Jesteś na:

przeziębienie

Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.

Nalewka z bursztynu – właściwości, zastosowanie, dawkowanie, przepis

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Bursztyn bałtycki jest dobrze znany jako wyrób jubilerski jednakże mieszkańcy wschodniej Europy wykorzystują go także w medycynie ludowej. Nalewka z bursztynu stosowana jest jako naturalne lekarstwo na rozmaite choroby i dolegliwości.

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.

Miód, czosnek, cytryna – na kaszel i przeziębienie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

W okresie przeziębień częściej niż zwykle sięgamy po 3 znane produkty – miód, czosnek i cytrynę, w nadziei, że z ich pomocą skutecznie wygramy walkę z chorobą. Czy słusznie?

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak uniknąć złapania jesiennego przeziębienia, gdy wokół słychać wszechobecne kichanie, a otoczenie jakby zmówiło się, by nas zarazić?

Dieta w gorączce – zasady, produkty zalecane i zakazane

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Choć gorączka to proces wspomagający walkę z chorobą, może doprowadzić do niekorzystnych konsekwencji. Wiele zależy od tego, czy dostarczymy organizmowi wszystkiego co konieczne.

Miód manuka łagodzi objawy aż 8 chorób!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Na rynku obecnych jest wiele rodzajów miodów. Ostatnio dużą popularnością cieszy się miód manuka! Zobacz w jakich schorzeniach może przynieść Ci ulgę!

Herbata z cytryną na przeziębienie to mit!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Będąc przeziębionym często sięgamy po domowe sposoby, które w wielu przypadkach są skuteczne. Niestety ludowa medycyna wypełniona jest także mitami i błędnymi przekonaniami, które wciąż utrzymujemy.

5 naturalnych sposobów na przeziębienie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Zima a także wczesna wiosna to czas zwiększonego ryzyka grypy i przeziębienia. Możemy się jednak przed nią bronić w naturalny sposób bez zbędnych leków. Wystarczy trzymać się tych prostych 5 wskazówek.

Bazylia – właściwości, zastosowanie i przechowywanie

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Bazylia to ważny element kuchni śródziemnomorskiej. Może być dodawana zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ta niezwykła roślina nie tylko świetnie smakuje, ale posiada również liczne właściwości lecznicze.

Anyż – właściwości, zastosowanie, ciekawostki

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Anyż to jedna z przypraw, obok cynamonu czy goździków, której zapach kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Dokładna nazwa tej przyprawy to biedrzeniec anyż. Jest to roślina jednoroczna, kwitnie w lipcu oraz w sierpniu. Odznacza się typowym słodkawo-korzennym zapachem, zbliżonym do zapachu kopru włoskiego.

Zioła wykrztuśne i przeciwkaszlowe – rodzaje i właściwości

Marta Florczak ponad miesiąc temu

W okresie jesienno-zimowym najczęściej dochodzi do przeziębień, ale czy musimy leczyć się jedynie preparatami aptecznymi, czy wystarczą nam zioła?

Zioła przeciwzapalne – rodzaje i właściwości

Marta Florczak ponad miesiąc temu

Wiele osób cierpi na różnego rodzaju zapalenia atakujące nasz organizm. Czy można zapobiec ich rozwojowi naturalnymi ziołami?

Herbata, nalewka i napar z imbiru – niezawodna broń w walce z przeziębieniem

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Popularna przyprawa z Azji, stanowi naturalny lek w walce z katarem, bólem gardła oraz innymi objawami przeziębienia.

Sok z pigwy ma wiele dobroczynnych właściwości. Poznajmy jego zastosowanie

Dominika Halota ponad miesiąc temu

Pigwa jest wspaniałym i cennym owocem. Przygotowany z niej sok pomoże utrzymać ciało w świetnej kondycji i zdrowiu.

Lecznicze właściwości cebuli oraz jej wartości odżywcze

Justyna Gawrońska ponad miesiąc temu

Cebula to jedno z najbardziej powszechnych warzyw w Polsce. Dodawana jest prawie do wszystkiego. Poznaj jej właściwości!

Pigwa dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Pigwa to owoc, który kojarzymy z różnego rodzaju przetworami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zwalcza objawy przeziębienia, ale nie tylko. Sprawdź jakie jeszcze ma zastosowanie.

Na przeziębienie, trądzik, wątrobę i ciśnienie - czosnek pomaga w wielu dolegliwościach

Julia Sikora ponad miesiąc temu

Czy znamy wszystkie właściwości i zastosowania czosnku? Na co dobry jest czosnek?