sery

Ser halloumi – skład, właściwości, gdzie kupić, cena, przepisy

Ser halloumi odznacza się wysoką zawartością składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Coraz częściej wybierany jest jako zamiennik tradycyjnych serów. Jakimi właściwościami się charakteryzuje i jaki jest jego skład?

Sery pleśniowe: brie, camembert, blue, lazur – przepisy

Monika Kubiś dietetyk kliniczny ponad miesiąc temu

Brie, camembert, blue czy lazur? Jak ser, z jakiego rodzaju mleka jest wykonany? Co z niego przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Zapraszam do lektury.

Ser bryndza, gorgonzola, parmezan, mascarpone, – czyli o mniej znanych serach

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Bryndza, gorgonzola, parmezan i serek mascarpone to produkty z głęboko zakorzenioną tradycją. Jak nie dać się oszukać przez producentów i kupić tradycyjny ser? Poznajmy bliżej charakterystyczne cechy wyżej wymienionych serów.

Homogenizacja – mleka, serków. Przepisy z serka homogenizowanego

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Homogenizacja jest procesem niezwykle powszechnym w obecnych czasach. Wiele osób nie jest świadomych ile produktów codziennego użytku powstało w wyniku przeprowadzenia omawianej metody. Składniki takie są niezwykle promowane przez producentów jako lekkie i szybciej ulegające trawieniu. Nie ma się co dziwić, gdyż jest to niezwykle korzystne ze względu na czynniki ekonomiczne dla przedsiębiorstw. Na czym polega homogenizacja i czy warto sięgnąć po takie produkty? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Ser żółty to produkt goszczący praktycznie w każdym domu nie tylko Polskim, ale i społeczności na całym świecie. Jego skład i duża wartość odżywcza nie jest wszystkim znana, a już mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż z łatwością ser taki można przygotować w zaciszu domowym i zaskoczyć swoich domowników. Spróbuj, to proste!

Ser kozi – właściwości, przepisy. Ser kozi w ciąży

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mleko kozie charakteryzuje się bogatym profilem składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Produkowane z niego przetwory mleczne, do których zaliczamy jogurty, serki oraz tradycyjne sery długo dojrzewające, mogą stanowić wartościowy element codziennej, zróżnicowanej diety.

Sery – rodzaje, wartości odżywcze, produkcja, konsumpcja

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Sery są produktami spożywczymi pozyskiwanymi z mleka. Ze względu na swój charakterystyczny smak oraz zapach są to surowce szczególnie lubiane lub wręcz znienawidzone przez konsumentów. Jakie wyróżniamy rodzaje serów? Czy warto po nie sięgać i jakie najlepiej wybierać?

Ser topiony – jego skład Was zaskoczy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Serki topione to popularne smarowidła do chleba. Dziś w sklepach możemy wybierać spośród wielu rodzajów. Serki śmietankowe, z dodatkami lub bez, posiadają jednak tę samą bazę. Czas poznać skład serków topionych!

Serwatka – powstawanie, skład, właściwości i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Przez bardzo długi czas serwatka była niedoceniania i traktowana jako odpad. Rozpoczęcie nad nią badań laboratoryjnych wykazało, że stanowi ona cenne źródło wielu składników, a zwłaszcza cennych jakościowo białek.

Żółty ser uzależnia niemniej niż narkotyk

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy jesteś w stanie powstrzymać się od jedzenia sera? Jeśli odpowiesz negatywnie nie ma w tym nic dziwnego. Naukowcy dowodzą, że żółty ser może uzależniać jak kokaina!

10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Smażony szczur, żywy ser, zgniłe mięso, czym są preriowe ostrygi i jaki jest najbardziej obrzydliwy afrodyzjak świata. Zobacz, co jeszcze rozpływa się w ustach.

Rozwiązanie zagadki francuskiej diety coraz bliżej!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak to się dzieje, że Francuzi przy tak dużym spożyciu tłuszczów nasyconych stosunkowo mało zapadają na choroby serca? Naukowcy kolejnych poszlak szukają wśród francuskich serów!

Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.

Kuchnia grecka – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta śródziemnomorska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Warto z niej czerpać ile się da. Tym razem przybliżymy Wam nieco kuchnię grecką. Zapraszamy!

Dopamina i jej źródła w produktach spożywczych

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Czy wiesz, że niektre produkty zawierają czyste szczęście? Spraw, aby każdy Twój posiłek był źródłem przyjemności!

Kuchnia litewska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kuchnia litewska obfituje w dania ziemniaczane i mączne. To królestwo cepelinów, kołdunów i chłodnika litewskiego .

Kuchnia bułgarska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Wsród kuchni świata warto również zwrócić uwagę na kuchnię bułgarska. Jest ona bogata w aromatyczne dania wypełnione warzywami i różnego rodzaju mięsem.

Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Produkty, które co dzień używamy w naszej kuchni, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad, kolację, imprezę mają często zaskakujący wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Warto wiedzieć o tym nieco więcej skoro już używamy ich co dzień.