ryby

Karnozyna – działanie, występowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na początku ubiegłego wieku rosyjski badacz Gulewicz jako pierwszy wyizolował z materiału biologicznego karnozynę, której strukturę chemiczną ustalono kilka lat później. Obecnie wiadomo, że tytułowa substancja stanowi główny i podstawowy dipeptyd wchodzący w skład mięśni człowieka i zwierząt.

Pstrąg – hodowla i wartości odżywcze. Jak przyrządzić pstrąga?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Ryby bez wątpienia stanowią wartościowy element diety. Jedną z najsmaczniejszych i łatwo dostępnych w Polsce jest pstrąg.

Morszczuk – właściwości, kalorie, przepisy

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Bardzo często w zaleceniach dietetycznych pojawia się wysokie spożycie ryb. Czy morszczuk może być jedną z ryb, którą warto włączyć do jadłospisów?

Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Rozwój handlu produktami spożywczymi między krajami europejskimi przyczynił się do zwiększenia dostępności żywności śródziemnomorskiej w Polsce. Coraz częściej można ją nabyć w stałej ofercie sklepów lub w czasie specjalnych promocji. Okazuje się, że nowości żywieniowe cieszą się dużą popularnością, a konsumenci coraz częściej eksperymentują w kuchni wykorzystując kolejne produkty spożywcze. Szerokie grono swoich zwolenników zdobył produkt o tajemniczej nazwie anchois, który na dobre zagościł w kuchni Polaków.

Łosoś norweski czy atlantycki? Jak przyrządzić łososia?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Łosoś – dla rybnych smakoszy jedna z najsmaczniejszych ryb. Bez wątpienia może też stanowić główne źródło kwasów omega-3 w diecie. Jakiego łososia kupować, by był najzdrowszy?

Kawior – czerwony i czarny, właściwości. Z czym jeść kawior?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Kawior to produkt uznawany za luksusowy i niedostępny dla zwykłego człowieka. W obecnych czasach dostępne są już takie oferty, na które stać każdego. Dzięki temu właśnie każdy może spróbować ikry i cieszyć się korzyściami jakie wynikają z jej spożycia. Odnotowano, iż wpływa on m.in. na redukcję zmarszczek czy poprawę odporności.

Jak usmażyć rybę – panierka do ryby, ryba w cieście

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Ryby i produkty rybne powinny stanowić nieodłączny element diety każdego człowieka ze względu na bogactwo składników odżywczych, których dostarczają. Szczególnie duży wpływ na wartość odżywczą ryb ma zastosowana obróbka termiczna, która nieprawidłowo dobrana może niwelować korzyści wynikające z konsumpcji tego produktu.

Łosoś – bałtycki, norweski, hodowlany. Czy łosoś jest zdrowy?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Łosoś – źródło wielu ważnych składników odżywczych, minerałów i witamin czy źródło zanieczyszczeń?

Ryby bałtyckie – wędzone, w cieście, na parze, z grilla. Jakie ryby jeść nad morzem?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Ryby jako „pokarm dla mózgu”, z uwagi na obecność niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są niezwykle istotnym elementem codziennego jadłospisu. W Morzu Bałtyckim żyje wiele gatunków ryb, które przygotowywane na rozmaite sposoby mogą stać częścią naszego menu…

Łosoś wędzony – wartości odżywcze, w ciąży. Jak przygotować łososia?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Ryby morskie są dla organizmu człowieka bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych. Dieta kobiety będącej w ciąży powinna być bezpieczna i pełnowartościowa zarówno dla niej, jak i płodu. Przyszła mama, wybierając ryby i włączając je do swojej diety dwa razy w tygodniu, powinna kierować się przede wszystkim najkorzystniejszym działaniem dla zdrowia, czyli najlepsze m.in. będą ryby wolne od wszelkich zanieczyszczeń.

Tuńczyk – świeży czy z puszki? Czy tuńczyk jest zdrowy? Przepisy z tuńczykiem

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Wiadomo nie od dziś, iż mięso ryb posiada wyjątkowe zalety żywieniowe, z uwagi na obecność niezbędnych w naszej diecie składników. Tuńczyk, choć jest gatunkiem drapieżnym z pewnością zadomowił się w niejednej kuchni, gdzie znalazł miejsce nie tylko jako dodatek, ale również jako składnik dań głównych.

Śledzie – wartości odżywcze, właściwości, przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Śledź cieszy się popularnością w Polsce. Mięso ryb jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i składników mineralnych. Śledzie należą do popularnych ryb, które najczęściej spożywane są w postaci marynowanych filetów, koreczków śledziowych lub konserw rybnych w oleju lub pomidorowym sosie.

Tran dla dzieci i niemowląt – działanie, olej z rekina czy tran z dorsza?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Oleje rybie (tran) pozyskiwane z wątroby ryb stanowią cenne źródło kwasów n-3. Czy warto zastosować ich suplementację w postaci tranu?

Dieta na zdrowe stawy – co należy jeść a czego unikać?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?

Witamina D w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina „słońca” syntetyzowana jest w naszej skórze po kontakcie z promieniowaniem słonecznym. Do zainicjowania tego procesu wystarczy codzienna, piętnastominutowa ekspozycja 18% powierzchni ciała nie posmarowanych filtrem UV, na słońce w godzinach 10:00–15:00. W ten sposób powłoka ciała wytwarza nawet do 90% dobowego zapotrzebowania tej niezbędnej witaminy. Zbilansowana dieta w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną i przebywaniem na świeżym powietrzu, stanowią kompleksowe działanie zapobiegające rozwojowi licznych chorób nie tylko układu kostnego.

Co zamiast mięsa, czyli alternatywa dla tradycyjnego schabowego

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia mięso i jego przetwory należy ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Czym je zastąpić?

Zdrowe produkty nie dla wszystkich bezpieczne

Sonia Walla ponad miesiąc temu

„Nie wszystko złoto, co się świeci” i… nie wszystko zdrowe, co za takie uchodzi. Nie wszystkie produkty, którym chętnie nadaliśmy etykietkę „zdrowej żywności” faktycznie na nią zasługują – a przynajmniej nie w stu procentach. Wiele tzw. zdrowych produktów ma swoją ciemną stronę, której nie do końca jesteśmy świadomi. Czas przyjrzeć się pozycjom na półce ze zdrową żywnością i zadecydować, czy faktycznie powinny się one tam znaleźć.

Na kanapkę idealna wędzona makrela!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

W diecie każdej osoby dbającej o zdrowie powinny znaleźć się ryby. Nie zawsze jednak można zakupić łososia, który do najtańszych ryb raczej nie należy. Warto od czasu do czasu zdecydować się na wędzona makrelę.

Smażona, grillowana, gotowana – jaka ryba ma najwięcej kwasów omega?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Ryby są jednym z najlepszych źródeł cennych kwasów omega 3 i 6. Niestety nieprawidłowy sposób przygotowania, może je całkowicie ich pozbawić. Dziś podpowiadamy jak przygotować zdrową rybę!