Jesteś na:

przyprawy

Wywar z liści laurowych – przeciwwskazania i skutki uboczne

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

O liściach laurowych słyszał chyba każdy. Znalazły one bowiem szerokie zastosowanie w kuchni. Są jedną z najczęściej stosowanych przypraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, że liście laurowe, zwane również wawrzynem, używane są też w medycynie ludowej jako środek wspomagający leczenie wielu chorób.

Czubryca – skład, właściwości, zastosowanie

Monika Kubiś dietetyk kliniczny ponad miesiąc temu

Czubryca na stałe przyjęła się w naszej kuchni, choć wywodzi się ona z Bułgarii. Występuje powszechnie w sklepach jako czubryca czerwona i zielona. Pozostałe jej rodzaje są zdecydowanie mniej rozpowszechnione. Smak jakich potraw wzbogaci dodatek czubrycy oraz jakie właściwości posiadają jej mieszanki, dowiedzą się Państwo z poniższego artykułu.

Do czego użyć kolendry? Uprawa kolendry

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Kolendra jest powszechnie stosowana w kuchniach na całym świecie pod wieloma postaciami. Do czego można jej użyć i jak jest uprawiana?

Ocet ryżowy – właściwości. Jak go zrobić? Czym zastąpić ocet ryżowy?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Ocet ryżowy wykorzystywany jest nie tylko do sushi, ale również do innych dań orientalnych, marynat czy warzyw. Celem dodania go do potraw jest nadanie potrawie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych oraz przedłużenie trwałości potraw. Czy ocet ryżowy wykazuje właściwości prozdrowotne?

Soda oczyszczona – właściwości, zastosowanie w domu i medycynie

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Wodorowęglan sodu, zwany potocznie sodą oczyszczoną, to substancja chemiczna w postaci białego proszku, który pozyskiwany jest z minerału – sody śnieżnej. Soda ma wiele właściwości i stąd jest nieodłącznym elementem każdej polskiej kuchni. Używamy jej do wypieków, oczyszczania, a nawet w lecznictwie.

Sos sojowy – jasny, ciemny, skład, cena, kalorie, przepisy. Czy sos sojowy jest zdrowy?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Co się kryje w sosie sojowym? Jest lekką przyprawą czy kolejną dietetyczną pułapką?

Soda oczyszczona na odchudzanie. Skutki uboczne picia sody oczyszczonej

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Pseudospecjaliści do spraw odżywiania prześcigają się w pomysłach na tzw. „dietę cud”. Jedni proponują zrzucenie 10 kg w 13 dni dzięki spożywaniu mniej niż 1000 kcal dziennie, drudzy posuwają się do bardziej drastycznych metod i sugerują wyłącznie picie 2,5 l lemoniady dziennie. Innym sposobem na odchudzanie jest picie sody oczyszczonej na czczo. Ale czy zrzucenie w taki sposób zbędnych kilogramów, nawet za cenę zdrowia, jest opłacalne?

Musztarda – właściwości. Przepis na musztardę

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Musztarda jest produktem, który znajduje się w lodówkach większości domów. Stosowana jest jako dodatek urozmaicający smak potraw, zarówno tych na zimno, jak i tych na gorąco. Popularna jest szczególnie w sezonach grillowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o musztardzie i jej wartościach odżywczych!

Majonez – skład. Majonez light, wegański. Jak się robi majonez?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Majonez – można go lubić lub nie, jednak nigdy nie był zaliczany do najzdrowszych produktów. Wysoka gęstość energetyczna, a także specyficzny smak i tekstura sprawiają, że łatwo przesadzić z jego ilością. Czy warto spożywać majonez, czy może lepiej sięgnąć po wersję light lub wegańską?

Zioła prowansalskie – skład, właściwości. Do czego użyć ziół prowansalskich?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Skład ziół prowansalskich i ich właściwości. Do jakich potraw warto ich użyć?

Przyprawa curry – skład, właściwości. Jak zrobić sos curry?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Curry – właściwości, z czego otrzymuje się przyprawę? Przepis na sos curry.

Właściwości lecznicze imbiru. Imbir na odchudzanie

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Właściwości zdrowotne imbiru, sposoby jego przygotowania. Imbir, jako przyprawa wspomagająca odchudzanie.

Tymianek pospolity – właściwości lecznicze. Tymianek na kaszel, inhalacje z tymianku

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Tymianek – najlepszy na kaszel, na czym polega inhalacja z tymianku, jak ją wykonać?

Pieprz cayenne – właściwości, dawkowanie. Pieprz cayenne na odchudzanie

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Pieprz cayenne to przyprawa, która niektórym może mylnie kojarzyć się z pieprzem, a przecież jest to nic innego jak wysuszona i zmielona w całości (łącznie z pestkami) papryczka chilli specjalnej odmiany. Niewiele osób wie, że dzięki zawartej w pieprzu kapsaicynie, wywiera szereg korzystnych efektów zdrowotnych na wiele składowych organizmu – układ sercowo-naczyniowy, nowotwory, przewód pokarmowy, a także wpływa rewelacyjnie na redukcję masy ciała jako środek wspomagający. Przeczytaj więcej o znakomitej aktywności pieprzu cayenne i zadbaj by nie zabrakło go w Twojej spiżarni!

Czy cynamon jest zdrowy? Szkodliwe właściwości cynamonu

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Cynamon jest powszechnie stosowaną przyprawą otrzymywaną z kory cynamonowca. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w indyjskiej ajurwedzie, a także tradycyjnej medycynie chińskiej jako wsparcie w leczeniu wielu dolegliwości, takich jak np. impotencja, trądzik, bóle menstruacyjne czy reumatyzm. Cynamon dodawany jest często do produktów spożywczych. Możemy go znaleźć w czekoladach, alkoholach, napojach, deserach oraz wyrobach piekarskich [1].

Właściwości lecznicze cynamonu. Cynamon na obniżenie ciśnienia i odchudzanie

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się nie tylko niesamowitym aromatem, ale również właściwościami leczniczymi wykorzystywanymi od lat przez ludzi na całym świecie. Przyprawę pozyskuje się z kory cynamonowca należącego do rodziny roślin wawrzynowatych. Do najbardziej znanych odmian rośliny należy cynamon cejloński, chiński i kamforowy. Wszystkie odmiany cynamonu uprawia się w rejonie Azji Wschodniej.

Chrzan – właściwości lecznicze, na zatoki, na odchudzanie. Nalewka z chrzanu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Chrzan kiedyś i dziś wykorzystywany jest głównie jako przyprawa. Korzenie chrzanu po oczyszczeniu i umyciu dodawane są m.in. do kiszonych ogórków, ćwikły lub przygotowania chrzanowego sosu do mięsa.

Rozmaryn lekarski – właściwości lecznicze. Herbata z rozmarynu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że zarówno warzywa, jak i owoce stanowią cenne źródło nie tylko witamin i składników mineralnych, ale i substancji biologicznie czynnych o prozdrowotnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Niestety w dalszym ciągu, obserwuje się słabą znajomość substancji zawartych w ziołach dodawanych do potraw, a ich rolę ogranicza się jedynie do celów kulinarnych, czyli nadania smaku i aromatu daniom. Warto pamiętać, że magia ziół polega na ich wysokiej aktywności przeciwutleniającej.