Jesteś na:

słodziki

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.

Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stewia jest naturalną substancją słodzącą, kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.

Jaggery, czyli właściwości mało popularnego zamiennika cukru białego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak przebiega proces jego wytwarzania, czym się charakteryzuje i do czego można go używać?

Słodziki – wady i zalety zamienników cukru

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Coraz więcej z nas szuka jednak alternatywy dla białych kryształów, które osłodzą życie równie skutecznie, co biały cukier, nie przynosząc jednocześnie tylu negatywnych skutków zdrowotnych. Czy wszystkie słodziki to idealna, pozbawiona wad alternatywa dla sacharozy? Jakie są plusy i minusy używania zamienników cukru?

Sukraloza – słodzik, którego lepiej nie mieć w organizmie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wyścig producentów żywności, chcących stworzyć produkt idealny, czyli smaczny i niskokaloryczny, niestety odbija się na zdrowiu konsumentów. Przykładem może być zastosowanie sukralozy.

Unikaj produktów zawierających aspartam!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Produkty „zero”, „light” swoją niską kaloryczność zawdzięczają głównie zamiennikom cukru. Dzięki temu zachowują swój smak i nie zawierają dużo kalorii. Dla osób dbających o linię, wydają się być idealnymi produktami. Dlaczego tak niej jest?

Lucuma – właściwości, skład oraz zastosowanie naturalnego słodzika

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jednym z mniej znanych, a równie godnych uwagi naturalnych słodzików jest lucuma – mały owoc o bogatym wnętrzu odżywczym, który z powodzeniem dołączyć może do coraz szerszego grona superfoods!

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

Erytrol – występowanie, otrzymywanie, właściwości i zastosowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Lepsza alternatywa dla cukru, czy szkodliwy dla zdrowia słodzik? Poznajcie erytrol!

Coca-Cola – porównanie składu popularnych napojów

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Na rynku obecne są 4 rodzaje Coca-Coli: Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero i Coca-Cola Life. Czym właściwie się różnią? I która z nich jest najlepsza?

Aspartam. Cała prawda o długotrwałym stosowaniu popularnego słodziku

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Jak to w końcu jest z tym aspartamem? Popularny słodzik szkodzi czy nie? Przeczytaj wyniki najnowszych badań i zdecyduj, czy lepiej go unikać, a może nie.

Popularne zamienniki cukru i tłuszczu, czyli co kryją w sobie produkty typu light

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Żywność typu „light” w ostatnim czasie stała się bardzo popularna, ale czy wiemy co sprawia, że takie produkty wyróżniają się niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnych?