Jesteś na:

składniki mineralne

Magnez – objawy niedoboru, działanie. Jaki preparat magnezowy wybrać?

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Bolesne skurcze, drganie powiek, łamliwe paznokcie i wypadające włosy, objawy te często są bagatelizowane, a mogą świadczyć o niedoborze magnezu. Sprawdź czy problem ten dotyczy i Ciebie.

Chrom – objawy niedoboru i suplementacja. Właściwości odchudzające chromu

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Chrom to mikroelement, którego właściwości zdrowotne zostały odkryte podczas badań nad cukrzycą. Często jest on polecany w trakcie odchudzania – czy jednak będzie wystarczający podczas redukcji masy ciała? Z czym wiąże się niedobór tego pierwiastka? Co powinniśmy wiedzieć na temat jego suplementacji zanim się na nią zdecydujemy? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.

Nasiona chia czy siemię lniane – co lepsze?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Odkąd nasiona chia stały się popularne na naszym rynku wiele osób zaczęło zastanawiać się, czym one właściwie różnią się od dobrze znanego nam siemienia lnianego. Czy jest w nich coś, co powoduje, że są o wiele zdrowsze od nasion lnu? A może zupełnie przeciwnie?

Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć bogate w witaminy i pierwiastki, zawierają substancję antyodżywczą – rzeczony kwas fitynowy.

Stan paznokci a niedobory witaminowe

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Jeżeli nagle nasze paznokcie stały się łamliwe, rozdwojone, pojawiły się na nich przebarwienia lub płytka pokryta jest poprzecznymi lub podłużnymi rowkami może być to sygnał, że w organizmie coś się dzieje.

Miód rzepakowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Polska to jeden z krajów przodujących w pozyskiwaniu miodu. W 2006 roku na jedną polską pszczelą rodzinę przypadało aż 20 kg miodu. Grzechem byłoby przejść wobec tego faktu obojętnie i nie wykorzystać cennych właściwości jakie produkt ten niesie ze sobą.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?

Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.

Analiza pierwiastkowa włosa – dobra metoda diagnostyczna czy chwyt marketingowy?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Z pomocą ma wtedy przychodzić analiza pierwiastkowa włosa, która promowana jest jako najlepsza metoda diagnostyczna składników mineralnych zgromadzonych w organizmie. Czy skan minerałów zawartych we włosie faktycznie lepiej odzwierciedla magazyn poszczególnych pierwiastków, czy jest to jedynie chwyt marketingowy uszczuplający zasoby naszego portfela?

Ryż paraboiled – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jakie wartości odżywcze niesie za sobą spożywanie ryżu parabolicznego oraz jakimi cechami kulinarnymi charakteryzuje się ten gatunek zboża? Zapraszam do lektury!

Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stewia jest naturalną substancją słodzącą, kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.

Proszek zasadowy – skład, wpływ na odchudzanie, stosowanie oraz skutki uboczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nadmiar kwasotwórczych pierwiastków, objawia się przewlekłym zmęczeniem, bólem głowy, podkrążonymi oczami oraz szarą i zmęczoną cerą, co jest często spotykanym zjawiskiem u osób stosujących dietę ubogą w świeże warzywa i owoce. Ratunkiem wydaje się wzbogacenie diety o alkalizujące jarzyny. Na rynku pojawił się również nowy produkt pod nazwą proszku zasadowego, który warto poznać.

Dieta w chorobach nerek – zasady oraz efekty

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dieta wspomagająca pracę nerek powinna dostarczać optymalnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ilości sodu, potasu, fosforu, białka oraz płynów.

5 zalet wody zjonizowanej i jej wpływ na zdrowie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Cały świat jest zafascynowany rewelacyjnymi wskaźnikami zdrowia populacji Japonii oraz Korei Południowej z ostatnich 30. lat. Do tego stanu rzeczy w dużym stopniu przyczyniło się zastosowanie nowoczesnych technologii poprawy jakości wody i jej biologicznych wskaźników. Woda zjonizowana została tam oficjalnie zaakceptowana, jako środek pomocy w leczeniu wielu chorób. Poznajmy zatem cudowne właściwości wody alkalicznej.

Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych i błonnika, a składniki te zgromadzone są w większości tuż lub wewnątrz skórki okrywającej tkanki roślinne. Ważna jest zatem odpowiedź na pytanie: czy warto obierać warzywa i owoce ze skórki?

Drożdże spożywcze czy piwowarskie? Poznajmy różnice

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Warto poznać cechy, jakie odróżniają drożdże piwowarskie od spożywczych, aby móc wybrać odpowiedni produkt dostosowany do swoich indywidualnych potrzeb.

Domowe sposoby na piękne dłonie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Stan naszej skóry świadczy w dużej mierze o stanie naszego zdrowia a także prowadzonym stylu życia. Dłonie, które nieustannie trzymamy na zewnątrz stanowią naszą wizytówkę. Warto zadbać o nie, aby były zawsze piękne i gładkie. Podpowiemy jak to zrobić w domowym zaciszu.

Dodaj gotowane jajko do sałatki a stanie się jeszcze zdrowsza

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dodając do swojej sałatki gotowane jajko Twój organizm wchłonie więcej witamin z surowych warzyw!

Wartość odżywcza żywności oraz czynniki determinujące

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wybór wartościowych produktów, jako źródło białka, węglowodanów, tłuszczu oraz pozostałych niezbędnych składników zbilansowanej diety, jest jednym z warunków zachowania zdrowia. Na wartość odżywczą produktów spożywczych ma wpływ wiele czynników, na które w większości przypadków możemy wpłynąć. Czym jest wartość odżywcza i jakie czynniki ją determinują?

Pyłek pszczeli – skład, właściwości, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły. To w pełni naturalny surowiec, który coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Poznajmy bogaty skład chemiczny i cenne właściwości zdrowotne pyłku pszczelego.