Jesteś na:

przeciwutleniacze

Oceń
przeciwutleniacze - 5.0/5. Oddano 3 głosy.

przeciwutleniacze Przeciwutleniacze nazywane również antyoksydantami to wyjątkowo ważne dla organizmu człowieka związki chemiczne. Główną ich właściwością jest hamowanie przed utlenieniem substancji, dlatego wykorzystywane są na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i dodawane do wielu produktów. Ale co to znaczy dla człowieka? Przeciwutleniacze zawarte między innymi w czerwonym winie, jagodach acai czy zielonej herbacie hamują procesy starzenia się organizmu. Chronią również przed zmianami komórkowymi, dlatego przypisuje im się właściwości antynowotworowe. Warto zapoznać się bliżej z tymi cennymi dla zdrowia związkami w artykule o antyoksydantach. W tym dziale posiadamy jeszcze szereg innych artykułów, opisujących zarówno źródła przeciwutleniaczy oraz ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Warto zwiększyć w swojej diecie produkty zawierające ten cenny składnik.

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla 3 dni temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Syrop z pokrzywy – działanie oraz przepis

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Pokrzywa kojarzy nam się z nieprzyjemnymi, swędzącymi bąblami, które powstają po dotknięciu liści lub łodygi rośliny. Pokrzywa jest najpopularniejszym w Polsce chwastem i jednocześnie bardzo niedocenianym ziołem. Napary, soki lub syrop przygotowany na jej bazie mogą zbawiennie wpłynąć na jakość naszych włosów, skóry oraz zapobiegać anemii.

Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Shilajit – tajemniczo brzmiący środek o szerokim zastosowaniu i właściwościach od dawna cenionych w chińskiej Ajurwedzie. Wytwór przyrody o udowodnionym, korzystnym wpływie m.in. na układ kostny, odpornościowy i stan skóry… Czym jest Shilajit i jak go stosować, by wydobyć jego cenne właściwości?

Przeciwutleniacze a skóra

Antyoksydanty dodawane są również do wielu kosmetyków. Zapobiegają one występowaniu przedwczesnych zmarszczek oraz hamują procesy starzenia się skóry. Warto zerknąć na skład swoich kosmetyków i poszukać w nim przeciwutleniaczy bądź ekstraktów z roślin je zawierających jak liści zielonej herbaty czy jagód acai.

Substancje mitochondrialne, czyli dieta wspomagająca mitochondria

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mitochondria – mikroskopijne struktury komórkowe wielkości kilkunastu nanometrów, okazują się mieć niebagatelny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu, a ich prawidłowa czynność warunkuje wystąpienie i rozwój licznych chorób. Czym jest medycyna mitochondrialna, jakie ma zastosowanie i jak dbać o swoje mitochondria, by zachować zdrowie i dobrą kondycję na dłużej?

Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stewia jest naturalną substancją słodzącą, kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.

Czerwone pomarańcze – właściwości i zastosowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Kolor pomarańczowy jednoznacznie kojarzy nam się z okrągłymi, słodkimi cytrusami o tej intensywnej barwie. Trudno jest więc wyobrazić sobie, iż… nie wszystkie pomarańcze są pomarańczowe! Skąd pochodzą krwistoczerwone odmiany cytrusów, jakie są ich walory odżywcze i zastosowanie oraz czy mają istotną przewagę nad pospolitymi pomarańczami?

Przeciwutleniacze w warzywach

Najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy wśród warzyw jest czerwona fasola. Jednak o wiele więcej  znajdziemy ich w owocach. W naszej diecie zatem nie może zabraknąć: czarnej porzeczki, borówki amerykańskiej, żurawiny czy winogrona.

Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj właściwości wiśni z Barbados.

Jagody camu camu (Myrciaria dubia) – właściwości i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę pod względem zawartości witaminy C żurawinę, czarną porzeczkę, acerolę czy też dziką różę. Znajduje się w nich również cała gama składników mineralnych oraz witamin, dzięki czemu Myrciaria dubię możesz śmiało zastosować nie tylko w przypadku osłabionej odporności organizmu, czy w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych.

