, że wielu z nas odnotowuje po niej potrzebę skorzystania z toalety. Dlaczego tak tak się dzieje?

Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy śmiało zakwalifikować do żywności o prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto zainteresować się skrobią oporną i w jaki sposób możemy sami ją wytworzyć w żywności? Zapraszam do lektury artykułu!

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit (PMC) – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Antybiotykoterapia może przyczyniać się do zaburzenia mikroflory jelitowej i przerostu patologicznych szczepów bakterii. Jednym z nich może być Clostridium difficile, które z kolei jest najczęstszą przyczyną rozwoju Rzekomobłoniastego Zapalenia Jelit. Jak objawia się PMC i jak go wyleczyć?

Gastropareza – objawy, przyczyny i dieta przy zaburzeniach opróżniania żołądka

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaburzenia opróżniania żołądka mogą wynikać z kilku przyczyn, najczęściej występującą jest jednak cukrzyca.