Jesteś na:

śniadanie

Płatki jaglane – indeks glikemiczny, kalorie, przepisy. Jak gotować płatki jaglane?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Płatki jaglane to propozycja naturalnie bezglutenowych płatków zbożowych produkowanych z drobnych, żółtych ziarenek prosa. Podobnie jak wszystkie produkty zbożowe charakteryzują się one wysoką zawartością witamin z grupy B, a ponadto stanowią źródło kwasu krzemowego, budującego włosy, skórę i paznokcie, witaminy E oraz pierwiastków śladowych, takich jak wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk i mangan.

Płatki kukurydziane – skład. Czy płatki kukurydziane są zdrowe?

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Poznaj skład płatków śniadaniowych Cornflakes. Czy płatki kukurydziane to dobry wybór podczas diety?

Śniadanie białkowo tłuszczowe – propozycje. Dla kogo śniadanie białkowo-tłuszczowe?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Śniadanie jest niewątpliwie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, który dostarcza energii na cały poranek, a także uzupełnia braki powstałe podczas snu. Jest pierwszym posiłkiem po co najmniej 8-godzinnej przerwie. Planując je, powinniśmy mieć na uwadze to, by dostarczyło nam sytości i wspomnianej już energii, ale także nie wywołało uczucia senności, wywołanego spożyciem zbyt ciężkiego czy też źle zbilansowanego pożywienia.

Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć? Ile kalorii powinno mieć śniadanie?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Większość z nas wie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Niestety równie duża część z nas nie spożywa go w ogóle lub też przyrządza ten posiłek z niewłaściwych produktów, które dostarczają pustych kalorii i powodują uczucie senności czy szybkie wystąpienie głodu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że skomponowanie racjonalnego i smacznego śniadania nie jest skomplikowane, a wymaga jedynie znajomości kilku wytycznych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Kasza manna dla dzieci i niemowląt. Kasza manna na śniadanie, na deser

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Fit przepisy z kaszy manny, jak wprowadzić kaszę manną do diety niemowlaka?

Domowa granola

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Nie macie pomysłu na szybkie, pełne wartości odżywczych i smaczne śniadanie ? Mam dla Was idealną propozycję, czyli domową granolę, którą można spożyć np. z mlekiem lub jogurtem naturalnym. 

Co jeść na śniadanie? Pomysły na śniadanie

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie i jakie produkty koniecznie powinny znaleźć się na śniadaniowym stole? O tym w artykule!

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – czy przed treningiem to dobry pomysł?

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Śniadanie białkowo-tłuszczowe stało się dość popularnym rozwiązaniem w obecnych czasach. Obiegowe opracowania pojawiające się na rozmaitych blogach, portalach społecznościowych i forach internetowych głoszą, iż uwzględnianie węglowodanów w porannym posiłku może obniżyć efektywność redukcji tkanki tłuszczowej. Czy jednak tak „zero-jedynkowe” podejście do tematu jest, aby na pewno słuszne?

Nie wszystkie produkty są dobre na śniadanie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak wiemy, śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zatem przygotować pożywne i zdrowe śniadanie. Niestety nie wszystkie produkty są polecane na śniadanie. Dowiedz się czego, należy unikać!

Parówki – czy można je jeść bez lęku o swoje zdrowie?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Parówki najczęściej zjadamy na śniadanie, kolację bądź w formie popularnych hot-dogów. Wiele kontrowersji krąży wokół parówek. Dziś odpowiemy na pytanie, czy parówki mogą być zdrowe?

Z kawą na śniadanie schudniesz! Ale czy to zdrowe?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kofeina zawarta w kawie ma wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Niestety ma również swoje wady. Czy dieta Kopenhaska polecająca kawę zamiast śniadania skutecznie pomoże nam schudnąć czy może zniszczy nam zdrowie?

Delegacja służbowa, czyli jak utrzymać dietę i nie poddać się na starcie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Częste wyjazdy służbowe nie muszą kończyć się większym rozmiarem kolejnych eleganckich garniturów czy garsonek. Dobrze przemyślany plan żywieniowy ustalony przed wyjazdem na delegację może okazać się rozwiązaniem zabezpieczającym przed niekontrolowanym apetytem, którego zaspokojenie kończy się przeważnie na dużej porcji mało wartościowego posiłku w barze szybkiej obsługi czy słodkich lub słonych przekąskach wieczorową porą. Poznaj zasady diety podczas delegacji!

Dieta dla taksówkarza, czyli jak uchronić się przed otyłością – praktyczne porady

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Długotrwała, siedząca praca powtarzalna każdego dnia oraz brak czasu na aktywność fizyczną. Omijanie najważniejszego posiłku - śniadania i niedobra jakość pozostałych w ciągu dnia. Ponadto nałóg palenia papierosów i nadmierne spożycie napojów bogatych w kofeinę. Dieta kierowcy jest niezdrowa, ciężko strawna oraz zbyt kaloryczna, co jest powodem nadwagi i otyłości wśród mężczyzn wykonujących ten zawód. Poznaj zasady zdrowej diety dla kierowców.

Brak śniadania to pierwszy krok ku otyłości

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Osoby, które nie jedzą śniadania, uważają to za najlepszy sposób na utrzymanie zgrabnej sylwetki. Niestety są w błędzie! Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie należy z niego rezygnować.

Owsianka chroni Twoje dziecko przed otyłością i dba o jego zdrowie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Owsianka na śniadanie w prosty sposób może stać się pełnowartościowym posiłkiem dbającym o zdrowie Twojego dziecka! Już od najmłodszych lat staraj się budować zdrowe nawyki u swojej pociechy.

Regularne spożywanie posiłków wśród Polaków

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

W sumie powinno się zjadać 4–5 posiłków dziennie. Niby wszyscy o tym wiedzą, ale nie wszyscy przestrzegają tej zasady i ktoś kto je „aż tyle” posiłków często budzi zdziwienie. Regularne spożywanie posiłków wcale nie powinno zaskakiwać. Dowiedzmy się, dlaczego jest to ważne i jakie ma znaczenie dla organizmu.

Zbożowe płatki: zwykłe, górskie i błyskawiczne – różnice i właściwości

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Płatki zbożowe – nazwa na pozór jednoznaczna, jednak stosowana w odniesieniu do trzech rodzajów: zwykłych, górskich i błyskawicznych. Podstawowym surowcem produkcji płatków zbożowych jest pełnowartościowy ziarniak owsa, jęczmienia czy orkiszu, ale sposób obróbki determinuje to, jakie składniki pozostaną po obróbce w produkcie ostatecznym, a jakie utracimy wraz z odpadami.

Owsianka – pyszny sposób na zwiększenie odporności

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak się okazuje owsianka może być doskonałym sposobem na śniadanie, a także na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wszystko dzięki wchodzących w jej skład β-glukanów.

Owsianka – najlepsze śniadanie w okresie jesienno-zimowym

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Płatki owsiane są pod względem wartości odżywczych idealnym produktem śniadaniowym. Odpowiednio przyrządzone dostarczą energii oraz zapewnią uczucie sytości przez cały poranek.