Jesteś na:

przeciwutleniacze

Oceń
przeciwutleniacze - 4.0/5. Oddano 4 głosy.

przeciwutleniacze Przeciwutleniacze nazywane również antyoksydantami to wyjątkowo ważne dla organizmu człowieka związki chemiczne. Główną ich właściwością jest hamowanie przed utlenieniem substancji, dlatego wykorzystywane są na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i dodawane do wielu produktów. Ale co to znaczy dla człowieka? Przeciwutleniacze zawarte między innymi w czerwonym winie, jagodach acai czy zielonej herbacie hamują procesy starzenia się organizmu. Chronią również przed zmianami komórkowymi, dlatego przypisuje im się właściwości antynowotworowe. Warto zapoznać się bliżej z tymi cennymi dla zdrowia związkami w artykule o antyoksydantach. W tym dziale posiadamy jeszcze szereg innych artykułów, opisujących zarówno źródła przeciwutleniaczy oraz ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Warto zwiększyć w swojej diecie produkty zawierające ten cenny składnik.

Sok z żurawiny – właściwości, dawkowanie. Jak zrobić sok z żurawiny?

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Zdrowe zęby, zdrowe serce – korzyści jakie daje nam sok z żurawiny.

Buraki – właściwości, sok z buraka. Buraki na zaparcia.

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Witamina C, flawonoidy, betalainy, karotenoidy i wiele innych – wszystko to zawarte w naszym rodzimym buraku.

Działanie antyoksydacyjne. Wolne rodniki i naturalne antyoksydanty

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wolne rodniki i antyoksydanty to związki, które są nieustannie obecne w naszym organizmie. Działając antagonistycznie wzajemnie na siebie oddziałują. O ile ich ilość względem siebie jest proporcjonalna, w organizmie występuje równowaga.

Przeciwutleniacze a skóra

Antyoksydanty dodawane są również do wielu kosmetyków. Zapobiegają one występowaniu przedwczesnych zmarszczek oraz hamują procesy starzenia się skóry. Warto zerknąć na skład swoich kosmetyków i poszukać w nim przeciwutleniaczy bądź ekstraktów z roślin je zawierających jak liści zielonej herbaty czy jagód acai.

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze. Liście i olej z czarnej porzeczki

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Czarne porzeczki nie należą do najbardziej popularnych owoców. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą. Regularna konsumpcja czarnych porzeczek może przynieść wiele korzyści.

Tarnina – właściwości, rola w prewencji chorób, nalewka z tarniny

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Właściwości tarniny od lat znajdują zastosowanie w procesie leczenia. Owoce z krzewu tarniny były stosowane jako naturalne lekarstwo na biegunki i stany zapalne. Jakie korzyści zdrowotne możemy czerpać z tego niepozornego krzewu?

5 powodów dla których warto jeść nasiona Chia

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Niepozorne nasiona Chia zyskują na popularności i sięgają po nie coraz częściej także osoby nie zainteresowane zdrowym stylem życia. Co wyróżnia te drobne nasiona i co przyciąga coraz więcej amatorów posiłków z dodatkiem Chia?

Przeciwutleniacze w warzywach

Najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy wśród warzyw jest czerwona fasola. Jednak o wiele więcej  znajdziemy ich w owocach. W naszej diecie zatem nie może zabraknąć: czarnej porzeczki, borówki amerykańskiej, żurawiny czy winogrona.

Borówka amerykańska – wpływ na zdrowie i prewencję chorób

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Prozdrowotne właściwości owoców borówki znane są już od tysięcy lat. Główną rolę odgrywają tutaj naturalne barwniki, nadające owocom piękną barwę – antocyjany. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie i czy warto sięgać po te owoce na co dzień?

Jeżówka (echinacea) – właściwości, leki, dla dzieci

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Preparaty zawierające wyciąg z jeżówki są często polecane w okresach obniżonej odporności i przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Mimo, iż faktycznie Echinacea jest w tym aspekcie bardzo skutecznym środkiem, niewiele osób zna jej dokładne działanie na organizm. Czy można stosować ją profilaktycznie? Czy są przeciwwskazania do jej stosowania oraz czy można podawać ją dzieciom? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne.

Witamina E w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina E często nazywana witaminą młodości słynie z silnych właściwości antyutleniających, które cenią dojrzałe kobiety oraz sportowcy. Jaką rolę tokoferol odgrywa w diecie dziecka i jakie produkty spożywcze stanowią jego bogate źródło?

Szkodliwe działanie przeciwutleniaczy

Na te wyjątkowe związki muszą szczególnie uważać palacze i osoby, u których zdiagnozowano zmiany nowotworowe. W przypadku palaczy przeciwutleniacze wcale nie chronią przed nowotworem płuc. Jedne z najsilniejszych antyoksydantów – witamina C, zamiast spowolnić rozrost guza, może go przyspieszyć. Dodatkowo wyniki badań donoszą, że może wejść w niepożądane rekcje z lekami onkologicznymi.

Biała a czerwona kapusta – różnice, wpływ na zdrowie, przepisy

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Kapusta jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Gości ona w kuchni od wieków i stanowi podstawę wielu dań, między innymi bigosu, gołąbków, jako dodatek do dań w postaci kiszonej oraz jako surówka. Zarówno biała jak i czerwona kapusta posiadają również szereg prozdrowotnych właściwości oraz są kopalnią witamin i składników mineralnych.

Jiaogulan – właściwości, zastosowanie, herbata, cena

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Jiaogulan jest rośliną od lat stosowaną w medycynie chińskiej. Najczęściej spożywany jest w formie naparu, zamiast herbaty zielonej. Uważa się, że posiada on liczne właściwości prozdrowotne, niestety nie zostały one udowodnione naukowo. Nie mniej jednak, mieszkańcy południowych Chin, którzy spożywają herbatę z jiaogulanu dożywają 100 lat.

Sok z pokrzywy i jego wpływ na zdrowie

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną bardzo łatwo dostępną w Polsce. Można ją znaleźć w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością a nawet dziko rosnącą przy drodze. Pokrzywa zawiera sporo witamin i składników mineralnych oraz wykazuje szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Ale pod jaką postacią spożywać pokrzywę? Oraz dla kogo przede wszystkim jest ona zalecana?

Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?

Kwas alfa-liponowy – działanie, występowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Kwas alfa-liponowy to związek, którego działanie wydaje się być obiecujące w terapii cukrzycy, chorób serca i zespołu metabolicznego. Jakie inne właściwości wykazuje forma R-ALA i gdzie można ją znaleźć?

Acerola – właściwości, witamina C, sok

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Malpighia emarginata, czyli Acerola. O tym dlaczego jej owoce są niezwykłe oraz czy możemy cieszyć się nimi w Polsce.

Orzechy według najnowszych badań zmniejszają ryzyko nowotworu

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Naukowcy dowiedli, że spożywanie orzechów hamuje procesy rakotwórcze.

Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.

Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak, zawierają kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia i nowotworów, a to tylko niektóre z właściwości oliwek.

Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz krajach tropikalnych. Ceniona jest ze względu na cenne walory sensoryczne. Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafranu indyjskiego czy też ostrzyżu długiego. Podstawową i najbardziej przebadaną substancją zawartą w kurkumie, o cennych dla zdrowia właściwościach jest kurkumina.