Jesteś na:

przyprawy

Właściwości lecznicze cynamonu. Cynamon na obniżenie ciśnienia i odchudzanie

Justyna Paroń wczoraj

Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się nie tylko niesamowitym aromatem, ale również właściwościami leczniczymi wykorzystywanymi od lat przez ludzi na całym świecie. Przyprawę pozyskuje się z kory cynamonowca należącego do rodziny roślin wawrzynowatych. Do najbardziej znanych odmian rośliny należy cynamon cejloński, chiński i kamforowy. Wszystkie odmiany cynamonu uprawia się w rejonie Azji Wschodniej.

Chrzan – właściwości lecznicze, na zatoki, na odchudzanie. Nalewka z chrzanu

Chrzan kiedyś i dziś wykorzystywany jest głównie jako przyprawa. Korzenie chrzanu po oczyszczeniu i umyciu dodawane są m.in. do kiszonych ogórków, ćwikły lub przygotowania chrzanowego sosu do mięsa.

Rozmaryn lekarski – właściwości lecznicze. Herbata z rozmarynu

Martyna Jaros 4 dni temu

Powszechnie wiadomo, że zarówno warzywa, jak i owoce stanowią cenne źródło nie tylko witamin i składników mineralnych, ale i substancji biologicznie czynnych o prozdrowotnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Niestety w dalszym ciągu, obserwuje się słabą znajomość substancji zawartych w ziołach dodawanych do potraw, a ich rolę ogranicza się jedynie do celów kulinarnych, czyli nadania smaku i aromatu daniom. Warto pamiętać, że magia ziół polega na ich wysokiej aktywności przeciwutleniającej.

Lubczyk – właściwości, nasiona, korzeń. Nalewka z lubczyku

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Lubczyk to roślina traktowana głównie jako przyprawa, która urozmaica smak wielu dań, m.in. mięs czy sosów. Jego właściwości zdrowotne są mało znane i niestety niedoceniane. Skuteczność wykazuje zarówno w obrębie przewodu pokarmowego, jak i moczowego. Według niektórych doniesień działa nawet jako afrodyzjak. Więcej szczegółów dotyczących tej charakterystycznej rośliny w artykule.

Trawa cytrynowa – właściwości, przepisy Olejek z trawy cytrynowej

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czy trawa cytrynowa wspomaga walkę z rakiem? Dziś o jej właściwościach oraz o tym, czy warto dodać ją do codziennego jadłospisu.

Szafran – właściwości, na odchudzanie, przepisy. Herbata z szafranu

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Szafran często nazywany jest złotem wśród przypraw. Na tytuł ten składa się nie tylko jego cena, która jest dość wysoka, ale także bogactwo korzystnych efektów wiążących się z jego spożywaniem. Wśród jego funkcji można wymienić m.in. działanie antydepresyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne czy nawet wspomagające naukę i procesy poznawcze. Poza tym daje on potrawom niesamowity aromat i barwę, których nie da się niczym innym zastąpić, jest to odrobina luksusu obecna w naszej kuchni.

Kminek – właściwości. Kminek na odchudzanie i wzdęcia

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Kminek – dla jednych zmora dzieciństwa, dla drugich niezawodne panaceum. Jakie właściwości posiada ta aromatyczna roślina zielarska?

Liść laurowy – właściwości. Wywar z liści laurowych i jego skutki uboczne

Alicja Bławat ponad miesiąc temu

Drzewo triumfu. Jego piękno i niezwykły aromat docenili Grecy i Rzymianie. Natchnienie dla poetów, laur dla zwycięzców. W kuchni idealnie podkreśla smak dań, dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe.

Liść laurowy – na stawy, włosy, odchudzanie. Właściwości lecznicze liścia laurowego

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Liść laurowy jest przyprawą popularnie używaną do mięs czy zup w każdym polskim domu. Wiele osób ceni go za aromat, lecz nie każdy wie, jak korzystny wpływ ma on na zdrowie. Zalety można mnożyć. Między innymi liść laurowy poprawia kondycję włosów, wspomaga walkę z grypą i chorobami stawów, a nawet wspomaga redukcję masy ciała.

Anyż – właściwości, na zmarszczki. Olej z anyżu, herbata, anyżówka

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek) to jedna z najstarszych roślin uprawnych pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Anyż ceniony jest nie tylko za swój niesamowity aromat nadający smaku wielu potrawom, ale również za właściwości lecznicze, które wykorzystywane są w leczeniu chorób układu oddechowego czy pokarmowego.

Majeranek – właściwości, na odchudzanie. Inhalacje z majeranku

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Majeran ogrodowy, majoran, marjanek, lebiodka majerankowa, ziele kiełbasiane, kiełbaśnik, kołdunowe ziele…, albo po prostu majeranek, z pewnością zadomowił się w niejednej kuchni, a jego lecznicze właściwości wykorzystywano niemalże od zarania dziejów. Już w starożytnej Grecji Origanum majorana L. syn. Majorana hortensis uznawano za ziele bóstwa wegetacji i wiosennego odrodzenia przyrody, zaś w okresie średniowiecza stosowano go jako antidotum na ukąszenia i jad skorpionów.

Kolendra właściwości lecznicze, olej z kolendry. Do czego użyć kolendrę?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kolendra jest rośliną o niezwykle charakterystycznym smaku i aromacie, dzięki czemu zyskuje rzeszę zwolenników, jak i przeciwników. Stanowi dodatek do dań kuchni azjatyckiej, tajskiej, arabskiej oraz indyjskiej, którym dodaje świeżości oraz wzbogaca bukiet smakowy.

Gorczyca – właściwości lecznicze, olej z gorczycy. Jak zrobić musztardę?

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Choć większości osób gorczyca może kojarzyć się tylko z jednym zastosowaniem – produkcją musztardy, jej rola jest o wiele ważniejsza. Nie bez przyczyny wykorzystywana jest już od 5 tysięcy lat, począwszy od Greków i Rzymian. To nie tylko kulinarny dodatek, ale też surowiec, z którego korzysta medycyna. Gorczyca ma wiele do zaoferowania.

Majeranek – właściwości lecznicze. Majeranek na kaszel, katar i zatoki

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Sezon przeziębień nadciąga. Jak w starciu z nimi wspomóc nas może majeranek?

Odchudzające właściwości kurkumy. Czy warto brać kurkumę w kapsułkach?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest żółto-pomarańczową przyprawą, która jest znana i bardzo rozpowszechniona w kuchni indyjskiej. Swoją intensywną słoneczną barwę, przyprawa curry zawdzięcza właśnie kurkumie! Kurkuma działa antynowotworowo. Czy posiada także właściwości, które wspomagają redukcję masy ciała?

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa kurkuma?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad 4000 lat w krajach Dalekiego Wschodu.

Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Cukier waniliowy to dziś produkt rzadko spotykany, praktycznie zupełnie wyparty przez cukier wanilinowy.

Dieta na zdrowe stawy – co należy jeść a czego unikać?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?

Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?

Przyprawy w diecie dzieci – rola, przyprawy zalecane i niezalecane

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sądzę, że chętnie łączymy różne przyprawy, aby posiłki były smaczne, aromatyczne i różnorodne. A czy wiesz jakie przyprawy warto zastosować do posiłków dla dzieci, a które lepiej wprowadzić w późniejszych latach życia?