Jesteś na:

układ pokarmowy

Ocet winny – właściwości, zastosowanie, przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Celem dodania winnego octu do dań jest przedłużenie trwałości potraw (ze względu na niskie pH dodanego octu), zaostrzenie smaku, zakwaszenie lub nadanie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych. Niewielu z nas łączy naturalny ocet winny z produktem o właściwościach, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Jakie to właściwości?

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

Pierzga pszczela – właściwości, pozyskiwanie, dawkowanie i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Produkty wytwarzane przez pszczoły od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Zarówno miód, pyłek oraz tytułowa pierzga pszczela są produktami, które zdecydowanie warto mieć w swoim domowym zaciszu, aby stosując je w codziennej diecie, naturalnie wzmacniać swoje zdrowie. Co wartościowego zawiera w sobie pierzga pszczela i dlaczego proces jej powstawania możemy porównać do kiszenia kapusty? Zapraszam do lektury!

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?

Kawa – jak działa na jelito grube i potrzebę wypróżnienia?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Każdy z amatorów kawy reaguje indywidualnie na jej spożycie. Nie ulega jednak wątpliwości, że wielu z nas odnotowuje po niej potrzebę skorzystania z toalety. Dlaczego tak tak się dzieje?

Skrobia oporna – właściwości, rodzaje, źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Skrobię oporną zaliczaną do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, możemy śmiało zakwalifikować do żywności o prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto zainteresować się skrobią oporną i w jaki sposób możemy sami ją wytworzyć w żywności? Zapraszam do lektury artykułu!

Rzekomobłoniaste zapalenie jelit (PMC) – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Antybiotykoterapia może przyczyniać się do zaburzenia mikroflory jelitowej i przerostu patologicznych szczepów bakterii. Jednym z nich może być Clostridium difficile, które z kolei jest najczęstszą przyczyną rozwoju Rzekomobłoniastego Zapalenia Jelit. Jak objawia się PMC i jak go wyleczyć?

Gastropareza – objawy, przyczyny i dieta przy zaburzeniach opróżniania żołądka

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaburzenia opróżniania żołądka mogą wynikać z kilku przyczyn, najczęściej występującą jest jednak cukrzyca.

SIBO – diety zalecane w zespole rozrostu bakteryjnego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

SIBO to zespół przerostu flory bakteryjnej w obrębie jelita cienkiego dotykający nawet do 22% populacji dorosłych. Konwencjonalne leczenie oparte na celowanej antybiotykoterapii, mającej zmniejszyć liczebność bakterii kolonizujących jelito cienkie, powinno być wsparte odpowiednią dietą – najlepiej FODMAP, SCD, GAPS lub protokołem dr Siebecker. Na czym polegają te modele żywieniowe i jaka jest ich rola w leczeniu SIBO?

SIBO – zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Nierzadko okazuje się, iż syndrom ZJD mylony jest z podobnym w objawach SIBO – przerostem bakterii w obrębie jelita cienkiego. Jak prawidłowo zdiagnozować to zjawisko? Jakie są jego przyczyny i objawy. Co robić, by wyleczyć SIBO?

Przełyk Barretta – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nieleczony refluks przyczynia się do rozwoju schorzenia określanego mianem przełyku Barretta, który łatwo może przekształcić się w raka gardła, przełyku lub jamy ustnej.

5 powodów, dla których warto jeść jogurty i kefiry

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jogurty i kefiry mogą stać się podstawą zdrowego śniadania bądź idealnym wyborem na przekąskę i bazą dla owocowych koktajli. Dlaczego jogurty i kefiry są tak ważnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety?

Achalazja – objawy, przyczyny, rozpoznanie, leczenie i dieta przy przewężeniu przełyku

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Achalazja to rzadka, uciążliwa choroba występująca z częstotliwością 1/100 000. To jedno z wielu schorzeń, gdzie dieta odgrywa istotną rolę w łagodzeniu objawów.

Grzybica układu pokarmowego – objawy, przyczyny, diagnostyka leczenie oraz dieta

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Drożdżyca to coraz częstsze schorzenie wynikające z nieprawidłowej diety. W jaki sposób należy ją zmodyfikować, aby ustrzec się rozwoju grzybów w przewodzie pokarmowym?

Problemy z trawieniem – objawy, przyczyny oraz zioła łagodzące dolegliwości

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Poznaj najczęstsze objawy kłopotów trawiennych i naucz się im zapobiegać.

Dieta w trakcie i po grypie żołądkowej, czyli co jeść, aby szybko wrócić do formy

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Jak radzić sobie z jelitówką? Jaką rolę w jej leczeniu odgrywa odpowiednia dieta na wszystkich etapach zakażenia? Czy jedząc odpowiednie produkty możemy załagodzić przykre objawy?

Estragon – przyprawa o leczniczych właściwościach. Opis, charakterystyka, zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ta niepozorna roślina zwana również bylicą dragankiem jest przyprawą szczególnie docenianą w zachodniej Europie. W wielu krajach jest już powszechnie uprawiana. Jej zastosowanie w kuchni wymaga jednak pewnej wiedzy, aby nie popsuć przygotowywanych potraw. Niektórzy doceniają tylko i wyłącznie jej walory lecznicze.

Dieta niskoresztkowa – zasady, wskazania, produkty oraz jadłospis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dieta niskoresztkowa dostarcza organizmowi wysokiej dawki energii, która w całości zostaje wykorzystana przez organizm, nie obciążając jelit, dzięki czemu znajduje zastosowanie w stanach chorobowych układu pokarmowego oraz u osób w kilku dobach po zabiegach operacyjnych.