soja

5 naturalnych probiotyków, które możesz przygotować w domu

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Ludzie już od czasów starożytnych zajmowali się zdrowiem, badając wpływ roślin i pożywienia na kondycję organizmu i jego możliwości regeneracji. Już wtedy istniało przekonanie o korzystnym wpływie mlecznych napojów fermentowanych na przewód pokarmowy. Z czasem odkryto istnienie flory jelitowej, nad którą badania trwają do dziś.

Co to jest tofu? Z czym jeść i jak przygotować tofu?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Soja należy do roślin strączkowych. Cechuje się wysoką zawartością białka, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych. Nasiona soi, a także ich przetwory są od wieków ważnym składnikiem diety w krajach azjatyckich. Soję można wykorzystywać między innymi do produkcji tofu.

Sos sojowy – jasny, ciemny, skład, cena, kalorie, przepisy. Czy sos sojowy jest zdrowy?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Co się kryje w sosie sojowym? Jest lekką przyprawą czy kolejną dietetyczną pułapką?

Olej sojowy – właściwości, zastosowanie, cena

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Jakie właściwości posiada olej sojowy? Do jakich potraw jest polecany? W jakiej cenie można go kupić?

Czy soja jest zdrowa? Białko sojowe, produkty, przepisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Żywność sojowa od dawna jest uznawana za źródło wysokiej jakości białka i zdrowego tłuszczu, jednak w ciągu ostatnich lat była poddawana wielu badaniom zarówno pod kątem zapobiegania leczenia chorób przewlekłych, jak również w celu zbadania potencjalnie negatywnego wpływu na organizm. W Chinach soję uznaje się za jedną z najważniejszych roślin obok ryżu, jęczmienia, prosa i pszenicy. Jest ona niewątpliwie podstawowym składnikiem kuchni chińskiej. Czy soja jest zdrowa? W jakiej formie ją spożywać?

Tofu – skład, właściwości, przepisy. Czy tofu jest zdrowe?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Tofu jest częstym produktem wykorzystywanym w kuchni wegetariańskiej. Soja i jej produkty mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników.

Białko roślinne i zwierzęce – które lepsze?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ze względu na rolę aminokwasów dostarczanych z dietą w metabolizmie białek ustrojowych, białko pokarmowe należy obok tłuszczów i węglowodanów do głównych składników diety. Jakie źródła tego składnika odżywczego najlepiej wybierać?

Soja w diecie mężczyzny. Fakty i mity

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Soja jest jednym z produktów, które mężczyźni raczej nie wybierają zbyt często. Wszystko to za sprawą zawartych w nich estrogenów i ich negatywnego wpływu na męską gospodarkę hormonalną. Jak jest w rzeczywistości?

6 powodów, dla których warto wprowadzić mleko sojowe do swojej diety

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Najbardziej popularnym mlekiem jest oczywiście krowie. Obok niego istnieje także wiele innych odmian mleka produkowanego z roślin np. mleko sojowe. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Dieta w chorobie Hashimoto – budowa jelita wpływa na jakość życia chorych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Poprawna budowa jelita warunkuje lepsze życie osobom chorym na Hashimoto

Soja nie zawsze idzie w parze z męskością

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Fitoestrogeny zawarte w soi wpływają na gospodarkę hormonalną mężczyzny. Czy zatem mężczyznom zajadającym się kotletami sojowymi grozi feminizacja?

Soja – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Przekonaj się, jakie bogactwa kryje w sobie soja!

Natto – właściwości i zastosowanie sfermentowanej soi

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Natto, czyli sfermentowana soja to danie podawane na co dzień w kuchni japońskiej. Poznaj właściwości jednego z najzdrowszych produktów na świecie.

Korzyści płynące ze stosowania japońskiej diety

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Kuchnia japońska obfituje w ryby i warzywa. Do posiłku często podaje się zielona herbatę. Te cechy, oraz wiele innych, powoduje, że dieta Japończyków zaliczana jest do jednej z najzdrowszych na świecie.

Kuchnia japońska – charakterystyka i tradycyjne dania

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Poznajcie tradycyjne dania Japonii. Kuchnia japońska obfituje w różnego rodzaju ryby i i dania z owocami morza. Ich miłośnicy z pewnością odnajdą swoje ulubione smaki.

Być kobietą – dieta dostosowana do potrzeb kobiety

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Płeć jest niezwykle ważnym czynnikiem warunkującym specyfikę naszej diety. Dowiedz się, których ze składników odżywczych nie może zabraknąć w diecie kobiety.

Fitoestrogeny. Działanie i występowanie roślinnych hormonów

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Fitoestrogeny są hormonami naturalnie występującymi w roślinach. Pełnią funkcje przeciwutleniające, grzybobójcze i budulcowe. Wykazują działanie zbliżone do żeńskich hormonów płciowych.

Przepisy kuchni wegańskiej. Zdrowo, smacznie, kolorowo

Magdalena Wilk ponad miesiąc temu

Dieta wegańska wymaga wielu wyrzeczeń, ale również otwiera się na nowe możliwości i smaki. Co tak na prawdę jedzą weganie? Zobacz i spróbuj!

Mleko sojowe vs mleko ryżowe. Właściwości i skład zamienników mleka krowiego

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Mleko krowie zna każdy, lecz nie wszyscy za nim przepadają. Na rynku od dłuższego czasu znaleźć można jego ciekawe zamienniki. Czy są one jednak tak samo zdrowe?