Jesteś na:

przetwory owocowe

Konserwowanie żywności – mrożenie, suszenie, pasteryzacja, tyndalizacja, maceracja

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Konserwowanie żywności ma na celu zachowanie i utrzymanie świeżości produktu, czystości mikrobiologicznej oraz odpowiedniej wartości odżywczej żywności poprzez zastosowanie metod fizycznych, chemicznych i biologicznych. Każdy produkt, który dostępny jest w sklepie, a jego termin przydatności do spożycia jest długi musiał być wcześniej zakonserwowany.

Na czym polega pasteryzacja? Jak pasteryzować słoiki?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Większość z nas wie lub choć widział jak przygotować przetwory na zimę, ale nie każdy już zdaje sobie sprawę w wyniku jakiego procesu się to dzieje i co on ma na celu. Ważne jest by przeprowadzać pasteryzację prawidłowo, gdyż niewielki błąd może skutkować przetrwaniem form wegetatywnych drobnoustrojów chorobotwórczych, a to z kolei doprowadza do zatrucia, wiążącego się z niekorzystnymi, a niekiedy niebezpiecznymi objawami zdrowotnymi.

Śliwka – właściwości. Przetwory ze śliwek: kompot, nalewka, sok

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie. Spożywajmy zarówno suszone, jak i świeże owoce. Już 3–4 śliwki dziennie przynoszą korzyści naszemu organizmowi.

Przetwory z czarnej porzeczki – sok, dżem, nalewka, wino. Przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Lato to czas, w którym możemy korzystać z dobrodziejstw wielu owoców sezonowych. Jednymi z popularniejszych w naszym kraju są czarne porzeczki. Mają one bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka, a ich skład sprawia, że mogą być z powodzeniem wykorzystywane do robienia domowych soków, przetworów i alkoholi. W niniejszym artykule znajdziecie receptury, które pomogą Wam je przyrządzić.

Pomysły na zachowanie letnich owoców

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Lato to sezon na świeże owoce i warzywa. Jedzmy je zatem jak najczęściej. Jednak wiemy dobrze, że kiedy nadejdzie jesień owoce staną się droższe i coraz mniej smaczne. Możemy jednak zatrzymać ich cudowny smak i cieszyć się nim nawet zimą.