Jesteś na:

przyprawy

Anyż to nie tylko anyżówka – zobacz jak wykorzystać tę egzotyczną przyprawę

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anyż to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. To właśnie tam cieszy się największą popularnością. W Polsce, choć nie występuje naturalnie, również posiada grono swoich zwolenników.

Kardamon – idealna przyprawa do dań ryżowych

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kardamon jest przyprawą korzenną, głównie wykorzystywaną w kuchni orientalnej. Nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Ze względu na jego bogaty w składniki mineralne skład, warto wprowadzić go do swojej kuchni.

Kolendra, uniwersalna przyprawa – najlepsza świeża

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kolendra choć jest powszechna w naszym kraju, to jednak wciąż mało popularna. To niezwykła roślina, która jako przyprawa sprawdza się w wielu daniach. Warto zasiać ją w doniczce i cieszyć się jej świeżym smakiem.

Sekrety zdrowego grillowania – przyprawy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Podczas grilla na naszym stole znajdzie się z pewnością wiele dań. Aby urozmaicić ich smak, stosujemy wiele dodatków i przypraw. Do kiełbaski nie może zabraknąć musztardy i ketchupu. Jak wybrać najzdrowsze?

Cynamon na odchudzanie i nie tylko!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cynamon jest niezwykle wszechstronną przyprawą. Nadaje się zarówno do wszelkiego rodzaju deserów, jak i dań mięsnych. Warto poznać jego niezwykłe właściwości zdrowotne, aby już dłużej się nie zastanawiać nad jego wyborem.

Problemy z trawieniem – objawy, przyczyny oraz zioła łagodzące dolegliwości

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Poznaj najczęstsze objawy kłopotów trawiennych i naucz się im zapobiegać.

Estragon – przyprawa o leczniczych właściwościach. Opis, charakterystyka, zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ta niepozorna roślina zwana również bylicą dragankiem jest przyprawą szczególnie docenianą w zachodniej Europie. W wielu krajach jest już powszechnie uprawiana. Jej zastosowanie w kuchni wymaga jednak pewnej wiedzy, aby nie popsuć przygotowywanych potraw. Niektórzy doceniają tylko i wyłącznie jej walory lecznicze.

Kostka rosołowa i jej wpływ na zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kostka rosołowa jest jednym z najczęściej używanych produktów w naszej kuchni. Staje się podstawą wielu zup i sosów. Niestety jej skład nie należy do najzdrowszych.

Rozmaryn nada się nie tylko do dań mięsnych

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Rozmaryn jest dość popularną przyprawą, którą chętnie dodajemy do dań mięsnych. Warto jednak pamiętać o jego licznych właściwościach leczniczych i wykorzystać go nie tylko w kuchni.

Sposób na to, by jeść i chudnąć jednocześnie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Każdy chyba lubi jeść. Niestety wiele z naszych uczt, jakie sobie urządzamy, źle wpływają na naszą sylwetkę. Powodują nie tylko wyrzuty sumienia, ale także dodatkowe kilogramy. Czy można jeść bez ograniczeń i chudnąć? Można!

5 leczniczych właściwości kolendry, o których nie miałaś pojęcia

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Na rynku dostępnych jest wiele przypraw. Niektóre są powszechnie używane w każdej kuchni, a niektóre nadal zbyt rzadko. Do tych drugich należy kolendra, która przez swoje liczne właściwości prozdrowotne powinna na stałe zagościć w naszej kuchni.

Zmysł węchu wykrywa nawet tłuszcz!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dzięki węchowi rozpoznajemy wiele substancji. Jest on również niezbędny, by poczuć smak. Może nas uchronić przed spożyciem zepsutego pożywienia, a także zachęcić do dania, którego nigdy nie jedliśmy. Naukowcy z Monell Center udowodnili, że jesteśmy w stanie węchem wyczuć także tłuszcz.

Dziczyzna – wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania do spożycia

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jeśli słysząc hasło „dziczyzna” Twoim pierwszym skojarzeniem jest tłuste, niezdrowe mięso, zupełnie pozbawione wartości odżywczych i definitywnie skreślone z listy produktów wskazanych w codziennej diecie – najprawdopodobniej jesteś w dużym błędzie. Najwyższy czas stanąć oko w oko z leśną zwierzyną i oswoić… wiedzę o jej walorach odżywczych!

Przyprawy, które odmienią smak Twoich potraw i zastąpią sól

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej diecie. Korzystnie wpływają na smak potraw, poprawiają ich kolor, a przede wszystkim posiadają właściwości prozdrowotne.

Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Jakość żywności oraz rodzaj jadłospisu może wspomóc walkę ze stanem zapalnym bądź doprowadzić do jego nasilenia, przyczyniając się do rozwoju wielu dolegliwości. Jeżeli zależy Ci na zdrowiu – rozważnie dobieraj produkty i staraj się unikać pokarmów i składników działających proinflamacyjnie.

Kolendra – właściwości, przechowywanie i zastosowanie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz zastosowań kulinarnych kolendra posiada również prozdrowotne właściwości, które znajdują swoje wykorzystanie w medycynie naturalnej.

Anyż – właściwości, zastosowanie, ciekawostki

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Anyż to jedna z przypraw, obok cynamonu czy goździków, której zapach kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Dokładna nazwa tej przyprawy to biedrzeniec anyż. Jest to roślina jednoroczna, kwitnie w lipcu oraz w sierpniu. Odznacza się typowym słodkawo-korzennym zapachem, zbliżonym do zapachu kopru włoskiego.

Kardamon – właściwości i zastosowanie aromatycznego afrodyzjaku

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Kardamon wykorzystywany jest w Indiach jako kluczowa przyprawa do potraw na bazie ryżu, mięsa oraz warzyw. Od tysięcy lat stosowany jest jako lek oraz afrodyzjak.

Świąteczna wieczerza bez wyrzutów sumienia

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Można cieszyć się wigilijną wieczerzą bez wyrzutów sumienia – dowiedz się jak.