sól

Sól niskosodowa kontra tradycyjna

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rozwiązaniem, mogącym sprzyjać ograniczeniu spożywania soli dodanej do potraw i dań, może okazać się sól niskosodowa. Czym jest i jakimi cechami różni się od tradycyjnej soli kuchennej?

Dieta niskosodowa – zasady, wskazania, produkty zalecane i zakazane w diecie bez soli

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Dieta niskosodowa ma korzystny wpływ na nasze serce, pozwala osobom chorym na nadciśnienie tętnicze oraz miażdżycę uzyskać dobre wyniki badań, a także przedłużyć i poprawić jakość ich życia.

Sól himalajska – czy sól może być zdrowa?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Sól często nazywana jest białą śmiercią. Jej nadmiar może powodować m.in. nadciśnienie. Jeśli będziemy przestrzegać ilości soli dopuszczalnej w diecie, warto wybrać tę zdrowszą dostępną na rynku i cieszyć się jej pozytywnym wpływem na zdrowie.

Sól niebezpieczna przyprawa, którą coraz trudniej uniknąć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Sól kuchenna nadaje smak naszym potrawom. Zawarty w niej sód jest także niezbędnym elementem naszej gospodarki elektrolitowej. Niestety jej nadmiar ma poważne konsekwencje dla zdrowia.

Jod – działanie, zapotrzebowanie i zawartość w różnych rodzajach soli

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zawartość jodu w różnych rodzajach soli oraz w zależności od sposobu jej przechowywania.

Przyprawy, które odmienią smak Twoich potraw i zastąpią sól

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej diecie. Korzystnie wpływają na smak potraw, poprawiają ich kolor, a przede wszystkim posiadają właściwości prozdrowotne.

Nieświadomie skazujemy się na nadciśnienie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak się okazuje, redukując ilość soli w naszej diecie jesteśmy w stanie ustrzec się przed tą groźną chorobą. Niestety wciąż nieświadomie jesteśmy w stanie 3-krotnie przekroczyć dzienną zalecaną dawkę spożycia soli.

Różnice pomiędzy jedzeniem w restauracjach i fast foodami

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Szybkie tempo życia oraz chroniczny brak czasu na przygotowywanie posiłków zdecydowanie nie są sprzymierzeńcami zdrowego stylu życia, a w konsekwencji powodują utratę zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Czy istnieje zatem złoty środek, który pozwoli zorganizować czas na zakupy oraz na przygotowanie szybkich obiadów w domu?

Dieta na obrzęki – produkty zalecane i zakazane

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Masz problem z zatrzymywaniem wody w organizmie? Czujesz się opuchnięta i ciężka? W pozbyciu się opuchlizny może pomóc Ci dieta!

Czym zastąpić sól, aby potrawy nadal były smaczne?

Marta Konował ponad miesiąc temu

Badania wskazują na to, że Polacy spożywają zbyt dużo soli, co może mieć wiele niepożądanych konsekwencji. Warto więc ograniczyć jej spożycie w naszej codziennej diecie. Pojawia się jedynie pytanie, czym można sól zastąpić, aby potrawy nadal były smaczne?

Dieta na obniżenie ciśnienia krwi. Przeciwwskazania, zalecenia i nadciśnienie oporne

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Nadciśnienie tętnicze dotyczy co trzeciego dorosłego Polaka. Sprawdź jak sobie z nim poradzić!

Wędzenie oraz peklowanie mięs – co uzyskujemy w tych procesach i jak wpływają na jakość wyrobów?

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Peklowanie oraz wędzenie ma za zadanie nie tylko zabezpieczyć mięso, ale również nadać mu pożądanych cech.

Groty solne. Właściwości, przeciwwskazania i prawidłowe korzystanie

Marta Florczak ponad miesiąc temu

Czy sól na prawdę poprawia stan zdrowia i wspomaga leczenie wielu chorób? Czy może korzystać z niej każdy?

Fast foody niszczą zdrowie i skazują na powolne tycie

Emilia Muchowska ponad miesiąc temu

Fast food to szybki, smaczny i tani sposób na posiłek. Dlaczego zatem powinniśmy ich unikać?

Skład i kaloryczność kostki rosołowej może nas zaskoczyć, wypróbujmy jej domową wersję

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Bardzo popularna, niepozorna i stosowana na co dzień do wielu dań – zup, sosów, kostka rosołowa potrafi wyrządzić wiele szkód.

Jak się zdrowo odżywiać - piramida żywieniowa

Marta Florczak ponad miesiąc temu

Patrząc w lustro zazwyczaj wynajdujemy różne niedoskonałości i mankamenty zapominając o tym, że nikt nie jest doskonały. Postanawiamy, że od teraz będziemy odżywiać się zdrowo i chcemy zmienić nasz styl życia. Jak tego dokonać?

Sól przyczyną nadmiaru wody w organizmie    

Julia Sikora ponad miesiąc temu

Uczucie ociężałości i opuchnięcia, jak sobie z nim radzić? Czy to sól jest powodem zatrzymywania się wody w organiźmie?

Czy sól jest zdrowa?

Barbara Kalita ponad miesiąc temu

Czy powszechne stosowanie soli jest niezbędne w gospodarstwie domowym i przemyśle spożywczym? Jak nadmiar lub jej niedobór wpływa na stan zdrowia?

Gdzie w jedzeniu kryje się sól?

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Producenci ukrywają ją już niemal wszędzie. Coraz trudniej kupić żywność bez jej dodatku. Podkreśla smak i konserwuje, czyli wszystko to, co sprawia, że jest przyprawą idealną. Szkoda tylko, że nie dla nas- konsumentów.

Co jeść na diecie DASH?

Ewa Ludwiczak ponad miesiąc temu

Uważana jest za najzdrowszą dietę świata i są ku temu powody. Opracowana została w końcu przez amerykańskich specjalistów z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego. Zobacz co jeść, a czego unikać na diecie DASH!