Jesteś na:

przyprawy

Soda oczyszczona – właściwości, zastosowanie w domu i medycynie

Karolina Ruszkiewicz 5 dni temu

Wodorowęglan sodu, zwany potocznie sodą oczyszczoną, to substancja chemiczna w postaci białego proszku, który pozyskiwany jest z minerału – sody śnieżnej. Soda ma wiele właściwości i stąd jest nieodłącznym elementem każdej polskiej kuchni. Używamy jej do wypieków, oczyszczania, a nawet w lecznictwie.

Sos sojowy – jasny, ciemny, skład, cena, kalorie, przepisy. Czy sos sojowy jest zdrowy?

Paulina Żukowska 6 dni temu

Co się kryje w sosie sojowym? Jest lekką przyprawą czy kolejną dietetyczną pułapką?

Soda oczyszczona na odchudzanie. Skutki uboczne picia sody oczyszczonej

Dominika Suślik ponad tydzień temu

Pseudospecjaliści do spraw odżywiania prześcigają się w pomysłach na tzw. „dietę cud”. Jedni proponują zrzucenie 10 kg w 13 dni dzięki spożywaniu mniej niż 1000 kcal dziennie, drudzy posuwają się do bardziej drastycznych metod i sugerują wyłącznie picie 2,5 l lemoniady dziennie. Innym sposobem na odchudzanie jest picie sody oczyszczonej na czczo. Ale czy zrzucenie w taki sposób zbędnych kilogramów, nawet za cenę zdrowia, jest opłacalne?

Musztarda – właściwości. Przepis na musztardę

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Musztarda jest produktem, który znajduje się w lodówkach większości domów. Stosowana jest jako dodatek urozmaicający smak potraw, zarówno tych na zimno, jak i tych na gorąco. Popularna jest szczególnie w sezonach grillowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o musztardzie i jej wartościach odżywczych!

Majonez – skład. Majonez light, wegański. Jak się robi majonez?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Majonez – można go lubić lub nie, jednak nigdy nie był zaliczany do najzdrowszych produktów. Wysoka gęstość energetyczna, a także specyficzny smak i tekstura sprawiają, że łatwo przesadzić z jego ilością. Czy warto spożywać majonez, czy może lepiej sięgnąć po wersję light lub wegańską?

Zioła prowansalskie – skład, właściwości. Do czego użyć ziół prowansalskich?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Skład ziół prowansalskich i ich właściwości. Do jakich potraw warto ich użyć?

Przyprawa curry – skład, właściwości. Jak zrobić sos curry?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Curry – właściwości, z czego otrzymuje się przyprawę? Przepis na sos curry.

Właściwości lecznicze imbiru. Imbir na odchudzanie

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Właściwości zdrowotne imbiru, sposoby jego przygotowania. Imbir, jako przyprawa wspomagająca odchudzanie.

Tymianek pospolity – właściwości lecznicze. Tymianek na kaszel, inhalacje z tymianku

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Tymianek – najlepszy na kaszel, na czym polega inhalacja z tymianku, jak ją wykonać?

Pieprz cayenne – właściwości, dawkowanie. Pieprz cayenne na odchudzanie

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Pieprz cayenne to przyprawa, która niektórym może mylnie kojarzyć się z pieprzem, a przecież jest to nic innego jak wysuszona i zmielona w całości (łącznie z pestkami) papryczka chilli specjalnej odmiany. Niewiele osób wie, że dzięki zawartej w pieprzu kapsaicynie, wywiera szereg korzystnych efektów zdrowotnych na wiele składowych organizmu – układ sercowo-naczyniowy, nowotwory, przewód pokarmowy, a także wpływa rewelacyjnie na redukcję masy ciała jako środek wspomagający. Przeczytaj więcej o znakomitej aktywności pieprzu cayenne i zadbaj by nie zabrakło go w Twojej spiżarni!

