stawy

Zapalenie stawów – objawy, dieta. Jak leczyć zapalenie stawów

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Zapalenie stawów może mieć różne przyczyny i powodować szereg objawów, a nawet upośledzać zdolność do wykonywania codziennych czynności. Czynniki wpływające na rozwój choroby obejmują uraz, nieprawidłowy metabolizm, cechy genetyczne, infekcje i dysfunkcje układu immunologicznego. Zarówno aktywność fizyczna, jak i odpowiednia dieta mogą poprawić funkcjonowanie, zdrowie psychiczne oraz niwelować ból.

Żelatyna – właściwości lecznicze. Żelatyna na stawy, włosy i paznokcie.

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Żelatyna – cała prawda o żelatynie, czy naprawdę wzmacnia stawy, włosy i paznokcie?

Glukozamina – skutki uboczne, opinie. Glukozamina na stawy

Glukozamina od lat ma tylu samo zwolenników co przeciwników, stanowi temat wiecznych dyskusji pośród różnych specjalistów z dziedziny zdrowia, jest też często wymieniana jako tzw. „must have” przez sportowców trenujących dyscypliny siłowe lub siłowo-wytrzymałościowe. Czy suplementacja glukozaminą rzeczywiście przynosi korzyść dla naszych stawów? Czy jest bezpieczna dla organizmu? Czy naprawdę warto włączyć ją do diety codziennej? Bazując na najnowszych doniesieniach medycznych, postaramy się udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Zapraszamy do lektury!

Liść laurowy – na stawy, włosy, odchudzanie. Właściwości lecznicze liścia laurowego

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Liść laurowy jest przyprawą popularnie używaną do mięs czy zup w każdym polskim domu. Wiele osób ceni go za aromat, lecz nie każdy wie, jak korzystny wpływ ma on na zdrowie. Zalety można mnożyć. Między innymi liść laurowy poprawia kondycję włosów, wspomaga walkę z grypą i chorobami stawów, a nawet wspomaga redukcję masy ciała.

Dna moczanowa (podagra, artretyzm) – badania, leczenie, alkohol, zioła

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Dna moczanowa jest chorobą wynikającą z nadmiaru kwasu moczowego w organizmie, który odkładając się w stawach powoduje ich bolesność i obrzęk. Jakie badania umożliwiają stwierdzenie dny moczanowej i jak ją leczyć? Czy z pomocą mogą przyjść zioła?

Kolagen na stawy – w tabletkach, w proszku czy do picia?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Problemy z bolącymi stawami to zmora nie tylko sportowców, ale również osób po 50. roku życia. Białko kolagenowe odpowiada za ich prawidłowe działanie, ale niestety wraz w wiekiem jego ilość spada. Warto wspomóc się preparatami zawierającymi kolagen. Na rynku dostępne są suplementy w tabletkach, proszku i płynie.

Kolagen naturalny – na stawy, rozstępy, blizny, do twarzy. Gdzie znaleźć kolagen w jedzeniu?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Kolagen – popularny w świecie kosmetyki, nazywany też eliksirem młodości. Jaka jest tajemnica jego działania i gdzie możemy znaleźć naturalne źródła kolagenu?

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa kurkuma?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad 4000 lat w krajach Dalekiego Wschodu.

Żelatyna – właściwości i dawkowanie. Czy żelatyna w diecie sportowców chroni stawy?

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Uważa się, iż spożycie żelatyny wraz z pożywieniem powinno zostać zwiększone zarówno u osób aktywnych fizycznych, jak i sportowców obarczonych dużym wysiłkiem. Omawiana substancja białkowa znalazła swoich entuzjastów ze względu na stosunkowo dużą zawartość kolagenu. Przyjęło się bowiem, iż żelatyna może stanowić ciekawe rozwiązanie w leczeniu zmian degeneracyjnych aparatu ruchu i wspomagać rekonwalescencje po przebytych urazach i kontuzjach.

Dieta na zdrowe stawy – co należy jeść a czego unikać?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?

Tarczyca Bajkalska – właściwości, zastosowanie, cena, jak stosować

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tarczyca bajkalska to roślina od dawna znana we wschodniej medycynie. Związki aktywne w niej zawarte okazują się mieć korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie wielu chorób. Jakie właściwości, poza potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym posiada tarczyca bajkalska? W jakich chorobach jej stosowanie przyniesie korzyści terapeutyczne?

Glukozamina – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Bóle stawów to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Nic dziwnego, że rynek suplementów wspomagających regenerację ich struktury i obiecujący znaczące zmniejszenie bolesności oraz zahamowanie niszczenia chrząstki cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Dieta w łuszczycowym zapaleniu stawów (ŁZS)

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Dieta DASH pomoże nie tylko w nadciśnieniu. Może także zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia łuszczycowego zapalenia stawów.

Dieta przy zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa (ZZSK)

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Wystarczy kilka zmian w diecie, aby polepszyć jakość życia w ZZSK. Czy kwasy omega-3 są w stanie przynieść poprawę?

Problemy stawowe – regeneracja i wspomaganie

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Pozbądź się bólu i wzmocnij stawy

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów – przykładowy jadłospis

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Jeśli występują u Ciebie bóle stawów, zauważyłeś obrzęk choćby jednego stawu, niezwłocznie zgłoś się do lekarza. Im wcześniej będzie ustalone rozpoznanie i podjęte leczenie, tym większa szansa na opanowanie choroby.

Bazylia – właściwości, zastosowanie i przechowywanie

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Bazylia to ważny element kuchni śródziemnomorskiej. Może być dodawana zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ta niezwykła roślina nie tylko świetnie smakuje, ale posiada również liczne właściwości lecznicze.

Herbata jako główne źródło fluoru

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W zależności od gatunku herbata zawiera wiele cennych składników, które w odpowiednich ilościach wykazują korzystne działanie na organizm człowieka. Biorąc pod uwagę fakt, iż herbata zawiera sporą dawkę fluoru, czy warto pić ją z dotychczasową częstotliwością?