Jesteś na:

przyprawy

Odchudzające właściwości kurkumy. Czy warto brać kurkumę w kapsułkach?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest żółto-pomarańczową przyprawą, która jest znana i bardzo rozpowszechniona w kuchni indyjskiej. Swoją intensywną słoneczną barwę, przyprawa curry zawdzięcza właśnie kurkumie! Kurkuma działa antynowotworowo. Czy posiada także właściwości, które wspomagają redukcję masy ciała?

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa kurkuma?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad 4000 lat w krajach Dalekiego Wschodu.

Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Cukier waniliowy to dziś produkt rzadko spotykany, praktycznie zupełnie wyparty przez cukier wanilinowy.

Dieta na zdrowe stawy – co należy jeść a czego unikać?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?

Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?

Przyprawy w diecie dzieci – rola, przyprawy zalecane i niezalecane

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sądzę, że chętnie łączymy różne przyprawy, aby posiłki były smaczne, aromatyczne i różnorodne. A czy wiesz jakie przyprawy warto zastosować do posiłków dla dzieci, a które lepiej wprowadzić w późniejszych latach życia?

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz krajach tropikalnych. Ceniona jest ze względu na cenne walory sensoryczne. Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafranu indyjskiego czy też ostrzyżu długiego. Podstawową i najbardziej przebadaną substancją zawartą w kurkumie, o cennych dla zdrowia właściwościach jest kurkumina.

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Rodzaje soli i ich właściwości – którą wybrać?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli dziennie, ale dostępnych rodzajów soli jest mnóstwo. Którą sól wybrać, aby najkorzystniej wpłynęła ona na nasze zdrowie?

Anyż to nie tylko anyżówka – zobacz jak wykorzystać tę egzotyczną przyprawę

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anyż to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. To właśnie tam cieszy się największą popularnością. W Polsce, choć nie występuje naturalnie, również posiada grono swoich zwolenników.

Kardamon – idealna przyprawa do dań ryżowych

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kardamon jest przyprawą korzenną, głównie wykorzystywaną w kuchni orientalnej. Nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Ze względu na jego bogaty w składniki mineralne skład, warto wprowadzić go do swojej kuchni.

Kolendra, uniwersalna przyprawa – najlepsza świeża

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kolendra choć jest powszechna w naszym kraju, to jednak wciąż mało popularna. To niezwykła roślina, która jako przyprawa sprawdza się w wielu daniach. Warto zasiać ją w doniczce i cieszyć się jej świeżym smakiem.

Sekrety zdrowego grillowania – przyprawy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Podczas grilla na naszym stole znajdzie się z pewnością wiele dań. Aby urozmaicić ich smak, stosujemy wiele dodatków i przypraw. Do kiełbaski nie może zabraknąć musztardy i ketchupu. Jak wybrać najzdrowsze?

Cynamon na odchudzanie i nie tylko!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cynamon jest niezwykle wszechstronną przyprawą. Nadaje się zarówno do wszelkiego rodzaju deserów, jak i dań mięsnych. Warto poznać jego niezwykłe właściwości zdrowotne, aby już dłużej się nie zastanawiać nad jego wyborem.

Problemy z trawieniem – objawy, przyczyny oraz zioła łagodzące dolegliwości

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Poznaj najczęstsze objawy kłopotów trawiennych i naucz się im zapobiegać.

Estragon – przyprawa o leczniczych właściwościach. Opis, charakterystyka, zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ta niepozorna roślina zwana również bylicą dragankiem jest przyprawą szczególnie docenianą w zachodniej Europie. W wielu krajach jest już powszechnie uprawiana. Jej zastosowanie w kuchni wymaga jednak pewnej wiedzy, aby nie popsuć przygotowywanych potraw. Niektórzy doceniają tylko i wyłącznie jej walory lecznicze.

Kostka rosołowa i jej wpływ na zdrowie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Kostka rosołowa jest jednym z najczęściej używanych produktów w naszej kuchni. Staje się podstawą wielu zup i sosów. Niestety jej skład nie należy do najzdrowszych.

Rozmaryn nada się nie tylko do dań mięsnych

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Rozmaryn jest dość popularną przyprawą, którą chętnie dodajemy do dań mięsnych. Warto jednak pamiętać o jego licznych właściwościach leczniczych i wykorzystać go nie tylko w kuchni.

Sposób na to, by jeść i chudnąć jednocześnie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Każdy chyba lubi jeść. Niestety wiele z naszych uczt, jakie sobie urządzamy, źle wpływają na naszą sylwetkę. Powodują nie tylko wyrzuty sumienia, ale także dodatkowe kilogramy. Czy można jeść bez ograniczeń i chudnąć? Można!