Jesteś na:

przyprawy

Szafran – właściwości, na odchudzanie, przepisy. Herbata z szafranu

Paulina Chrzan 3 dni temu

Szafran często nazywany jest złotem wśród przypraw. Na tytuł ten składa się nie tylko jego cena, która jest dość wysoka, ale także bogactwo korzystnych efektów wiążących się z jego spożywaniem. Wśród jego funkcji można wymienić m.in. działanie antydepresyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne czy nawet wspomagające naukę i procesy poznawcze. Poza tym daje on potrawom niesamowity aromat i barwę, których nie da się niczym innym zastąpić, jest to odrobina luksusu obecna w naszej kuchni.

Kminek – właściwości. Kminek na odchudzanie i wzdęcia

Kminek – dla jednych zmora dzieciństwa, dla drugich niezawodne panaceum. Jakie właściwości posiada ta aromatyczna roślina zielarska?

Liść laurowy – właściwości. Wywar z liści laurowych i jego skutki uboczne

Alicja Bławat 6 dni temu

Drzewo triumfu. Jego piękno i niezwykły aromat docenili Grecy i Rzymianie. Natchnienie dla poetów, laur dla zwycięzców. W kuchni idealnie podkreśla smak dań, dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe.

Liść laurowy – na stawy, włosy, odchudzanie. Właściwości lecznicze liścia laurowego

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Liść laurowy jest przyprawą popularnie używaną do mięs czy zup w każdym polskim domu. Wiele osób ceni go za aromat, lecz nie każdy wie, jak korzystny wpływ ma on na zdrowie. Zalety można mnożyć. Między innymi liść laurowy poprawia kondycję włosów, wspomaga walkę z grypą i chorobami stawów, a nawet wspomaga redukcję masy ciała.

Anyż – właściwości, na zmarszczki. Olej z anyżu, herbata, anyżówka

Justyna Paroń ponad tydzień temu

Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek) to jedna z najstarszych roślin uprawnych pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Anyż ceniony jest nie tylko za swój niesamowity aromat nadający smaku wielu potrawom, ale również za właściwości lecznicze, które wykorzystywane są w leczeniu chorób układu oddechowego czy pokarmowego.

Majeranek – właściwości, na odchudzanie. Inhalacje z majeranku

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Majeran ogrodowy, majoran, marjanek, lebiodka majerankowa, ziele kiełbasiane, kiełbaśnik, kołdunowe ziele…, albo po prostu majeranek, z pewnością zadomowił się w niejednej kuchni, a jego lecznicze właściwości wykorzystywano niemalże od zarania dziejów. Już w starożytnej Grecji Origanum majorana L. syn. Majorana hortensis uznawano za ziele bóstwa wegetacji i wiosennego odrodzenia przyrody, zaś w okresie średniowiecza stosowano go jako antidotum na ukąszenia i jad skorpionów.

Kolendra właściwości lecznicze, olej z kolendry. Do czego użyć kolendrę?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Kolendra jest rośliną o niezwykle charakterystycznym smaku i aromacie, dzięki czemu zyskuje rzeszę zwolenników, jak i przeciwników. Stanowi dodatek do dań kuchni azjatyckiej, tajskiej, arabskiej oraz indyjskiej, którym dodaje świeżości oraz wzbogaca bukiet smakowy.

Gorczyca – właściwości lecznicze, olej z gorczycy. Jak zrobić musztardę?

Patrycja Nawojowska ponad tydzień temu

Choć większości osób gorczyca może kojarzyć się tylko z jednym zastosowaniem – produkcją musztardy, jej rola jest o wiele ważniejsza. Nie bez przyczyny wykorzystywana jest już od 5 tysięcy lat, począwszy od Greków i Rzymian. To nie tylko kulinarny dodatek, ale też surowiec, z którego korzysta medycyna. Gorczyca ma wiele do zaoferowania.

Majeranek – właściwości lecznicze. Majeranek na kaszel, katar i zatoki

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Sezon przeziębień nadciąga. Jak w starciu z nimi wspomóc nas może majeranek?

Odchudzające właściwości kurkumy. Czy warto brać kurkumę w kapsułkach?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest żółto-pomarańczową przyprawą, która jest znana i bardzo rozpowszechniona w kuchni indyjskiej. Swoją intensywną słoneczną barwę, przyprawa curry zawdzięcza właśnie kurkumie! Kurkuma działa antynowotworowo. Czy posiada także właściwości, które wspomagają redukcję masy ciała?

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa kurkuma?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad 4000 lat w krajach Dalekiego Wschodu.

Skład i właściwości cukru waniliowego. Jak zrobić cukier waniliowy?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Cukier waniliowy to dziś produkt rzadko spotykany, praktycznie zupełnie wyparty przez cukier wanilinowy.

Dieta na zdrowe stawy – co należy jeść a czego unikać?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?

Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?

Przyprawy w diecie dzieci – rola, przyprawy zalecane i niezalecane

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Sądzę, że chętnie łączymy różne przyprawy, aby posiłki były smaczne, aromatyczne i różnorodne. A czy wiesz jakie przyprawy warto zastosować do posiłków dla dzieci, a które lepiej wprowadzić w późniejszych latach życia?

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz krajach tropikalnych. Ceniona jest ze względu na cenne walory sensoryczne. Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafranu indyjskiego czy też ostrzyżu długiego. Podstawową i najbardziej przebadaną substancją zawartą w kurkumie, o cennych dla zdrowia właściwościach jest kurkumina.

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Rodzaje soli i ich właściwości – którą wybrać?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli dziennie, ale dostępnych rodzajów soli jest mnóstwo. Którą sól wybrać, aby najkorzystniej wpłynęła ona na nasze zdrowie?

Anyż to nie tylko anyżówka – zobacz jak wykorzystać tę egzotyczną przyprawę

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anyż to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. To właśnie tam cieszy się największą popularnością. W Polsce, choć nie występuje naturalnie, również posiada grono swoich zwolenników.