Jesteś na:

próchnica

Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji słodzących. Jakie właściwości dla zdrowia posiada tagatoza i co stoi na przeszkodzie do jej codziennego stosowania?

Płukanie ust olejem kokosowym, czyli naturalna metoda higieny jamy ustnej

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Okazuje się jednak, że istnieją alternatywne sposoby higieny jamy ustnej – jednym z nich jest płukanie ust olejem kokosowym. Czy taka metoda jest skuteczna i przynosi efekt porównywalny do konwencjonalnego mycia zębów? Czy warto zamienić pastę na olej kokosowy i w ten sposób dbać o piękny uśmiech?

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.

Domowe sposoby na wybielenie zębów

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Nie musisz iść do dentysty, aby odzyskać swój naturalny kolor zębów. Żółty osad z łatwością można usunąć naturalnymi sposobami w zaciszu domowym.

Negatywne oddziaływanie soków i napojów słodzonych

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wszystkie napoje gazowane typu coca-cola są jasno określane jako szkodliwe dla zdrowia z powodu ogromnej ilości cukru. Ten sam cukier można jednak znaleźć także w licznych sokach owocowych. Jak się okazuje, ich picie nie tylko zaburza dzienny bilans kaloryczny, ale także przyprawia konsumentów o próchnicę.

Herbata jako główne źródło fluoru

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W zależności od gatunku herbata zawiera wiele cennych składników, które w odpowiednich ilościach wykazują korzystne działanie na organizm człowieka. Biorąc pod uwagę fakt, iż herbata zawiera sporą dawkę fluoru, czy warto pić ją z dotychczasową częstotliwością?