Jesteś na:

składniki mineralne

Jod – właściwości. Objawy niedoboru jodu. Produkty bogate w jod

Agnieszka Pankowska ponad tydzień temu

Pierwiastki śladowe występują w organizmach roślinnych i zwierzęcych w bardzo niewielkiej ilości. Są one jednak niezbędne do wielu różnych przemian zachodzących w organizmie. Jednym z pierwiastków śladowych potrzebnych do życia jest jod. Jego rozpowszechnienie w środowisku nie jest równomierne. Największa ilość jodu znajduje się w oceanach. Po utlenieniu jodki obecne w morzach i oceanach przedostają się do atmosfery, a stamtąd w postaci opadów ponownie trafiają do wód oraz gleby [1].

Miedź w organizmie – niedobór i nadmiar. Właściwości miedzi

Patrycja Nawojowska ponad tydzień temu

Wszystkie organizmy żywe potrzebują miedzi do wzrostu, rozwoju i przetrwania. Chociaż miedź jest pierwiastkiem śladowym, pełni ważne funkcje w organizmie, a jej niedobór, jak i nadmiar są szkodliwe.

Sole mineralne. Funkcje soli mineralnych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W publikacjach naukowych oraz książkach tematycznych dotyczących zasad zdrowego odżywiania lub opisujących wartość odżywczą produktów spożywczych, napotykamy się na termin "soli mineralnych" lub "składników mineralnych". Wiadomym jest, że związki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie ustroju człowieka i należy dostarczać je do organizmu każdego dnia wraz ze spożywanym pożywieniem oraz wodą. Jednak, czym są "sole mineralne" i jakie pełnią funkcje?

Woda mineralna – wysoko- i niskozmineralizowana, skład. Jaka jest najlepsza woda mineralna?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Każdy wie, że picie wody jest zdrowe. Większość z nas ma przy sobie codziennie butelkę tego płynu i żyje ze świadomością, iż jego styl życia jest fit. Jednak niewiele osób wie, czym różnią się wody dostępne na półkach sklepowych oraz co kryje się pod nazwą wody wysoko-, czy też nisko zmineralizowanych. Różnica ta jest dość istotna i warto wiedzieć, jak dokonać odpowiedniego wyboru.

Magnez – rola w organizmie, niedobór, skutki niedoboru. Co wypłukuje magnez?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Składniki mineralne należą do związków niezbędnych, czyli egzogennych. Oznacza to, że muszą zostać dostarczone do naszego organizmu wraz ze spożywanym pokarmem. Ze względu na ich ilość w organizmie dzielimy je na makro- oraz mikroelementy. Do makroelementów zaliczamy pierwiastki, na które dzienne zapotrzebowanie wynosi ponad 100 mg. Do tej grupy należy m.in. magnez [1].

Niedobór żelaza – objawy skutki, dieta. Jak uzupełnić niedobór żelaza?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Żelazo to pierwiastek należący do mikroelementów, który jest niezbędnym składnikiem do transportu tlenu w ustroju. W organizmie człowieka znajduje się przede wszystkim w hemoglobinie, a także mioglobinie i enzymach biorących udział w oddychaniu komórkowym oraz rozkładających szkodliwy nadtlenek wodoru. Pozostała część odkładana jest w wątrobie, śledzionie, nerkach, surowicy krwi oraz szpiku.

Magnez – objawy niedoboru, działanie. Jaki preparat magnezowy wybrać?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Bolesne skurcze, drganie powiek, łamliwe paznokcie i wypadające włosy, objawy te często są bagatelizowane, a mogą świadczyć o niedoborze magnezu. Sprawdź czy problem ten dotyczy i Ciebie.

Chrom – objawy niedoboru i suplementacja. Właściwości odchudzające chromu

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Chrom to mikroelement, którego właściwości zdrowotne zostały odkryte podczas badań nad cukrzycą. Często jest on polecany w trakcie odchudzania – czy jednak będzie wystarczający podczas redukcji masy ciała? Z czym wiąże się niedobór tego pierwiastka? Co powinniśmy wiedzieć na temat jego suplementacji zanim się na nią zdecydujemy? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.

Nasiona chia czy siemię lniane – co lepsze?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Odkąd nasiona chia stały się popularne na naszym rynku wiele osób zaczęło zastanawiać się, czym one właściwie różnią się od dobrze znanego nam siemienia lnianego. Czy jest w nich coś, co powoduje, że są o wiele zdrowsze od nasion lnu? A może zupełnie przeciwnie?

Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć bogate w witaminy i pierwiastki, zawierają substancję antyodżywczą – rzeczony kwas fitynowy.

Stan paznokci a niedobory witaminowe

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jeżeli nagle nasze paznokcie stały się łamliwe, rozdwojone, pojawiły się na nich przebarwienia lub płytka pokryta jest poprzecznymi lub podłużnymi rowkami może być to sygnał, że w organizmie coś się dzieje.

Miód rzepakowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Polska to jeden z krajów przodujących w pozyskiwaniu miodu. W 2006 roku na jedną polską pszczelą rodzinę przypadało aż 20 kg miodu. Grzechem byłoby przejść wobec tego faktu obojętnie i nie wykorzystać cennych właściwości jakie produkt ten niesie ze sobą.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?

Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.

Analiza pierwiastkowa włosa – dobra metoda diagnostyczna czy chwyt marketingowy?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Z pomocą ma wtedy przychodzić analiza pierwiastkowa włosa, która promowana jest jako najlepsza metoda diagnostyczna składników mineralnych zgromadzonych w organizmie. Czy skan minerałów zawartych we włosie faktycznie lepiej odzwierciedla magazyn poszczególnych pierwiastków, czy jest to jedynie chwyt marketingowy uszczuplający zasoby naszego portfela?

Ryż paraboiled – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jakie wartości odżywcze niesie za sobą spożywanie ryżu parabolicznego oraz jakimi cechami kulinarnymi charakteryzuje się ten gatunek zboża? Zapraszam do lektury!

Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stewia jest naturalną substancją słodzącą, kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.

Proszek zasadowy – skład, wpływ na odchudzanie, stosowanie oraz skutki uboczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nadmiar kwasotwórczych pierwiastków, objawia się przewlekłym zmęczeniem, bólem głowy, podkrążonymi oczami oraz szarą i zmęczoną cerą, co jest często spotykanym zjawiskiem u osób stosujących dietę ubogą w świeże warzywa i owoce. Ratunkiem wydaje się wzbogacenie diety o alkalizujące jarzyny. Na rynku pojawił się również nowy produkt pod nazwą proszku zasadowego, który warto poznać.

Dieta w chorobach nerek – zasady oraz efekty

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dieta wspomagająca pracę nerek powinna dostarczać optymalnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ilości sodu, potasu, fosforu, białka oraz płynów.