Jesteś na:

produkty bezglutenowe

Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe

Sabina Bachleda-Szeliga ponad tydzień temu

Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.

Trendy żywieniowe 2015 i zapowiedzi na kolejny rok!

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Podsumowanie trendów i wydarzeń żywieniowych w 2015 roku oraz zapowiedź tego co będzie na topie w 2016 roku.

Droga przez mąkę, czyli o rzadko używanych rodzajach mąk i ich zastosowaniu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakiej mąki używacie w swojej kuchni? W artykule znajdziecie porady, dlaczego warto i jak używać jej mniej znanych rodzajów.

Różnice między zdrowym jedzeniem, eko i dietetycznym

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Żywność zdrowa, ekologiczna, dietetyczna brzmi podobnie? Nic bardziej mylnego, poznaj różnicę i wybierz produkty odpowiadające Twoim potrzebom.

Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana dieta i badania wykrywające chorobę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu. To poważne schorzenie wymaga całkowitej eliminacji tego składnika z diety.