Jesteś na:

układ krążenia

Choroba wieńcowa – leczenie naturalne, dieta

Choroba wieńcowa jest schorzeniem układu krążenia, które objawia się charakterystycznym bólem w klatce piersiowej. Jest jedną z najczęstszych chorób układu sercowo-naczyniowego. Główną przyczyną wystąpienia choroby wieńcowej są wady serca lub niedokrwistość. Osoby z nadwagą, podwyższonym cholesterolem oraz palące papierosy zaliczane są do grupy największego ryzyka zachorowania na tę chorobę. Jaką dietę należy stosować w przebiegu choroby wieńcowej?

Co to jest cholesterol HDL? Jakie są normy? Niski i wysoki cholesterol HDL

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jednym z powszechniejszych badań kontrolnych zalecanych przez lekarzy rodzinnych oraz specjalistów jest badanie cholesterolu ogólnego, cholesterolu frakcji LDL, HDL oraz triglicerydów, także w celu postawienia diagnozy i sprawdzenia przebiegu choroby. Badania te pełnią istotną rolę, ponieważ zarówno nadmiar, jak i niedobór pewnych składników wiążą się z rozwojem procesów patologicznych.

Obrzęk limfatyczny – leczenie, dieta. Domowe sposoby na obrzęk limfatyczny

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Obrzęki limfatyczne mogą być równie niebezpieczne, jak nieprzyjemne. Warto obserwować wszelkie obrzęki w organizmie i reagować. Wczesna diagnoza i działania prewencyjne mogą poprawiać jakość życia osób borykających się z nimi.

Dieta po zawale. Jak rozpoznać stan przedzawałowy?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Zawał jest to martwica narządu lub tkanki spowodowana niedokrwieniem. Przy zawale serca martwica obejmuje mięsień sercowy. Kardiomiocyty, czyli komórki mięśnia sercowego, przestają się wtedy prawidłowo kurczyć, zaczynają się rozpadać, dlatego substancje, które się w nich znajdują, przedostają się do krwi. Do tych substancji należy troponina, która wykrywana jest właśnie u osób z zawałem serca.

Zawał mięśnia sercowego – przyczyny, objawy. Dieta po zawale mięśnia sercowego

Alicja Bławat ponad miesiąc temu

W Polsce ponad połowa chorób jest związana z nieodpowiednim profilem żywieniowym oraz brakiem aktywności fizycznej. Choroby układu krążenia królują na liście najpopularniejszych w kraju, a jak powszechnie wiadomo, mogą prowadzić do zawału mięśnia sercowego.

Zakrzepica żył głębokich – objawy, leczenie domowe. Dieta przy zakrzepicy

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Szczególnie narażone na nie są osoby, u których występują czynniki ryzyka, takie jak podwyższony poziom cholesterolu, mała aktywność fizyczna, nadmierna masa ciała, palenie tytoniu czy nieodpowiednia dieta. Jedną z chorób układu krwionośnego jest zakrzepica żył głębokich. Przyjrzyjmy się temu schorzeniu bliżej.

Hipoglikemia reaktywna – objawy, dieta

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy stężenie glukozy w osoczu krwi spadnie poniżej normy (< 50–55 mg/dl), a wraz z nim wystąpią charakterystyczne symptomy neuroglikopenii to znak, iż mamy do czynienia z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Choć stan niedocukrzenia jest charakterystyczny dla osób z cukrzycą, ta postać hipoglikemii może dotknąć nie tylko diabetyków.

Leczenie miażdżycy – dieta, zioła. Leczenie naturalne miażdżycy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Miażdżyca tętnic jest chorobą wartą uwagi, gdyż blisko połowa zgonów na całym świecie jest spowodowana właśnie przez nią. Rozwija się powoli i niepostrzeżenie, gdyż początkowe fazy są praktycznie bezobjawowe. Warto wiedzieć, że wdrożenie prawidłowego żywienia i aktywnego trybu życia może całkowicie zniwelować ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Dodatkowo, istnieją preparaty roślinne, obecne w każdej kuchni, które działają terapeutycznie i zgodnie z badaniami, doprowadzają nawet do eliminacji farmakoterapii.

