Jesteś na:

przeziębienie

Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Od najdawniejszych czasów nasi przodkowie wykorzystywali dary natury, przekazując z pokolenia na pokolenie rozmaite sposoby leczenia, oparte na surowcach roślinnych. Wśród takowych wyróżnia się jedno z najbardziej popularnych w polskiej kuchni warzyw z rodziny czosnkowatych – cebulę. Choć niejednokrotnie kojarzona jest z palącym smakiem, hektolitrami łez wylanych podczas obróbki, w swoim skromnym wnętrzu ukrywa szereg substancji o właściwościach prozdrowotnych.

Właściwości lecznicze czosnku – na przeziębienie i katar, zatoki, grzybicę, owsiki i opryszczkę

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Czosnek to przyprawa popularna w każdej kuchni, łatwo dostępna, a także przystępna cenowo. Większość z nas wie, że nadaje się idealnie jako surowiec do przyrządzania syropu na kaszel, czy rozgrzewającego napoju z mleka i miodu, który przynosi ulgę w przeziębieniu czy grypie. Surowiec ten ma szereg innych korzystnych działań na organizm człowieka. Nie każdy wie, że wspomaga walkę z wysokim cholesterolem, a nawet cukrzycą czy schorzeniami reumatoidalnymi.

Domowy syrop na kaszel – z cebuli, czosnku, imbiru. Jak zrobić syrop z cebuli?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Cebula, czosnek, czy imbir to surowce o bogatym wpływie na organizm człowieka i jego zdrowie. Oprócz działania, np. przeciwmiażdżycowego czy przeciwcukrzycowego, charakteryzują się niezwykle skutecznym wpływem na kaszel i inne objawy zakażenia dróg oddechowych. Informacje o zastosowaniu surowców i sposobie na syrop z cebuli znajdziesz w artykule.

Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Wielu smakoszy piwa podkreśla jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Czy warto sięgać po grzane piwo w trakcie jesiennych przeziębień?

Czarny bez – właściwości, przepisy. Syrop z czarnego bzu

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Czarny bez – czy zasłużył na miano polskich “superfoods”? Co można przyrządzić z jego owoców?

Grzane wino – przyprawy, na przeziębienie. Jak zrobić grzane wino?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Grzane wino jest napojem znanym ze swoich cennych właściwości już przez starożytnych Rzymian. Chętnie pijane jest szczególnie w dni deszczowe lub zimą, a także w celu poradzenia sobie z objawami przeziębienia. Jego lecznicze działanie ma jednak szersze spektrum, nie tylko wspomagające leczenie grypy.

Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze, w ciąży. Jak zrobić syrop z mniszka?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Dmuchawiec, lwi ząb, mlecz, podróżnik mleczowaty … to tylko nieliczne nazwy znanej, choć nie do końca docenianej w naszym kraju rośliny z rodziny Asteraceae. Charakterystycznie ułożone w rozetę liście, intensywnie żółte kwiaty, które po dojrzeniu tworzą puszysty aparat lotny nazywany powszechnie dmuchawcem, szczególnie wiosną stanowią niebanalną część polskiego krajobrazu.

Majeranek – właściwości, na odchudzanie. Inhalacje z majeranku

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Majeran ogrodowy, majoran, marjanek, lebiodka majerankowa, ziele kiełbasiane, kiełbaśnik, kołdunowe ziele…, albo po prostu majeranek, z pewnością zadomowił się w niejednej kuchni, a jego lecznicze właściwości wykorzystywano niemalże od zarania dziejów. Już w starożytnej Grecji Origanum majorana L. syn. Majorana hortensis uznawano za ziele bóstwa wegetacji i wiosennego odrodzenia przyrody, zaś w okresie średniowiecza stosowano go jako antidotum na ukąszenia i jad skorpionów.

Syrop sosnowy – na kaszel, dla dzieci. Jak zrobić syrop sosnowy?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Syrop sosnowy stanowi naturalny środek do walki z przeziębieniem. W jaki sposób go zrobić? Czy proces ten jest bardzo skomplikowany?

Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.

Nalewka z bursztynu – właściwości, zastosowanie, dawkowanie, przepis

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Bursztyn bałtycki jest dobrze znany jako wyrób jubilerski jednakże mieszkańcy wschodniej Europy wykorzystują go także w medycynie ludowej. Nalewka z bursztynu stosowana jest jako naturalne lekarstwo na rozmaite choroby i dolegliwości.

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.

Miód, czosnek, cytryna – na kaszel i przeziębienie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

W okresie przeziębień częściej niż zwykle sięgamy po 3 znane produkty – miód, czosnek i cytrynę, w nadziei, że z ich pomocą skutecznie wygramy walkę z chorobą. Czy słusznie?

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak uniknąć złapania jesiennego przeziębienia, gdy wokół słychać wszechobecne kichanie, a otoczenie jakby zmówiło się, by nas zarazić?

Dieta w gorączce – zasady, produkty zalecane i zakazane

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Choć gorączka to proces wspomagający walkę z chorobą, może doprowadzić do niekorzystnych konsekwencji. Wiele zależy od tego, czy dostarczymy organizmowi wszystkiego co konieczne.