Jesteś na:

suszone owoce

Suszona żurawina – właściwości, kalorie, cena. Jak suszyć żurawinę?

Paulina Chrzan 4 dni temu

Suszona żurawina jest powszechnie dostępna na sklepowych półkach, jednak nadal niedostatecznie doceniana. Niestety nie każdy wie, jakie korzyści zdrowotne niesie jej spożywanie oraz jakim bogatym składem charakteryzuje się ten produkt. Co więcej otrzymywanie suszonych owoców ze świeżych jest niezwykle proste i możliwe do samodzielnego wykonania w domu, zatem nie trzeba wydawać kroci by cieszyć się jej smakiem.

Suszone jabłka – właściwości. Jak suszyć jabłka. Przepis na chipsy jabłkowe

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Jak suszyć jabłka i zrobić z nich chipsy? Właściwości suszonych jabłek.

Daktyle suszone – właściwości. Daktyle suszone a odchudzanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Suszone daktyle są owocami zaliczanymi do bakalii, czyli produktów charakteryzujących się wysoką wartością odżywczą i walorami prozdrowotnymi oraz ciekawym aromatem. Bakalie są powszechnie wykorzystywane do wyrobów cukierniczych m.in. ciast i ciasteczek, sprawdzają się ponadto jako dodatek do potraw mięsnych, słodki element sałatek warzywnych oraz samodzielna przekąska między posiłkami.

Daktyle – właściwości, syrop z daktyli. Czy daktyle są zdrowe?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Owoce palmy daktylowej, czyli tytułowe daktyle, są zasobnym źródłem składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego. Są chętnie spożywane w formie świeżych lub suszonych owoców oraz stosowane jako zamiennik cukru w wypiekach. Ich wysoka wartość odżywcza daje podstawę do określenia daktyli mianem tzw. superfoods.

Suszone czy świeże owoce – co lepsze?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czy suszone śliwki mają takie same wartości odżywcze, co świeże? Co różni świeże owoce od ich suszonych odpowiedników? Które z nich lepiej spożywać i dlaczego?

Siarczyny – źródła, wpływ na zdrowie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Od dawien dawna właściwości konserwujące i przeciwutleniające siarczynów wykorzystywano zarówno w przetwórstwie winiarskim, jak i owocowo-warzywnym, celem wydłużenia okresu przydatności do spożycia rozmaitych przetworów. Współcześnie na rynku krajowym zauważa się wzrost świadomości konsumentów oraz zainteresowania produktami naturalnymi, bez konserwantów – o doskonałych walorach smakowych. Siarczyny Siarczyny (E220–E228) znalazły zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym jako środki zapobiegające rozwojowi bakterii, w mniejszym stopniu pleśni i drożdży, a także jako środki przeciwutleniające. Związki te wykazują największą skuteczność działania w środowisku kwaśnym. W żywności o odczynie obojętnym tracą swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Atrakcyjna barwa owoców suszonych moreli czy brzoskwiń jest wynikiem działania substancji oznaczanej symbolem E220. Hamujący efekt w stosunku do enzymu oksydazy polifenolowej wydaje się być korzystny dla producentów jak i konsumentów żywności

Na długie wyprawy wakacyjne zabierz ze sobą suszone owoce!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wakacje to czas urlopów i odpoczynku. Jednak niektórzy wolą wakacje spędzać aktywnie. Gdziekolwiek się znajdziemy, jakikolwiek sport będziemy uprawiać, warto mieć przy sobie suszone owoce!

Śliwki skutecznym sposobem na prewencje nowotworu!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Badania potwierdzają pozytywne działanie suszonych śliwek na układ pokarmowy człowieka. Ich właściwości mogą skutecznie przeciwdziałać występowaniu nowotworu jelita grubego!