Jesteś na:

układ pokarmowy

układ pokarmowy Na układ pokarmowy składają się narządy umożliwiające pobieranie, trawienie, wchłanianie pokarmu i wydalanie niestrawionych resztek. W skład układu pokarmowego wchodzą przewód pokarmowy (jama gębowa, jelito cienkie, jelito grube, odbyt), gruczoły (wątroba, trzustka, ślinianki), a także narządy dodatkowe takie jak zęby czy język.

Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Aktualne dane dotyczące nadciśnienia tętniczego są alarmujące – choroba ta dotyka blisko 30 % społeczeństwa większości krajów, natomiast osób nieświadomych podwyższonego ciśnienia krwi może być nawet ok. 50%. Budzący nadzieję jest fakt, iż dieta nazywana w skrócie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ma udowodnione naukowo działanie i przynosi widoczne efekty u osób ją stosujących. Jakie są zasady jej stosowania i jakie rezultaty można z nią osiągnąć?

Refluks – objawy, zioła. Jadłospis przy refluksie

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Czy często doświadczasz uczucia pieczenia w nadbrzuszu lub kwaśnego odbijania po spożytym posiłku? Te objawy mogą świadczyć o chorobie refleksowej przełyku. Koniecznie sprawdź czy problem ten nie dotyczy też Ciebie!

Dieta przy wrzodach dwunastnicy. Objawy i leczenie wrzodów

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Gniotące lub piekące bóle w nadbrzuszu po kilku godzinach od zjedzenia posiłku, wzdęcia, uczucie przepełnienia i zgaga to objawy wrzodów dwunastnicy, których nie należy bagatelizować. Jak leczyć wrzody? Jaką dietę stosować, by zmniejszyć dokuczliwe objawy?

Funkcje układu pokarmowego

Głównym zadaniem układu pokarmowego jest przekształcanie spożywanego pokarmu, w energię i potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Wpływa także na pracę układu nerwowego, odpornościowego i hormonalnego.

Rak żołądka – objawy wczesne, rokowania, dieta

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Rak żołądka to choroba bardzo często diagnozowana zbyt późno. Jakie objawy powinny nas zaalarmować?

Stomia – jelita grubego, jelita cienkiego. Dieta przy stomii

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Do głównych przyczyn prowadzących do wykonania ileostomii zaliczamy nieswoiste choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna.

Glistnica – objawy, leczenie i dieta. Glistnica u dzieci

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Kaszel, duszności, biegunka, bóle głowy mogą być objawami glistnicy. Jest to najczęstsza choroba pasożytnicza przewodu pokarmowego, powodowana przez zakażenie jelita cienkiego glistą ludzką (Ascaris lumbricoides). Najczęściej chorują na nią dzieci.

Jak dbać o układ pokarmowy

Podstawową zasadą dbania o układ pokarmowy jest zdrowa dieta dostarczająca odpowiedniej ilości składników odżywczych, a także błonnika. Wszelkie używki jak alkohol czy spożywanie wysokoprzetworzonych produktów mogą znacznie osłabić i zaburzyć funkcjonowanie poszczególnych narządów i całego układu pokarmowego.

Zapalenie jelita grubego – objawy, leczenie, dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zapalenia jelita mogą mieć różne podłoże i obraz kliniczny. Zawsze jednak charakteryzują się występowaniem stanu zapalnego, który skutkuje dyskomfortem i dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, wymagającymi szybkiego podjęcia leczenia. Jakie są formy zapaleń jelita grubego, czym się objawiają i jak przebiega ich leczenie?

Grypa żołądkowa – objawy, leczenie, dieta. Jak zapobiec grypie żołądkowej?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Prawie każdy z nas chociaż raz w życiu doświadczył incydentu biegunki powszechnie zwanej grypą żołądkową. Jakie są objawy i jak leczyć popularną grypę żołądkową?

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?

Tarnina – właściwości, rola w prewencji chorób, nalewka z tarniny

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Właściwości tarniny od lat znajdują zastosowanie w procesie leczenia. Owoce z krzewu tarniny były stosowane jako naturalne lekarstwo na biegunki i stany zapalne. Jakie korzyści zdrowotne możemy czerpać z tego niepozornego krzewu?

Koci pazur – właściwości, zastosowanie, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zwana przez niektórych „korzeniem życia”, czepota puszysta – inaczej koci pazur – znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, także tej konwencjonalnej. Jej immunostymulujące, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości sprawiają, iż wykorzystuje się ją w tradycyjnej terapii wielu chorób.

Pasożyty układu pokarmowego

Układ pokarmowy narażony jest także na zakażenia pasożytami. Przyczyną najczęściej jest nieodpowiednia higiena (niedostateczne mycie rąk, owoców i warzyw). W układzie pokarmowym człowieka najczęściej osiedlają się robaki (tasiemce i obleńce). Ich obecność w organizmie może wywołać groźne powikłania dla zdrowia a nawet życia człowieka.  

Hipotrofia płodu – niedożywienie dzieci, przyczyny, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy harmonijny rozwój dziecka w łonie matki zostanie zakłócony przez nieznany dotąd czynnik, należy przypuszczać, iż nastąpiło ograniczenie wzrastania u płodu, klinicznie określane jako hipotrofia.

Najczęstsze problemy żołądkowo-jelitowe u sportowców

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Problemy z trawieniem, takie jak gazy, odbijanie, wzdęcia czy biegunka wiążą się z dużym dyskomfortem, a także mogą utrudniać codzienne funkcjonowanie. Nieodpowiedni dobór składników odżywczych w diecie, jak i nieumiejętne spożywanie posiłków to jedne z najczęstszych przyczyn dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe mogą mieć różne podłoże, niekiedy wręcz niebezpieczne. W niniejszym artykule postaram się przybliżyć istotę tego zagadnienia.

Wygląd języka a zdrowie – nalot, bolący i piekący język to może być objaw choroby!

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Obserwuj swój język. Występujące na nim niepokojące objawy mogą wskazywać na stan chorobowy.

Ocet winny – właściwości, zastosowanie, przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Celem dodania winnego octu do dań jest przedłużenie trwałości potraw (ze względu na niskie pH dodanego octu), zaostrzenie smaku, zakwaszenie lub nadanie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych. Niewielu z nas łączy naturalny ocet winny z produktem o właściwościach, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Jakie to właściwości?

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

Pierzga pszczela – właściwości, pozyskiwanie, dawkowanie i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Produkty wytwarzane przez pszczoły od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Zarówno miód, pyłek oraz tytułowa pierzga pszczela są produktami, które zdecydowanie warto mieć w swoim domowym zaciszu, aby stosując je w codziennej diecie, naturalnie wzmacniać swoje zdrowie. Co wartościowego zawiera w sobie pierzga pszczela i dlaczego proces jej powstawania możemy porównać do kiszenia kapusty? Zapraszam do lektury!

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?