Jesteś na:

układ krążenia

Hipoglikemia reaktywna – objawy, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy stężenie glukozy w osoczu krwi spadnie poniżej normy (< 50–55 mg/dl), a wraz z nim wystąpią charakterystyczne symptomy neuroglikopenii to znak, iż mamy do czynienia z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Choć stan niedocukrzenia jest charakterystyczny dla osób z cukrzycą, ta postać hipoglikemii może dotknąć nie tylko diabetyków.

Leczenie miażdżycy – dieta, zioła. Leczenie naturalne miażdżycy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Miażdżyca tętnic jest chorobą wartą uwagi, gdyż blisko połowa zgonów na całym świecie jest spowodowana właśnie przez nią. Rozwija się powoli i niepostrzeżenie, gdyż początkowe fazy są praktycznie bezobjawowe. Warto wiedzieć, że wdrożenie prawidłowego żywienia i aktywnego trybu życia może całkowicie zniwelować ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Dodatkowo, istnieją preparaty roślinne, obecne w każdej kuchni, które działają terapeutycznie i zgodnie z badaniami, doprowadzają nawet do eliminacji farmakoterapii.

Miażdżyca – objawy, przyczyny, dieta. Jak leczyć miażdżycę?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Prawie każdy z nas lepiej lub gorzej potrafi wytłumaczyć, czym jest miażdżyca. Pomimo tej świadomości, rutynowe badania omijamy szerokim łukiem, odrzucając fakt, że problem może dotyczyć też nas. Brak diagnozy i odpowiedniego leczenia prowadzi do poważnych powikłań. Koniecznie sprawdź, czy nie znajdujesz się w grupie ryzyka i dowiedz się, jak chronić swój układ krążenia.

Dieta DASH – zasady, przepisy. Tygodniowy jadłospis diety DASH

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Aktualne dane dotyczące nadciśnienia tętniczego są alarmujące – choroba ta dotyka blisko 30 % społeczeństwa większości krajów, natomiast osób nieświadomych podwyższonego ciśnienia krwi może być nawet ok. 50%. Budzący nadzieję jest fakt, iż dieta nazywana w skrócie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ma udowodnione naukowo działanie i przynosi widoczne efekty u osób ją stosujących. Jakie są zasady jej stosowania i jakie rezultaty można z nią osiągnąć?

Ruszczyk kolczasty – właściwości i skutki uboczne. Preparaty z ruszczyka kolczastego

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Jeśli cierpisz na obrzęki nóg, a przy okazji zmagasz się z cellulitem i dodatkowo kondycja Twojej skóry pozostawia wiele do życzenia – to preparaty z wyciągiem ruszczyka są właśnie dla Ciebie!

Pajączki na nogach – przyczyny domowe sposoby. Jak wzmocnić naczynia krwionośne?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Pojawienie się nieestetycznie wyglądających pajączków na nogach jest przyczyną zmartwień wielu kobiet, którym zależy na zdrowej kondycji nóg. Warto jednak podkreślić, że pajączki to nie tylko defekt dermatologiczny, ale również zwiastun rozwoju choroby naczyń krwionośnych, która może nieść za sobą poważniejsze konsekwencje.

Czerwienica – prawdziwa, wtórna, rzekoma. Objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czerwienica jest chorobą komórek krwiotwórczych szpiku kostnego, w wyniku której dochodzi do niekontrolowanego wzrostu krwinek czerwonych, a co za tym idzie – zmniejszenia płynności krwi. Jakie są rodzaje czerwienicy i przyczyny każdej z nich? Jak rozpoznać chorobę i rozpocząć jej leczenie?

Indeks glikemiczny – produkty o wysokim i niskim IG. Dla kogo jest dieta glikemiczna?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Indeks glikemiczny pozwala ocenić jaki wpływ na glikemię będzie miał dany produkt. Jak się okazuje – wskaźnik ten ma niebagatelne znaczenie w codziennej diecie.

L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O L-karnitynie i lecytynie zwykło mówić się w superlatywach. Okazuje się, że oprócz swoich dobrych stron kryją w sobie potencjał do niekorzystnych procesów w ludzkim organizmie. Wszystko to za sprawą bakterii zasiedlających jelita.

Aronia – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Żywność, która ma najlepszy wpływ na zdrowie człowieka zyskała miano funkcjonalnej lub prozdrowotnej. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe, a wśród nich niedoceniana aronia, która charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów oraz innych polifenoli.

Aloes pomaga w leczeniu wielu chorób

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Aloes jest rośliną znaną i od dawna stosowaną w ziołolecznictwie. Substancje zawarte w aloe vera – najbardziej popularnym gatunku aloesu – wykazują działanie pobudzające trawienie i perystaltykę jelit, wzmacniające i wspierające odporność. W jakich jednostkach chorobowych można stosować aloes? Pod jaką postacią najlepiej jest go używać?

Gojnik – właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania, cena

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Na świecie istnieje wiele leczniczych roślin, których korzystne właściwości są wykorzystywane od wieków. Jedną z nich jest rosnący wysoko w górach – gojnik. Jakie cechy sprawiły, że stał się popularny w ziołolecznictwie? Przekonaj się!

Cholesterol – HDL, LDL, normy. Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Cholesterol – słowo na dźwięk którego drżą pacjenci i ich lekarze. Okrzyknięty winowajcą większości chorób układu krążenia i głównym czynnikiem miażdżycorodnym, tak naprawdę jest związkiem, który nie tylko dostarczamy sobie z pożywieniem, ale również codziennie syntetyzujemy w organizmie. Czym jest cholesterol, jakie są jego rodzaje i czy jest aż tak straszny, jak go malują?

Nasiona konopi (siemię konopne) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, cena

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Stają się coraz bardziej popularne mimo toczących się wokół nich kontrowersyjnych opinii. Z uwagi na ich właściwości zdrowotne, można je zaliczyć do żywności superfood. Mowa o nasionach konopi. Poznajmy ich wartości odżywcze, właściwości oraz możliwe zastosowanie.

Niedociśnienie (hipotonia) – objawy, przyczyny, dieta

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Najbardziej popularnymi chorobami układu krążenia są nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca, choroba wieńcowa, zaburzenia rytmu serca i żylaki. Jednak obok tych chorób coraz częściej obserwuje się niedociśnienie. W jaki sposób się ono objawia? Jakie mogą być powody jego powstawania? Czy dieta może mieć wpływ na prewencję i leczenie tego schorzenia?

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Forskolina – właściwości, zastosowanie i suplementy diety z pokrzywą indyjską

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Rynek suplementów diety oferuje nam coraz nowsze środki wspomagające odchudzanie. Choć w zdecydowaną większość nie warto inwestować, są wśród nich takie, które faktycznie mogą wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej oraz polepszyć ogólne samopoczucie. Jednym z nich jest forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej. Jakie są właściwości i zastosowanie tego związku roślinnego i jakie korzyści zdrowotne można z niego czerpać?

Substancje mitochondrialne, czyli dieta wspomagająca mitochondria

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mitochondria – mikroskopijne struktury komórkowe wielkości kilkunastu nanometrów, okazują się mieć niebagatelny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu, a ich prawidłowa czynność warunkuje wystąpienie i rozwój licznych chorób. Czym jest medycyna mitochondrialna, jakie ma zastosowanie i jak dbać o swoje mitochondria, by zachować zdrowie i dobrą kondycję na dłużej?

Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj właściwości wiśni z Barbados.