ryż

Ryż – biały, czerwony, czarny, dziki. Który ryż jest najzdrowszy? Przepisy na dania z ryżem

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Gatunek Oryza sativa od wieków stanowił podstawę jadłospisu niemalże połowy ludności świata. Choć na naszej planecie występuje wiele odmian ryżu, każda z nich ma inne właściwości, walory smakowe i zastosowanie. Ryż biały jest najbardziej znaną i popularną odmianą w polskich kuchniach, aczkolwiek mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż w tych mniej znanych, kolorowych ziarenkach znajduje się znacznie więcej związków o właściwościach prozdrowotnych.

Olej ryżowy – właściwości, na włosy. Olej ryżowy do smażenia

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Tłuszcze roślinne jako zdrowsza alternatywa dla tłuszczów zwierzęcych chętnie wykorzystywane są w codziennej diecie. Choć najczęściej sięgamy po popularną oliwę z oliwek czy olej rzepakowy, coraz większą uwagę zwraca się też na inne typy olejów, m.in. olej ryżowy. Jeśli przyjrzeć mu się bliżej, okaże się, iż posiada on wyjątkowy prozdrowotny wpływ na organizm ludzki, dzięki związkom czynnym takim jak gamma oryzanol czy fitosterole. Warto wiedzieć jakie właściwości ma do zaoferowania.

Właściwości mleka ryżowego, wskazania i przeciwwskazania do picia. Przepis na mleko ryżowe

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Mleka roślinne ostatnimi czasy zyskały na popularności. Na pewno związane jest to zataczającą coraz szersze kręgi modą na weganizm. Czy zastąpienie mleka krowiego mlekiem ryżowym to dobry pomysł?

Ryż paraboiled – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jakie wartości odżywcze niesie za sobą spożywanie ryżu parabolicznego oraz jakimi cechami kulinarnymi charakteryzuje się ten gatunek zboża? Zapraszam do lektury!

Różne gatunki ryżu – który najlepszy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na świecie istnieje wiele gatunków ryżu, które między sobą różnią się nie tylko zawartością błonnika, skrobi, składników mineralnych oraz witamin, ale i zastosowaniem, kolorem, wyglądem ziarenek, smakiem, czasem przygotowania i… wieloma innymi cechami. Poznajmy bliżej najpopularniejsze rodzaje bezglutenowego zboża oraz zastanówmy się: który z nich wybrać?

Koji – właściwości, otrzymywanie i zastosowanie sfermentowanego ryżu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kiszony ryż zostaje dzięki temu doceniony zarówno przez fanów kuchennych eksperymentów, jaki i osoby zainteresowane wartościowymi, ale i nietuzinkowymi produktami pochodzącymi z innych kultur. Poznajmy ryż koji.

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o waflach ryżowych zanim po nie sięgniesz!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wafle ryżowe to lubiana przez wielu przekąska. Uznawane są za produkt zdrowej żywności i fit, co pozwala niektórym zjeść całe opakowanie bez wyrzutów sumienia. Jak to jest z tymi waflami?

Nawodnij się owsianką, ryżem bądź kaszą!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Woda jest organizmowi niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, warto zatem zadbać o dostarczenie odpowiedniej jej ilości. Pamiętajmy, że nie tylko napojami możemy nawodnić swój organizm ale także owsianką, ryżem bądź kaszą!