sezam

Pasta tahini – właściwości, cena, gdzie kupić. Jak zrobić tahini i do czego je wykorzystać?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Pasta tahini może stanowić zarówno dodatek do wielu potraw, jak i bazę do przygotowania innych produktów spożywczych. Czym jest pasta tahini i w jakich cenach można ją spotkać w sklepach?

Chałwa – skład, właściwości, przepis. Czy chałwa jest zdrowa?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Z czego zrobiona jest chałwa? Dowiedz się, jak wpływa na zdrowie i czy warto zrobić ją samodzielnie.

Sezam – właściwości lecznicze. Jak jeść sezam?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Sezam to surowiec znany praktycznie każdemu. Często spotykany jest na skórce chleba, jako dodatek do ciast i deserów, a także w formie przekąski, t. j. sezamki, a nawet pasty zwanej Tahini. Cenimy go za niepowtarzalny aromat. Nie każdy wie, że jego zdrowotne właściwości są znacznie cenniejsze. Wpływa leczniczo na wszelkie choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę, nowotwory, a nawet w przypadku uszkodzenia wątroby. Jego działanie jest szerokie i z pewnością warte większej uwagi.

Czarny sezam – właściwości. Czarny sezam a czarnuszka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kuchnia Dalekiego Wschodu charakteryzuje się wyrazistością, bogactwem smaku i aromatu i nieprzeciętnym zastosowaniem z pozoru prostych produktów. Czarny sezam wykorzystywany jest chętnie w kuchni koreańskiej, która blisko jest spokrewniona z kuchnią chińską i japońską, w których również sezam czarny wiedzie prym.

Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki, chrupiący przysmak. Jednak czy sezam ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Poznajmy moc nasion sezamu i przepisy z jego dodatkiem.

Ciasto z komosą ryżową na spodzie z dodatkiem tahini

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Ciasto na bazie komosy ryżowej to idealne rozwiązanie dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale również dla wszystkich ceniących walory odżywcze tego pseudozboża.