Jesteś na:

składniki odżywcze

Cynk – niezbędny mikroelement. Zobacz za co jest odpowiedzialny!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Choć cynk występuje w organizmie ludzkim w śladowych ilościach, jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu jest niepodważalna. Jego niedobory mogą być bardzo niebezpieczne!

Wartość odżywcza żywności oraz czynniki determinujące

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wybór wartościowych produktów, jako źródło białka, węglowodanów, tłuszczu oraz pozostałych niezbędnych składników zbilansowanej diety, jest jednym z warunków zachowania zdrowia. Na wartość odżywczą produktów spożywczych ma wpływ wiele czynników, na które w większości przypadków możemy wpłynąć. Czym jest wartość odżywcza i jakie czynniki ją determinują?

Soylent – jedzenie przyszłości dla zabieganych

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

W 2012 roku student informatyki Rob Rhineheart doszedł do wniosku, iż jedzenie nie jest mu całkowicie potrzebne. W konsekwencji nie stał się jednak mnichem, który potrzebuje do życia promieni świetlnych lub kosmicznej energii.

Biodostępność składników mineralnych z pożywienia

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz woda stanowią prawdziwe bogactwo soli mineralnych. Jednak nie tylko dieta zapewnia i wpływa na optymalny stan odżywienia organizmu poszczególnymi mikro i makroelementami.

Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Te bardzo młode stadia rozwoju roślin są magazynem ogromnej ilości składników odżywczych. Warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Witamina B6 – działanie, niedobór, nadmiar, występowanie i dawkowanie

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Witamina B6 to jedna z witamin z grupy B, dzięki której powstają w naszym organizmie hormony szczęścia oraz adrenalina. Niezbędna jest także przy przemianach najważniejszych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów oraz białek.

Najlepsze sposoby obróbki termicznej warzyw

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Jak zachować najwięcej cennych substancji w warzywach? Jak gotować zdrowo? Poznaj kilka metod, które pozwolą zachować najwięcej witamin w warzywach.

O najważniejszych w diecie sportowców składnikach odżywczych słów kilka

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Każdy z nas zapytany, prawdopodobnie umiałby wymienić podstawowe składniki odżywcze. Czy równie pewnie odpowiedzielibyśmy na pytanie, jaką rolę spełniają one w żywieniu osób uprawiających sport? Oto podpowiedź.

Jagody acai kontra jagody goji – zobacz różnicę

Kinga Orłowska ponad miesiąc temu

Jagody goji czy jagody acai, które wybrać? Dowiedz się, jakie są między nimi różnice.

Interakcje leków z żywnością, zobacz co wpływa na ich wchłanianie

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Na działanie leków ma wpływ nie tylko ich dawkowanie, ale również połączenie z żywnością. Dowiedz się, czym nie należy popijać leków oraz, czy lepiej zażywać je przed czy po posiłku.

Idealna dieta dla nastolatków, studentów i kobiet w ciąży

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

W każdym okresie naszego życia powinniśmy jeść zdrowo i dbać o to, co znajduje się na naszym talerzu.

Jagody acai na odchudzanie

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Jedz owoce acai, a na pewno stracisz kilogramy! Kilka faktów na temat tych cudownych owoców.

Bilans energetyczny i jego rodzaje. Zobacz jak prosto go obliczyć

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Prawidłowo skomponowana dieta to nie tylko ilość kalorii. Zadbaj również o odpowiednie proporcje składników odżywczych, witamin i mikroelementów.