Jesteś na:

przygotowywanie żywności

Potrawy z jarmużu. Jak przyrządzić jarmuż?

Małgorzata Mleko 2 dni temu

Jarmuż to dwuletnia roślina warzywna pochodząca od dzikiej kapusty. Już w starożytności był używany do jedzenia i jako ozdoba domów i ogrodów. Według skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), która zajmuje się oceną żywności na podstawie stosunku zawartości składników odżywczych do wartości energetycznej, posiada najwyższą wartość. Zobaczmy, co możemy przygotować z tego niezwykłego i wciąż mało znanego warzywa.

Mięso w diecie dziecka – rodzaje, przepisy. Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

Martyna Jaros 2 dni temu

Mięso zwierzęce stanowi ważny element w żywieniu dzieci i powinien zostać wprowadzony do diety niemowlęcia stosunkowo wcześnie. Mięso charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP i B12), cynk, żelazo kwas arachidonowy oraz karnitynę. Jakiego rodzaju mięso powinno znaleźć się w diecie dziecka, a jakie podawać dziecku sporadycznie?

Przygotowanie szparagów – jak obierać, gotować, mrozić, podawać. Potrawy ze szparagów

Ewa Świndryk 3 dni temu

Chcesz poznać smak szparagów, jednak nie wiesz jak zabrać się za ich obróbkę? Odpowiednio przygotowane szparagi, przez niektórych określane są mianem najsmaczniejszych warzyw. Poznaj szparagi i metody ich przygotowania.

Akrylamid – występowanie w żywności, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Akrylamid jest stosowany w przemyśle, ale powstaje także w niektórych produktach żywnościowych. Gdzie znajduje się ten związek, jak powstaje oraz czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Obróbka termiczna żywności a zawartość związków rakotwórczych (WWA i HCA)

Jagoda Krzyszakowska ponad miesiąc temu

Przetwarzanie żywności przy użyciu wysokiej temperatury od dawien dawna było wykorzystywane przez człowieka. Grillowanie, pieczenie lub smażenie oprócz zapewnienia odpowiednich walorów smakowych produktu gotowego, może stać się źródłem rakotwórczych substancji. Sposób obróbki jak również rodzaj potrawy, którą mamy przygotować bezpośrednio wpływa na zawartość WWA czy HCA – groźnych związków o działaniu rakotwórczym i mutagennym.

30 trików kulinarnych, które musisz znać

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Poznaj kilka kulinarnych trików, dzięki którym ułatwisz sobie pracę w kuchni.