Jesteś na:

suplementy

Czystek w tabletkach – zastosowanie i dawkowanie

Sonia Walla kilka godzin temu

Producenci suplementów diety szybko wyszli na przeciw i poza konwencjonalną metodą spożywania naparu z czystka proponują dużo bardziej wygodną formę tabletek. Czy jest ona tak samo skuteczna, jak napar z Cistus incasus?

Zalety i wady stosowania ziemi okrzemkowej

Sonia Walla 3 dni temu

Coraz więcej osób zwraca uwagę na rolę krzemu w kondycji włosów, paznokci, kości i stawów. Ten nieco niedoceniany pierwiastek okazuje się bowiem mieć niebagatelne znaczenie dla zdrowia całego organizmu. Dobrym źródłem krzemu jest ziemia okrzemkowa – skała organiczna zasobna w krzemionkę. Jakie są wady i zalety jej stosowania?

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Sonia Walla ponad tydzień temu

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak uniknąć złapania jesiennego przeziębienia, gdy wokół słychać wszechobecne kichanie, a otoczenie jakby zmówiło się, by nas zarazić?

Forskolina – właściwości, zastosowanie i suplementy diety z pokrzywą indyjską

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Rynek suplementów diety oferuje nam coraz nowsze środki wspomagające odchudzanie. Choć w zdecydowaną większość nie warto inwestować, są wśród nich takie, które faktycznie mogą wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej oraz polepszyć ogólne samopoczucie. Jednym z nich jest forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej. Jakie są właściwości i zastosowanie tego związku roślinnego i jakie korzyści zdrowotne można z niego czerpać?

Glukozamina – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Bóle stawów to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Nic dziwnego, że rynek suplementów wspomagających regenerację ich struktury i obiecujący znaczące zmniejszenie bolesności oraz zahamowanie niszczenia chrząstki cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Dieta na studiach, czyli kilka wskazówek zdrowego odżywiania dla każdego studenta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Studenckie życie nie kojarzy się zwykle z uregulowanym planem dnia i prowadzeniem zdrowej diety, jednak coraz więcej młodych ludzi stara się zwracać większą uwagę na to, jak się odżywia. Mimo to, trzeba przyznać, że często przez ograniczony budżet, napięty grafik i intensywne życie towarzyskie postanowienie zdrowszego odżywiania często kończy się na dobrych chęciach. Jak pogodzić obie te kwestie i zachować zdrowy balans pomiędzy studenckim życiem a zdrową dietą? Poniżej kilka wskazówek.

Suplementy indywidualnie dostosowane do potrzeb

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Bywa, że zażywane każdego dnia suplementy tworzą pokaźny stosik tabletek. Czy można zastąpić je jedną pigułką?

Najskuteczniejsze tabletki na odchudzanie – czy działają?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Czy istnieje „tabletka cud”, która spali tkankę tłuszczową, ograniczy wchłanianie składników odżywczych, obniży apatyt i przyspieszy przemianę materii?

Kwas liponowy – właściwości, zastosowanie i źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pierwsze badania określały kwas liponowy jako witaminę, która jest ważnym elementem w przemianach tłuszczów i aminokwasów w organizmie człowieka.

Arginina – działanie, źródła, suplementacja, dawkowanie i skutki uboczne

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Arginina – aminokwas o wciąż nie do końca znanym potencjale. Regulacja pracy serca, poprawa funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, cofanie zmian miażdżycowych i rola w budowaniu masy mięśniowej to tylko niektóre z przypisywanych mu zalet. Czy faktycznie jest związkiem bezpiecznym? W jakich produktach można go znaleźć i jakie mogą być ewentualne skutki uboczne jego stosowania?

Prawoskrętna a lewoskrętna witamina C

Dominika Maj ponad miesiąc temu

Na rynku farmaceutycznym jest wiele preparatów zawierających witaminę C. Czy wszystkie działają tak samo? Czy istnieją różne rodzaje tego związku? Jaka jest efektywność działania syntetycznie wyprodukowanej w porównaniu z tą występującą naturalnie w pożywieniu?

Suplementy diety – wspomagają czy szkodzą zdrowiu?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zasadność stosowania suplementów diety to od wielu lat sporny temat. Dla jednych – nieodłączny element diety, dla drugich – zbędny, drogi i nierzadko szkodliwy dodatek, którego lista potencjalnych skutków ubocznych przekracza korzyści mogące wynikać z jego stosowania. Co tak naprawdę zyskamy, korzystając z suplementów diety? Jaki mają one wpływ na nasze zdrowie?

Suplementy dla początkujących – pierwsze kroki na siłowni

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Jakie suplementy są najbardziej skutecznie, a które mogą okazać się niepotrzebnym zakupem?

Suplementy witaminowe – brać czy nie brać?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Naukowcy przeprowadzili badania, które wykazały nieskuteczność a nawet szkodliwość multiwitamin dostępnych na amerykańskim rynku. Nie dość, że nie zastępują zdrowej i zbilansowanej diety, to jeszcze substancje dodatkowe mogą pogorszyć stan zdrowia.

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

Odżywianie dzieci z zespołem Downa

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Czy żywienie dzieci z zespołem Downa różni się od żywienia zdrowych dzieci? Istotą problemu jest niewystarczająca wiedza na temat aktualnych doniesień naukowych.