Jesteś na:

produkty bezglutenowe

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?

Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?

Tapioka – właściwości, rola w diecie osób z problemami pokarmowymi, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Perłowe kuleczki tapioki coraz częściej goszczą na półkach naszych sklepów. Zainteresowanie tym produktem jest szczególnie duże wśród osób na diecie bezglutenowej. Jakie ma zastosowanie i czy warto wprowadzić tapiokę do naszej codziennej diety?

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

Trendy żywieniowe 2015 i zapowiedzi na kolejny rok!

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Podsumowanie trendów i wydarzeń żywieniowych w 2015 roku oraz zapowiedź tego co będzie na topie w 2016 roku.

Droga przez mąkę, czyli o rzadko używanych rodzajach mąk i ich zastosowaniu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakiej mąki używacie w swojej kuchni? W artykule znajdziecie porady, dlaczego warto i jak używać jej mniej znanych rodzajów.

Dieta bezglutenowa – zalety i wady

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Wady i zalety popularnej diety bezglutenowej.

Różnice między zdrowym jedzeniem, eko i dietetycznym

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Żywność zdrowa, ekologiczna, dietetyczna brzmi podobnie? Nic bardziej mylnego, poznaj różnicę i wybierz produkty odpowiadające Twoim potrzebom.