Czy cynamon jest zdrowy? Szkodliwe właściwości cynamonu

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Cynamon jest powszechnie stosowaną przyprawą otrzymywaną z kory cynamonowca. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w indyjskiej ajurwedzie, a także tradycyjnej medycynie chińskiej jako wsparcie w leczeniu wielu dolegliwości, takich jak np. impotencja, trądzik, bóle menstruacyjne czy reumatyzm. Cynamon dodawany jest często do produktów spożywczych. Możemy go znaleźć w czekoladach, alkoholach, napojach, deserach oraz wyrobach piekarskich [1].

Właściwości lecznicze cynamonu. Cynamon na obniżenie ciśnienia i odchudzanie

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się nie tylko niesamowitym aromatem, ale również właściwościami leczniczymi wykorzystywanymi od lat przez ludzi na całym świecie. Przyprawę pozyskuje się z kory cynamonowca należącego do rodziny roślin wawrzynowatych. Do najbardziej znanych odmian rośliny należy cynamon cejloński, chiński i kamforowy. Wszystkie odmiany cynamonu uprawia się w rejonie Azji Wschodniej.

Chrzan – właściwości lecznicze, na zatoki, na odchudzanie. Nalewka z chrzanu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Chrzan kiedyś i dziś wykorzystywany jest głównie jako przyprawa. Korzenie chrzanu po oczyszczeniu i umyciu dodawane są m.in. do kiszonych ogórków, ćwikły lub przygotowania chrzanowego sosu do mięsa.

Rozmaryn lekarski – właściwości lecznicze. Herbata z rozmarynu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że zarówno warzywa, jak i owoce stanowią cenne źródło nie tylko witamin i składników mineralnych, ale i substancji biologicznie czynnych o prozdrowotnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Niestety w dalszym ciągu, obserwuje się słabą znajomość substancji zawartych w ziołach dodawanych do potraw, a ich rolę ogranicza się jedynie do celów kulinarnych, czyli nadania smaku i aromatu daniom. Warto pamiętać, że magia ziół polega na ich wysokiej aktywności przeciwutleniającej.

Lubczyk – właściwości, nasiona, korzeń. Nalewka z lubczyku

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Lubczyk to roślina traktowana głównie jako przyprawa, która urozmaica smak wielu dań, m.in. mięs czy sosów. Jego właściwości zdrowotne są mało znane i niestety niedoceniane. Skuteczność wykazuje zarówno w obrębie przewodu pokarmowego, jak i moczowego. Według niektórych doniesień działa nawet jako afrodyzjak. Więcej szczegółów dotyczących tej charakterystycznej rośliny w artykule.

Trawa cytrynowa – właściwości, przepisy Olejek z trawy cytrynowej

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czy trawa cytrynowa wspomaga walkę z rakiem? Dziś o jej właściwościach oraz o tym, czy warto dodać ją do codziennego jadłospisu.

Szafran – właściwości, na odchudzanie, przepisy. Herbata z szafranu

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Szafran często nazywany jest złotem wśród przypraw. Na tytuł ten składa się nie tylko jego cena, która jest dość wysoka, ale także bogactwo korzystnych efektów wiążących się z jego spożywaniem. Wśród jego funkcji można wymienić m.in. działanie antydepresyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne czy nawet wspomagające naukę i procesy poznawcze. Poza tym daje on potrawom niesamowity aromat i barwę, których nie da się niczym innym zastąpić, jest to odrobina luksusu obecna w naszej kuchni.

Kminek – właściwości. Kminek na odchudzanie i wzdęcia

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Kminek – dla jednych zmora dzieciństwa, dla drugich niezawodne panaceum. Jakie właściwości posiada ta aromatyczna roślina zielarska?

Liść laurowy – właściwości. Wywar z liści laurowych i jego skutki uboczne

Alicja Bławat ponad miesiąc temu

Drzewo triumfu. Jego piękno i niezwykły aromat docenili Grecy i Rzymianie. Natchnienie dla poetów, laur dla zwycięzców. W kuchni idealnie podkreśla smak dań, dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe.