potas

Sól niskosodowa kontra tradycyjna

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rozwiązaniem, mogącym sprzyjać ograniczeniu spożywania soli dodanej do potraw i dań, może okazać się sól niskosodowa. Czym jest i jakimi cechami różni się od tradycyjnej soli kuchennej?

Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zgodnie ze starym powiedzeniem „gorzki lek najlepiej leczy”, warto dowiedzieć się, dlaczego sprawdza się ono również w stosunku do egzotycznego, cytrusowego owocu.

Dbaj o prawidłowe ciśnienie krwi i poznaj najbogatsze źródła potasu!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Co ma wspólnego potas z ciśnieniem krwi? Jak się okazuje bardzo wiele! Potas jest niezwykle ważnym pierwiastkiem odpowiedzialnym za szereg funkcji w organizmie. Wprowadź do swojej diety produkty bogate w potas!

W upalne dni chroń się przed odwodnieniem!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, razem z nim upalne dni i zagrożenie odwodnieniem. Czy zwykła szklanka wody wystarczy, aby zapobiec odwodnieniu? Zobacz, jak chronić siebie i bliskich przed groźnym odwodnieniem organizmu.

Kasztany jadalne – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Kasztany nie wszystkim kojarzą się jako opcja dania czy przekąski. Dla większości osób są to piękne drzewa spotykane w parkach czy przy ulicach, kwitnące na wiosnę oraz dające jesienią charakterystyczne, brązowe owoce, w kolczastej skorupce. Kasztany jadalne są owocami pochodzącymi od całkiem innego drzewa.

Soja – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Przekonaj się, jakie bogactwa kryje w sobie soja!

5 najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności na jesień

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Wzmocnij odporność wprowadzając niewielkie zmiany.

Przewlekła niewydolność nerek – dieta i przykładowy jadłospis

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Chorbę tę diagnozuje się coraz częściej, warto więc poznać jej objawy i przebieg. Na przewlekłą niewydolność nerek choruje już 4 miliony Polaków.

Dieta na obrzęki – produkty zalecane i zakazane

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Masz problem z zatrzymywaniem wody w organizmie? Czujesz się opuchnięta i ciężka? W pozbyciu się opuchlizny może pomóc Ci dieta!

Potas – właściwości, niedobór i źródła w jedzeniu

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Spośród elektrolitów, szczególną uwagę warto zwrócić na potas. Jest to bardzo ważny składnik mineralny wspierający prawidłową pracę organimzu.

Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.

Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Malinowe pomidory idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Posiadaja także wiele cennych dla zdrowia składników, które poprawią funkcjonowanie całego organizmu.

Sok z owoców noni – właściwości, dawkowanie i skutki uboczne

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Sok ten wzbogaci organizm o niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały, co jest niezwykle pomocne, gdy nie masz czasu na skomponowanie pełnowartościowych posiłków.

Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i dietetyczne przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Cukinia to bardzo popularne warzywo. Warto włączyć je do swojej diety nie z tyle ze względu na małą ilość kalorii, ale także na cenne składniki i smak, który sprawdza się w wielu daniach.

Bakłażan. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i proste przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

To niezwykle smaczne i cenne warzywo. Jest idealnym składnikiem grillowanych szaszłyków, sałatek i roladek. Zachwycają się nim nie tylko wegetarianie.

Dieta na obniżenie ciśnienia krwi. Przeciwwskazania, zalecenia i nadciśnienie oporne

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Nadciśnienie tętnicze dotyczy co trzeciego dorosłego Polaka. Sprawdź jak sobie z nim poradzić!

Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i indeks glikemiczny

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je pokochasz.

Arbuz – właściwości, składniki odżywcze oraz wpływ na karmienie piersią

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Arbuz to owoc o szerokim zastosowaniu. Idealnie nadaje się jako składnik sałatek owocowych i drinków. Latem to pyszny i zdrowy sposób na ugaszenie pragnienia!

Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Orzeźwiający smak melona idealnie sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko. Jest świetnym dodatkiem do wielu sałatek oraz przystawek. Gorące dni można ochłodzić smakiem melona, który posłużyć może jako zdrowa forma deseru.

Orzechy laskowe. Właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Orzechy kojarzone są głównie z ich właściwościami pozytywnie wpływającymi na pracy mózgu, zawartością cennych kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych wspierających pracę organizmu. Jak na tym tle wypadają orzechy laskowe? Zobaczmy.