Miażdżyca – objawy, przyczyny, dieta. Jak leczyć miażdżycę?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Prawie każdy z nas lepiej lub gorzej potrafi wytłumaczyć, czym jest miażdżyca. Pomimo tej świadomości, rutynowe badania omijamy szerokim łukiem, odrzucając fakt, że problem może dotyczyć też nas. Brak diagnozy i odpowiedniego leczenia prowadzi do poważnych powikłań. Koniecznie sprawdź, czy nie znajdujesz się w grupie ryzyka i dowiedz się, jak chronić swój układ krążenia.

Dieta DASH – zasady, przepisy. Tygodniowy jadłospis diety DASH

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Aktualne dane dotyczące nadciśnienia tętniczego są alarmujące – choroba ta dotyka blisko 30 % społeczeństwa większości krajów, natomiast osób nieświadomych podwyższonego ciśnienia krwi może być nawet ok. 50%. Budzący nadzieję jest fakt, iż dieta nazywana w skrócie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ma udowodnione naukowo działanie i przynosi widoczne efekty u osób ją stosujących. Jakie są zasady jej stosowania i jakie rezultaty można z nią osiągnąć?

Ruszczyk kolczasty – właściwości i skutki uboczne. Preparaty z ruszczyka kolczastego

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Jeśli cierpisz na obrzęki nóg, a przy okazji zmagasz się z cellulitem i dodatkowo kondycja Twojej skóry pozostawia wiele do życzenia – to preparaty z wyciągiem ruszczyka są właśnie dla Ciebie!

Pajączki na nogach – przyczyny domowe sposoby. Jak wzmocnić naczynia krwionośne?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Pojawienie się nieestetycznie wyglądających pajączków na nogach jest przyczyną zmartwień wielu kobiet, którym zależy na zdrowej kondycji nóg. Warto jednak podkreślić, że pajączki to nie tylko defekt dermatologiczny, ale również zwiastun rozwoju choroby naczyń krwionośnych, która może nieść za sobą poważniejsze konsekwencje.

Czerwienica – prawdziwa, wtórna, rzekoma. Objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czerwienica jest chorobą komórek krwiotwórczych szpiku kostnego, w wyniku której dochodzi do niekontrolowanego wzrostu krwinek czerwonych, a co za tym idzie – zmniejszenia płynności krwi. Jakie są rodzaje czerwienicy i przyczyny każdej z nich? Jak rozpoznać chorobę i rozpocząć jej leczenie?

Indeks glikemiczny – produkty o wysokim i niskim IG. Dla kogo jest dieta glikemiczna?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Indeks glikemiczny pozwala ocenić jaki wpływ na glikemię będzie miał dany produkt. Jak się okazuje – wskaźnik ten ma niebagatelne znaczenie w codziennej diecie.

L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O L-karnitynie i lecytynie zwykło mówić się w superlatywach. Okazuje się, że oprócz swoich dobrych stron kryją w sobie potencjał do niekorzystnych procesów w ludzkim organizmie. Wszystko to za sprawą bakterii zasiedlających jelita.

Aronia – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Żywność, która ma najlepszy wpływ na zdrowie człowieka zyskała miano funkcjonalnej lub prozdrowotnej. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe, a wśród nich niedoceniana aronia, która charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów oraz innych polifenoli.

Aloes pomaga w leczeniu wielu chorób

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Aloes jest rośliną znaną i od dawna stosowaną w ziołolecznictwie. Substancje zawarte w aloe vera – najbardziej popularnym gatunku aloesu – wykazują działanie pobudzające trawienie i perystaltykę jelit, wzmacniające i wspierające odporność. W jakich jednostkach chorobowych można stosować aloes? Pod jaką postacią najlepiej jest go używać?

Gojnik – właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania, cena

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Na świecie istnieje wiele leczniczych roślin, których korzystne właściwości są wykorzystywane od wieków. Jedną z nich jest rosnący wysoko w górach – gojnik. Jakie cechy sprawiły, że stał się popularny w ziołolecznictwie? Przekonaj się!