ryż

Ryż paraboiled – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jakie wartości odżywcze niesie za sobą spożywanie ryżu parabolicznego oraz jakimi cechami kulinarnymi charakteryzuje się ten gatunek zboża? Zapraszam do lektury!

Różne gatunki ryżu – który najlepszy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na świecie istnieje wiele gatunków ryżu, które między sobą różnią się nie tylko zawartością błonnika, skrobi, składników mineralnych oraz witamin, ale i zastosowaniem, kolorem, wyglądem ziarenek, smakiem, czasem przygotowania i… wieloma innymi cechami. Poznajmy bliżej najpopularniejsze rodzaje bezglutenowego zboża oraz zastanówmy się: który z nich wybrać?

Koji – właściwości, otrzymywanie i zastosowanie sfermentowanego ryżu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kiszony ryż zostaje dzięki temu doceniony zarówno przez fanów kuchennych eksperymentów, jaki i osoby zainteresowane wartościowymi, ale i nietuzinkowymi produktami pochodzącymi z innych kultur. Poznajmy ryż koji.