Dieta przeciwzapalna, czyli zasady, produkty i efekty diety dr Perricone

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Jak poprawić wygląd skóry w 3 dni za pomocą diety – czyli Dr Perricone o procesie starzenia.

Szkodliwe działanie przeciwutleniaczy

Na te wyjątkowe związki muszą szczególnie uważać palacze i osoby, u których zdiagnozowano zmiany nowotworowe. W przypadku palaczy przeciwutleniacze wcale nie chronią przed nowotworem płuc. Jedne z najsilniejszych antyoksydantów – witamina C, zamiast spowolnić rozrost guza, może go przyspieszyć. Dodatkowo wyniki badań donoszą, że może wejść w niepożądane rekcje z lekami onkologicznymi.

Kwas liponowy – właściwości, zastosowanie i źródła

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pierwsze badania określały kwas liponowy jako witaminę, która jest ważnym elementem w przemianach tłuszczów i aminokwasów w organizmie człowieka.

5 zalet wody zjonizowanej i jej wpływ na zdrowie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Cały świat jest zafascynowany rewelacyjnymi wskaźnikami zdrowia populacji Japonii oraz Korei Południowej z ostatnich 30. lat. Do tego stanu rzeczy w dużym stopniu przyczyniło się zastosowanie nowoczesnych technologii poprawy jakości wody i jej biologicznych wskaźników. Woda zjonizowana została tam oficjalnie zaakceptowana, jako środek pomocy w leczeniu wielu chorób. Poznajmy zatem cudowne właściwości wody alkalicznej.

Glistnik jaskółcze ziele – występowanie, skład, właściwości, zastosowanie i preparaty

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Chelidonium majus to łacińska nazwa, znanego głównie ze starych wierzeń glistnika jaskółcze ziele. Łacińska nazwa pochodzi od greckiego słowa „chelidon”, które oznacza jaskółkę.

W przygotowaniu na lato spraw sobie naturalny krem do opalania!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy wiedzieliście, że niektóre produkty mają właściwości chroniące nas przed szkodliwymi promieniami UV? W przygotowaniu do letnich kąpieli słonecznych, czas wzbogacić swoją dietę o te cenne produkty!

Do kolacji lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Oczywiście nie polecamy regularnie pić alkoholu, a jak już to w umiarze. Niektóre alkohole jednak mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z tego powodu od czasu do czasu lampka czerwonego wina bądź jabłkowego cydru bardziej pomoże niż zaszkodzi!

Dobra wiadomość dla fanów popcornu!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak dowodzą naukowcy University of Scranton w Pensylwanii popcorn to nie tylko pusta i niezdrowa przekąska. Zapewniają, że posiada on tyle samo cennych polifenoli co warzywa i owoce.

Marchewkowe purée jest zdrowsze niż nam się wydawało

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Smażona, gotowana, surowa – jaką marchewkę lubicie najbardziej? Mówi się, że surowa jest najzdrowsza, a smażenie niszczy wszystkie zawarte niej witaminy. Jak zwykle prawda leży pośrodku!

Sok lepszy od świeżego owocu pomarańczy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Świeże owoce są zdrowsze, ale nie pod każdym względem lepsze od przetworzonych soków. Jak się okazuje organizm ludzki lepiej przyswaja witaminy z soku pomarańczowego niż świeżego owocu.

Stres oksydacyjny i RFT – niebezpieczne dla Twojego zdrowia!

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Organizm stale otaczany jest przez czynniki powodujące powstawanie wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się do stresu oksydacyjnego. Warto poznać naturalne antyoksydanty znajdujące się w żywności oraz czynniki, jakich warto unikać, aby nie dopuścić do powstania nadmiaru reaktywnych form tlenu, gdyż są one przyczyną do powstania nowotworów, stanów zapalnych czy choroby Alzheimera.

Herbata 10 razy lepsza od zielonej

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Matcha to japoński napój, którego nazwa znaczy “herbata w proszku”. Wytwarzana jest z liści zielonej herbaty uprawianej w specjalnych warunkach. Jedna jej filiżanka jest jak wypicie 10 zwykłej zielonej herbaty.